Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия трудно ще постигне завземането на цяла Украйна, прогнозира военният експерт

Ген. Съби Събев: България трябва да поиска съюзни сили на своя територия

Зеленски и Украйна се чувстват изоставени в този конфликт, казва първият военен представител на България в НАТО

Съби Събев
Снимка: БГНЕС

Първият военен представител на България в НАТО ген. Съби Събев очаква НАТО да вземе решение за допълнително разполагане на военни сили в източните съюзни държави. Пред БНР той заяви, че България трябва да поиска „разполагане на поне една съюзна батальонна бойна група на своя територия, както и усилване на авиационния контингент“.

Българският парламент трябва да осъзнае критичната ситуация и да престанат партийните противоречия, когато се касае за защита на националната сигурност в този кризисен момент, смята Събев.

„Президентът Зеленски и Украйна се чувстват изоставени в този конфликт. Те може би очакваха по-решителна подкрепа от страните на НАТО, включително и с войски, но Вашингтонският договор е ограничен и не позволява на съюзни държави от НАТО и на НАТО като организация да защитават други страни извън Вашингтонския договор за отбрана“, коментира ген. Съби Събев в предаването „Преди всички“.

Според Събев предприетите от Запада масирани санкции срещу Русия са „масова солидарност и най-възможната подкрепа за Украйна и тя ще бъде почувствана от Русия съвсем в скоро време“.

Украйна ще бъде поддържана все повече с военно оборудване и военни средства, смята ген. Събев. По думите му „не е изоставена напълно Украйна, но тя имаше по-големи очаквания“.

Украйна се съпротивлява. Обяви обща мобилизация. Няма да бъде така лесно да бъде превзет и Киев“, изтъкна Съби Събев. Той прогнозира, че „те ще удържат“.

Той посочи като основна цел на Русия неутрализирането на политическото ръководство на Украйна.

Влизането на руски войски в Харков ще означава много чувствителни загуби. Може да обградят, да обсадят Харков“, поясни още Събев.

Русия трудно ще постигне завземането на цяла Украйна. Ще се опита да установи контрол от река Днепър на изток, включително овладяването на Одеса, прогнозира Събев.

„Във всички случаи този коридор, за който се говори – от Донбаска област към Крим, да бъде също така осигурен. Но за поддържане на окупацията на такава област на Русия ще ѝ трябват много силиНикой не трябва да очаква, че Украйна толкова бързо ще падне на колене.“ 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Берлин протестират срещу десния екстремизъм и повишаващите се цени на наемите

Граждански организации организират следобед демонстрация в защита на демократичните ценности и срещу десния екстремизъм в Берлин. Целта на проявата е да привлече интереса към изборите за Европейски парламент, които в Германия ще бъдат утре. Сред организаторите са екологичните движения "Грийнпийс", "Световен фонд за дивата природа" и..

публикувано на 08.06.24 в 08:22

Всеки десети член на СИК във Великотърновско - подменен

Всеки десети нает член на секционни избирателни комисии в област Велико Търново е подменен.  Не малка част от сменените са от ръководните състави на комисиите и не са минали обучение. Заедно с допълнителната работа по вота 2 в 1 и видеозаснемането, това ще затрудни броенето на бюлетините, коментират от Районната избирателна комисия. За да..

публикувано на 08.06.24 в 08:08

След големия пожар: Възстановено е движението по магистралата Атина - Коринт

В Гърция е възстановено движението по магистралата Атина - Коринт и в двете посоки, съобщават от полицията. Загасен е пожарът, който беше предизвикан от катастрофа на цистерна с бензин и заради който трафикът беше спрян. Ключова магистрала в Гърция затворена заради катастрофа и пожар От силния огън пострада въздушният мост Истмос...

публикувано на 08.06.24 в 08:03

Израел нанесе нови удари в Ивицата Газа

Израел нанесе нови удари в Ивицата Газа на фона на буксуващите дипломатически усилия за прекратяване на конфликта. Израелски танкови подразделения са напреднали към югозападните покрайнини на град Рафах до границата с Египет, според местни жители. Танкове са забелязани в квартал Ал Изба близо до крайбрежието. Снайперисти са заели..

публикувано на 08.06.24 в 07:51
Нидерландия първа гласува на изборите за Европейски парламент в четвъртък

Редица страни гласуват за евродепутати днес

В Чехия днес продължава гласуването за евродепутати, което започна през изминалия ден - заедно с Ирландия. Началото гласуването даде в четвъртък Нидерландия. В Италия евроизборите също са два дни - днес и утре. В страната през двата почивни дни се провеждат и местни избори - в близо 3 700 населени места, и регионални избори в..

публикувано на 08.06.24 в 07:44

Подготовката за изборите в Турция е протекла без трудности

Преди обяд днес ще бъде запечатана избирателната секция в генералното консулство на България в Истанбул. Това съобщи за БНР генералният консул на страната ни Васил Вълчев и подчерта, че подготовката за изборите е протекла без трудности. 166 са разкритите секции за гласуване в Турция, като това отново е държавата с най-много избирателни..

публикувано на 08.06.24 в 04:39

Ден за размисъл преди изборите 2 в 1, агитацията е забранена

Днес е ден за размисъл преди изборите за Народно събрание и за членове на Европейския парламент в неделя. Предизборната кампания приключи в полунощ.   До приключването на изборния ден в 20 ч. на 9 юни се забранява агитацията за партия или за кандидат. Социологическите агенции не трябва да оповестяват допитвания до общественото мнение по повод изборите..

публикувано на 08.06.24 в 03:47