Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вашингтон осъди признаването на ДНР и ЛНР, но остава готов за дипломатическо решение

| обновено на 22.02.22 в 09:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати остро осъдиха признаването от Кремъл за независими самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики.

Държавният секретар Антъни Блинкън определи случилото се като „напълно отхвърляне на руските ангажименти по Минските споразумения,“ а президентът Джо Байдън наложи санкции, които забраняват на американските граждани търговия и финансови операция в отцепените от руски сепаратисти райони в Източна Украйна.

Говорителят на Белия дом Джен Саки заяви, че наложените санкции са отделно от „бързите и сериозни икономически мерки, които сме приготвили в координация със съюзниците и партньорите в случай, че Русия допълнително нахлуе в Украйна“.

Конкретно санкциите забраняват вноса в САЩ на продукти от регионите и износа от американски граждани на продукти, услуги и технологии за там. Налагат се санкции и за финансови транзакции свързани със забранените категории. В указа се подчертава, че действията не са срещу Украйна. Посочени са и изключения при забраните, в това число за телекомуникациите, интернет, пощите и даването на хуманитарна помощ на хората в тези региони.

Днес се очаква налагане на допълнителни санкции, заради решението на Путин за признаване на самопрвъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики. 

Малко след речта на Путин президентът Байдън, в разговор с украинския президент Володимир Зеленски, „твърдо е заклеймил“ постъпката и е потвърдил ангажимента на Съединените щати към суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Американският президент е казал още, че при допълнителна „агресия“ на Русия ще има бърза и решителна ответна реакция, като тя ще е в синхрон между САЩ, съюзниците и партньорите.

Байдън също разговаря с френския президент Емануел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц. Лидерите остро са осъдили решението на Путин и са говорили за продължаване на координация на следващите стъпки в отговор на кризата.

Декретът на Кремъл бе остро критикуван и от държавния секретар Антъни Блинкън, който го определи като „явна атака по суверенитета и териториалната цялост на Украйна.“ В изявление Блинкън допълни, че държавите по света не трябва да признават нова „страна, създадена посредством заплаха от използване на сила“. За Блинкън действието на Путин е „очевидно неуважение към международните закони и норми.“

Високопоставено официално лице от администрацията определи речта на Путин като такава, която цели да „оправдае война.“ Притесненията на администрацията са от продължаващата ескалация на кризата като все още има готовност от Вашингтон за дипломатическо решение.

Високопоставеното лице заяви, че администрацията продължава да е отворена за среща на върха между Байдън и Путин, но подобна среща може да се случи ако няма допълнително нахлуване на руски части в Украйна. Лицето не можа да даде конкретен отговор на въпроса какво се разбира под допълнително нахлуване в Украйна, но то заяви, че руски части в Донбас е имало и след анексирането на Крим през 2014-а като сега при информациите за изпращане на „умиротворителни сили“ от Русия присъствието им става официално.

Не се знае какво конкретно Съединените щати разбират под допълнително нахлуване в Украйна - нахлуване при което да бъдат приложени по-мащабните мерки, но високопоставеното лице посочи, че действията на Русия в следващите часове ще се следят внимателно.

"Тест за лидерството на САЩ"

Експерти казват, че  една  евентуална война в  Украйна със сигурност ще има влияние и върху живота на американците. Ще има и отражение върху цените на бензина, върху разходите за отопление и, разбира се, на фондовите пазари.

Уилям Мък, професор по политически науки в Северния централен колеж в Нейпървил, недалеч от Чикаго казва, че това, което се случва в момента,  е тест за лидерството на САЩ.

Определено това ще бъде въздействие върху цялата световна икономика смята Мък и предупреждава, че ако в Европа избухне война тя няма как да не засегне и да не удари джоба на средния американец.

Професорът по политология смята, че е време да се запитаме дали искаме  да живеем в свят, в който танкове пресичат границите и каква роля трябва да играят САЩ за подобряване на мира и стабилността.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол

Групата на страните-износителки ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол, като същевременно определи график за постепенно премахване на някои от тези ограничения от по-късно тази година, съобщи "Ройтерс" Към момента в картела ОПЕК и партньорите му са намалили добивите си с общо 5 милиона и 860 хиляди барела дневно - това са..

публикувано на 02.06.24 в 19:21

Избрани са 10-те делегати за Патриаршеския събор от Софийската митрополия

Ясни са имената на 10 делегати от Софийска света митрополия, които ще представляват епархийските избиратели по време на Патриаршеския избирателен църковен събор на 30 юни. Тогава ще бъден избран и нов български патриарх. Единствено в Софийска епархия броят на делегатите е 10 - шестима клирици и четирима миряни, а не 5, както при останалите епархии...

публикувано на 02.06.24 в 19:00

Пловдивският митрополит Николай: Аз няма да съм патриарх, това мога да ви заявя

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той и духовници от цялата страна приветстваха в морския град новия Сливенски митрополит Арсений.  Посрещането и тържествената церемония преминаха при засилени мерки за сигурност.  Преди началото на церемонията Пловдивският митрополит Николай..

публикувано на 02.06.24 в 18:54

Израел продължава да се сражава с "Хамас" в Газа

Израел бомбардира и днес Ивицата Газа и се сражава с "Хамас", докато посредниците призовават двете страни да се съгласят на примирието и сделката за освобождаване на заложници, очертана от президента на САЩ Джо Байдън. Израелските военните съобщиха, че през изминалото денонощие са нанесли удари по „30 терористични цели“, включително „складове за..

публикувано на 02.06.24 в 18:52
Близо до граничната ограда между ивицата Газа и Египет в Рафа, южна Газа, 31 май 2024 г.

Египет: Израел да се изтегли от палестинската страна на граничния пункт Рафах

Делегации от Съединените щати и Израел приключиха среща в Кайро, на която Египет се е придържал към позицията си, че Израел трябва да се изтегли от палестинската страна на граничния пункт Рафах, за да може той отново да функционира, съобщи египетска телевизия, позовавайки се на високопоставен източник. САЩ, Катар и Египет призоваха Израел да приеме..

публикувано на 02.06.24 в 18:21
Президентът на Сърбия Александър Вучич гласува в избирателна секция в Белград в присъствието на съпругата си Тамара

Местни избори в Сърбия - Белград, Нови Сад и Ниш

Избирателите в Сърбия гласуват на местни избори в десетки градове, включително в столицата Белград, където при предишния вот през декември опозицията обвини управляващите в изборни измами, съобщават световните агенции...

публикувано на 02.06.24 в 18:20

Разчистването на терена за Националната детска болница може да бъде ускорено, смята премиерът

Разчистването на терена за Националната детска болница може да бъде ускорено с два месеца, каза служебният премиер Димитър Главчев по време на работна среща в Министерския съвет с участието на служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева, служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и експерти от..

публикувано на 02.06.24 в 18:10