Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единственият обвиняем по разследването за АМ "Хемус" излиза от ареста

| обновено на 07.03.22 в 18:37
Борислав Колев
Снимка: БГНЕС

Единственият обвиняем за аферата "Хемус" излиза от ареста.

Софийският градски съд пусна под домашен арест бившия футболен съдия Борислав Колев, но дали той ще излезе окончателно на свобода ще стане ясно до дни.

Колев е обвинен в източването на близо 53 милиона лева, отпуснати от държавата за строежа Лот 5 на магистрала "Хемус" и макар по делото да има данни, че той не е действал сам, засега други обвиняеми няма.

Втората по тежест мярка за неотклонение съдия Атанас Атанасов аргументира с наличието на достатъчно данни за участието на Колев в схема за източване на близо 53 милиона лева от магистрала "Хемус", но и с  липсата на опасност да се укрие, ако не е под стража.

За домашен арест или за парична гаранция пледира защитата на бившия футболен съдия, а прокуратурата изненадващо поиска - ако арестът не бъде продължен, Колев да излезе на свобода срещу парична гаранция от 50 000 лева.

Според държавното обвинение 42-годишният Борислав Колев е в центъра на мрежа от фирми, през които са били отклонени милионите от "Хемус". Това станало чрез 52 тегления на каса на суми от няколкостотин хиляди до близо милион от подставени лица, които ги предавали в чанти и куфари на обвиняемия. А той - сам или с други неустановени лица, ги носел в бюро за обмен на валута, където били предавани на човек на име Иван. Парите после се преразпределяли между още, но също така, все още неустановени лица.

Борислав Колев беше арестуван миналия декември и стана причина за поредния остър конфликт между прокуратурата и МВР. Стигна се до взаимни обвинения в опит да се смачка разследването.

След задържането си под стража Колев поиска среща с вътрешния министър и главния прокурор. След разговора му с Бойко Рашков беше доведен на разпит в прокуратурата. На част от него присъства и Иван Гешев. Днес пред съда мъжът каза, че два часа след този разпит в интернет са изтекли имената на 2 лица, назовани от него.

"В така създалата се ситуация няма как да продължа да съдействам на разследването - моите деца стоят навън, няма никаква логика аз да продължа да съдействам, за да ги изложа на какъвто и да било риск", каза пред съда Колев:

"И да има такива заплахи, такива опасения, аз няма да ги споделям. Ако има, има си органи, които се занимават с това. Децата му са най-, най-, най-потърпевшите в цялата история. Апатични, раздразнителни" -  коментира притесненията на брат си Иво Колев и призова медиите да установят кой възпрепятства разследването.

А за темпото му адвокатът на Колев Христо Ботев каза кратко:

"От наша гледна точка можеше да се направи много повече, а защо не е направено повече, не искам да коментирам, нито да влизам в конфликти, в интриги. Нека човекът да се прибере при семейството си. После ще видим какво ще стане".

Ако прокуратурата не протестира съдебното решение, след три дни Борислав Колев ще си отиде вкъщи. В случай на протест, развръзката ще е следващия вторник.   




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Наместник-председателят на Св. Синод Врачанският митрополит Григорий обявява Патриаршеския избирателен църковен събор за открит.

Патриаршеският църковен събор избира нов патриарх

Започна Патриаршеският църковен събор, който днес трябва да избере новия водач на Българската православна църква. Претенденти за поста са трима митрополити - Григорий, Даниил и Гавриил, а кой от  тях ще заеме мястото на починалия през март тази година Патриарх Неофит, ще определят с тайно гласуване 140 -те духовници и миряни - делегати на..

публикувано на 30.06.24 в 09:09

Втори тур на изборите за кмет на севлиевското с. Батошево

В севлиевското село Батошево днес се провежда втори тур на извънредните избори за кмет. На първия тур на извънредните избори за кмет в Батошево се явиха четирима кандидати. 303-ма жители на селото с гласовете си изпратиха на балотаж Недьо Маринов от ГЕРБ и Силвия Пушкарова, издигната от Инициативен комитет. До тези извънредни избори се..

публикувано на 30.06.24 в 08:16

Без напредък в преговорите за примирие между Израел и "Хамас"

Няма напредък по преговорите за примирие в Ивицата Газа, заяви високопоставен член на палестинската групировка "Хамас". Според Осама Хамдан представената от Вашингтон нова формулировка за част от израелското предложение за прекратяване на огъня, обявено миналия месец от президента Джо Байдън, не съдържа нищо ново. Снощи хиляди..

публикувано на 30.06.24 в 08:10
Володимир Зеленски

Киев отхвърли твърденията на Беларус, че Украйна дестабилизира общата граница

Украинският президент Володимир Зеленски отново призова за предоставяне на оръжия с голям обсег на страната му, след като при руски ракетен удар в Запорожка област загинаха седем души. "Нашите градове и общности ежедневно страдат от подобни руски удари. Но има начини това да бъде преодоляно - като ликвидираме терористите там, където са, като..

публикувано на 30.06.24 в 08:01

Франция избира парламент

Три седмици след разпускането на Националното събрание Франция избира предсрочно нов парламент. Вотът може да промени изцяло политическия пейзаж при победа на крайната десница. Французите са отново призовани до урните и според проучванията ще участват масово в първия тур на парламентарните избори. Вотът приключи с рекордно висока активност сред..

публикувано на 30.06.24 в 07:54
Патриаршеска катедрала „Свети Александър Невски“

Промени в движението в центъра на София заради Патриаршеския църковен събор

Столичната полиция обяви специален режим за охрана и регулиране на пътното движение във връзка с провеждането на Патриаршеския избирателен църковен събор и избора на патриарх на Българската православна църква. От 12.00 часа пространството около храм-паметник "Св. Александър Невски" и площада ще бъде отцепено и с ограничено пътното..

публикувано на 30.06.24 в 07:25

Северняшката сватба е кулминация в програмата на Националния фолклорен събор "Леденика"

Днес поляната край пещерата "Леденика" ще се превърне в своеобразна ритуална зала, в която Теодора и Михаел ще узаконят 8 годишното си съжителство със старинен сватбен ритуал. Северняшката сватба е кулминация в програмата на Националния фолклорен събор "Леденика", който се провежда за седми път във Врачанския Балкан. По време на..

публикувано на 30.06.24 в 06:42