Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите спряха работа по Бюджет 2022, обсъждат декларация за Украйна

| обновено на 24.02.22 в 15:16

По искане на ГЕРБ и ДПС временно бе прекратено обсъждането на държавния бюджет, за да се обсъди декларация на Народното събрание за руската инвазия в Украйна.

Проектът на декларация беше представен от председателя на парламентарната група на  „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров.

В него се казва, че българското Народно събрание „категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна.

Подкрепя партньорите и съюзниците си в ЕС и НАТО при обсъждането на пакет от мерки, включително санкции с цел деескалация на конфликта.

Подкрепя партньорите и съюзниците си в ЕС и НАТО, подкрепя българското правителство да съдейства за получаване на незабавна помощ на живеещите в Украйна български граждани и българи с украинско гражданство, включително при необходимост от евакуация“.

Текстът бе оспорен от лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Според него е бил обсъждан далеч по-компромисен вариант от представения в пленарна зала, който вреди на българския национален интерес.

„Дали в българския национален интерес е да приемаме декларации, с които на практика вземаме страна в конфликта. Аз искам някой да излезе тук и да ми обясни каква точно е ползата на България от налагането на санкции, в резултат на което ще загубим ние. Това всичкото, което в момента коментираме, е един парад на лицемерието“.

Мотивирайки предложението за прекъсване на работата по бюджета и обсъждането на декларацията, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза:

„В комшията гори, ние имаме проблеми, ние сме съседи. Не можем да се правим, че нищо не се случва и не можем тук да се занимаваме с алинеи, точки и запетаи. Ситуацията е сериозна“.

По предложение на Десислава Атанасова в 16 часа на закрито заседание ще бъдат изслушани представители на службите и ресорни министри за кризата.

„Почти пет часа няма съгласие между парламентарните групи в Народното събрание за една обща декларация, така както заявихме в началото на днешния пленарен ден“.

След това парламентът ще продължи работа по бюджета.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Диян Господинов

Бургаски кардиолог: Все по-малко млади лекари заминават в чужбина

Да си млад лекар в България е предизвикателство въпрос на силна воля. Така смята кардиологът д-р Диян Господинов, съосновател на Сдружението на младите лекари в Бургас. Намаляват младите лекари, които заминават в чужбина , подчертава той. "Колегите повече предпочитат да остават в страната и все по-малко заминават в чужбина."..

публикувано на 14.05.24 в 08:56

Ивайло Калфин: Увеличението на пенсиите не зависи от политическата воля

Решението за пенсиите ще бъде взето от Надзорния съвет на НОИ. Най-вероятно НОИ ще реши увеличението да бъде 11%.   Това заяви пред БНР Ивайло Калфин, изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд.  Надзорният съвет на НОИ решава за 11% увеличение на пенсиите Пенсиите се вдигат с 11%, потвърди..

публикувано на 14.05.24 в 08:48

ЦИК реши: Не повече от трима представители на формациите при удостоверяването на машините за вота

Централната избирателна комисия определи реда за участие на представители на партии, коалиции, инициативни комитети и на неправителствени организации наблюдатели, които са ще участват в изборите на 9 юни,  в процеса по удостоверяване на машините за гласуване.  В регистър ще се впишат представителите, за които в ЦИК формациите подадат..

публикувано на 14.05.24 в 08:29
Президентът на журито на филмовия фестивал  Грета Геруиг пристигна в Кан

Откриват 77-мото издание на фестивала в Кан

Светът на киното се събира в Кан за 77-ия филмов фестивал, който се открива тази вечер, за да излъчи поредния носител на "Златната палма".  Червеният килим е готов за шествието на звездите на световното кино. Актрисата Камий Котен ще води церемонията за откриването на поредния филмов фестивал, Той обещава на киноманите силни емоции както със..

публикувано на 14.05.24 в 08:17
Асоциация за Инсулт и Афазия

50 000 българи са с инсулт за година, едва 3% са получили модерно лечение

Близо 50 000 българи са получили инсулт и са стигнали до болница през миналата година. Около 10% от тях са починали, включително хора на възраст под 35 години. Данните представиха от Асоциацията за инсулт и афазѝя във връзка с днешния Световен ден за информираност относно инсулта. България е на челно място в Европа по смъртност..

публикувано на 14.05.24 в 08:15

ЦИК представя образците на бюлетините и визията на машините

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще представи образците за бюлетините и визията на машините за изборите две в едно на 9-ти юни на пресконференция в ранния следобед. ЦИК вече изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за предсрочните парламентарни избори и в бюлетината за избори за български представители в Европейския..

публикувано на 14.05.24 в 08:08

Започва делото за смъртта на двамата бургаски полицаи, пометени от автобус с мигранти

Разпоредително заседание по делото срещу сирийския гражданин Омар Аднан ще се проведе в Бургаския окръжен съд.  Той е обвинен за смъртта на двама бургаски полицаи, а престъплението е квалифицирано като умишлено. Аднан е шофьорът, който блъсна патрулна полицейска кола на кръстовище в морския град, с автобус превозващ 47 мигранти.  Фаталният..

публикувано на 14.05.24 в 08:03