Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски медии напускат Европейския съюз за радио и телевизия

Снимка: pixabay.com

Руската държавна телевизионна и радиокомпания, Първи канал и радиокомплекс "Останкино" обявиха, че напускат Европейския съюз за радио и телевизия.

Те определиха решението като ответна мярка на изключването на Русия от конкурса "Евровизия 2022", което определят като "неуместно политическо пожертване на музикалния форум, който винаги е подчертавал своя неполитически статут".

Същевременно официалната страница на Кремъл в интернет е била блокирана, предава „Ройтерс“, като допълва, че това става на фона на съобщения за кибератаки срещу редица сайтове на руски правителствени институции.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Все по-млади хора с хипертония, проследяването на кръвното трябва да е постоянно

Кръвното налягане трябва да се проследява през целия живот на човек, още от детска възраст. Това обясни в интервю за БНР проф. Лилия Демиревска от Клиниката по кардиология във Военномедицинската академия. От лечебното заведение се включиха в кампанията за безплатно измерване на кръвното налягане, организирана от Българската лига по хипертония по..

публикувано на 15.05.24 в 12:57

Химична реакция при производството на наркотици предизвикала взрива в Хасково

Окръжната прокуратура в Хасково образувa досъдебно производство за повредено имущество на значителна стойност чрез взрив. Експлозията стана вчера, в 5.30 сутринта, в апартамент на 10-ия етаж на улица "Видин" в града. Според разследващите взривът е причинен от химична реакция при производство на наркотични вещества. Жилището е на 45-годишен..

публикувано на 15.05.24 в 12:41
Лидерът на „Алтернатива за Германия“ в Тюрингия Бьорн Хьоке

Глоба от 13 000 евро за крайнодесния Бьорн Хьоке

Лидер на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" беше осъден от германски съд за използване на забранен нацистки лозунг. Бьорн Хьоке, който оглавява "АзГ" в източната германска провинция Тюрингия, беше глобен с 13 000 евро за закриване на предизборна реч през 2021 г. с фразата: "Всичко за Германия!". Тази фраза е забранена в..

публикувано на 15.05.24 в 12:18

С 3,5% нараства средната работна заплата, в столицата е над 3000 лв.

През първото тримесечие на тази година средната работна заплата за страната достига 2198 лева, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Тя нараства с 3,5% в сравнение с края на миналата година и с малко под 17%  на годишна база.  В столицата средната заплата надхвърля 3000 лева. Икономическите дейности с най-високи средни..

публикувано на 15.05.24 в 11:58
Кадър от филма „С деца на море”

Показват българска филмова класика в Париж

Българска филмова класика с френски субтитри ще бъде показана във Филмотеката на Латинския квартал в Париж. В серия от прожекции, организирани от българо-френската асоциация "Artavenir", зрителите ще видят незабравими заглавия от историята на българското кино. Националният филмов център е откликнал позитивно на поканата да предостави..

публикувано на 15.05.24 в 11:58
Борислав Сарафов

Борислав Сарафов поиска ВАС да се произнесе за глобите за работодатели

Заради противоречива съдебна практика временно изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов поиска от Върховния административен съд (ВАС) да каже може ли Инспекцията по труда да налага глоби и имуществени санкции на работодателите, които бавят изплащането на заплати. В практиката на административните съдилища се очертават две..

публикувано на 15.05.24 в 11:51

Полицията в Перник с мерки за абитуриентските балове

Полицията в Перник предприе мерки за осигуряване на обществения ред и безопасността на движението по пътищата по време на предстоящите абитуриентски балове и празничните прояви, свързани с отбелязването на 24 май в областта. Мерките са координирани с Регионалното управление на образованието, с ръководствата на училищата, общините и..

публикувано на 15.05.24 в 11:42