Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров с писмо до ЕК заради опитите за ревизиране на законодателството у нас

Сотир Цацаров
Снимка: БГНЕС

Сотир Цацаров, който до дни напуска поста на председател  на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), сезира редица международни институции и посолства за опитите на управляващото мнозинство за ревизиране на действащото у нас законодателство, свързано с отнемането на незаконно придобито имущество.

В писмото си той акцентира на декларираното намерение от страна на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, бъдещата Агенция да има разследващи правомощия, с възможност да прилага специални разузнавателни средства.

"Необяснимо е закриването на органи на съдебната власт, специализирани в противодействието на корупцията с довода, че са „бухалка“, а в същото време да планират да създадат нов орган, който на практика дублира не само техните правомощия, но и тези на прокуратурата изобщо", пише Цацаров.

Той остава начело на Антикорупционната комисия до 1 март, след което се връща в прокуратурата, начело на която беше 7 години.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Председателят на БТС внесе в НС 7000 подписа за деактуване на две хижи

Председателят на Инициативните комитети на Националните граждански инициативи, свързани с хижа "Македония", Венцислав Венев, който е и председател на Българския туристически съюз (БТС), внесе 7000 подписа в администрациите на Народното събрание и Министерския съвет. Подписите са събрани от туристи от цялата страна в подкрепа на предложенията на..

публикувано на 18.06.24 в 12:50

Разбита е група за трафик на мигранти от София до гранични села във Видинско

От прокуратурата съобщиха, че е разбита група за трафик на мигранти от столицата до гранични села във Видинско. Задържани са двама души, които са направили самопризнания, се казва още в информацията. Те са транспортирали нелегални мигранти от района на София до пограничните села Големаново и Киреево, откъдето са преминавали на..

публикувано на 18.06.24 в 12:50

Петър Одажиев: Поводът за "Fame" не е Ню Йорк, а ученици и студенти, които се занимават с изкуства

Поводът да направя мюзикъла  "Fame" не е Ню Йорк, по-скоро е темата за ученици и студенти, които се занимават с изкуства и ме върнаха във времето, когато в Пловдив училищата по изкуства бяха в местната семинария и имахме прекрасни години, мечтаехме. Това сподели в интервю пред БНР режисьорът на "Fame" Петър Одажиев. Премиерата на..

публикувано на 18.06.24 в 12:34
Палестинците оглеждат щетите след израелски въздушен удар в бежанския лагер Ал Нусейрат, централната част на Ивицата Газа, 3 юни 2024 г.

"Ал Джазира": 17 палестинци са убити при израелски удар срещу бежански лагер

17 палестинци са били убити при двоен израелски удар срещу бежанския лагер Нусейрат, съобщават световните агенции, позовавайки се на "Ал Джазира". Протести в Ерусалим с призив за оставка на правителството При първият удар са били убити десет души, включително жени и деца. Петима от тях са били част от едно семейство. Час по-късно..

публикувано на 18.06.24 в 12:03
Цончо Ганев

Цончо Ганев: "Възраждане" ще бъде опозиция на поредното евроатлантическо правителство

"Възраждане" обяви, че ще бъде опозиция на поредното евроатлантическо правителство. Заместник-председателят на партията Цончо Ганев прогнозира, че ще бъде създаден редовен кабинет, скрит зад формулата на експертно правителство: "Аз лично очаквам, че с изключение на "Възраждане" всички ще се включат в това управление. Ще видим катарзиси..

публикувано на 18.06.24 в 11:57
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин пред севернокорейски вестник: Опитите на Запада да изолира Русия се провалиха

Тази вечер се очаква руският президент Владимир Путин да пристигне на двудневно държавно посещение в Северна Корея В навечерието на посещение си Путин заяви пред севернокорейския в. "Нодон синмун", че Москва и Пхенян ще се обединят, за да се противопоставят на натиска на Запада Путин пристига на двудневна визита в Северна Корея Путин..

публикувано на 18.06.24 в 11:56

И БСП не се отзова на поканата за разговори с ГЕРБ-СДС

БСП, също като ПП-ДБ и "Възраждане", не се отзова на поканата на ГЕРБ-СДС за разговори за правителство с първия мандат. Срещата беше насрочена за 11 часа, но представители на социалистите не дойдоха. Изпълнителното бюро на БСП е решило да не се ходи на тази среща. Зам.-председателят на ИБ Ирена Анастасова заяви пред БНР, че е взето решение..

публикувано на 18.06.24 в 11:44