Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стамен Янев: Големите проекти с руски капитали у нас са много малко

Стамен Янев
Снимка: БГНЕС

Директорът на Агенцията по инвестиции Стамен Янев заяви, че не знае колко са руските граждани с т.нар. златни паспорти у нас, но коментира, че като цяло много малко са големите инвестиционни проекти, които се осъществяват с руски капитали:

„Доколкото ми е известно, руски граждани инвестират в недвижими имоти. Дейност, която Българска агенция за инвестиции не стимулира и по никакъв начин не насърчава съгласно Закона за насърчаване на инвестициите“.

Стамен Янев коментира темата след разпита си по делото, образувано по сигнал на ДПС за законорушения при придобиване на българско гражданство срещу инвестиции. Той беше категоричен, че  Агенцията по инвестиции винаги е спазвала стриктно закона:

„Българската агенция за инвестиции действа при условията на обвързана администрация и по никакъв начин не участва в процедурата по издаване на визи, издаване на постоянно пребиваване, нито издава становище за придобиване на българско гражданство“. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама астронавти, престояващи на МКС над 2 месеца от предвиденото, ще бъдат върнати през февруари

Двамата американски австронавти, които са на Международната космическа станция вече повече от два месеца над предвиденото, ще бъдат върнати на Земята през февруари догодина, съобщиха от НАСА. Това ще стане с ракета на компанията Space X на Илън Мъск. Мисията на Сонита Уилямс и Бари Уилмор трябваше да продължи само осем дни, но престоят им на..

публикувано на 25.08.24 в 08:40

1030 лева е средната пенсия за стаж и възраст през юли

1030 лева достигна средната пенсия за осигурителен стаж и възраст през месец юли тази година, отчете Националният осигурителен институт. Нарастването е с 13,6 процента спрямо година по рано. Преди осъвременяването на пенсиите от първи юли средният размер на тази за стаж и възраст през юни е 910 лева.  Така ефектът от увеличението на..

публикувано на 25.08.24 в 08:22

След безредиците: Засилено полицейско присъствие на карнавала в "Нотинг Хил"

Засилено полицейско присъствие ще има на тазгодишния карнавал в лондонския квартал "Нотинг Хил". Мерките за сигурност са затегнати след социалните безредици в Обединеното кралство от края на миналия месец Традиционният карнавал в "Нотинг Хил" се провежда днес и утре. Седем хиляди полицаи ще дежурят по улиците. Очаква се около един милион души..

публикувано на 25.08.24 в 08:10
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

Преди преговорите за мир в Газа: Размяна на удари между Израел и "Хизбула"

Размяната на удари между Израел и Хизбула предшества определян като ключов ден на подновените преговори за мир в Газа, които се провеждат в египетската столица Кайро. В четвъртък и вчера посредниците обсъдиха начините за сближаване на позициите между Израел и палестинското движение "Хамас", докато ООН докладва за влошаване на хуманитарните условия..

публикувано на 25.08.24 в 07:58

След експлозията край синагога във Франция, при която пострада полицай: Има арестуван заподозрян

Френската полиция арестува заподозрян за опита за палеж на синагога в град Ла Гранд Мот, обяви вътрешният министър Жералд Дерманен. Той информира,  че заподозреният е стрелял по полицаите по време на задържането. Телевизия Би Еф Ем съобщи, че е арестуван 33-годишен алжирец, в град Ним. Полицай беше ранен при взрив край синагога в..

публикувано на 25.08.24 в 07:52

Нови блокади на пътища заради безводието във великотърновски села

В горещините продължава проблемът с безводието на места в страната. Затова се очакват нови блокади на пътища. Жителите на бедстващите свищовски села на два пъти ще затворят главния път Плевен - Русе при село Горна Студена. Блокадите са от 10:00 10:30 часа и от 11:00 до 11:30 часа. Хората от Хаджидимитрoво, Горна Студена, Козловец и Морава..

публикувано на 25.08.24 в 07:43

Внимание: Опасно горещо време и в последната неделя на август

Предупреждение за горещини и днес. В сила е "жълт" код в 18 области, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението е за  Благоевград, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол.  На места в тези..

публикувано на 25.08.24 в 07:15