Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин предупреди за по-високи цени на храните на международните пазари

Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Глобалните цени на храните ще се повишат допълнително, ако западните държави засилят икономическия натиск върху Русия, която е основен световен производител на торове, предупреди президентът Владимир Путин.

"Храните ще поскъпнат допълнително на международните пазари, но не заради Русия, а заради западните санкции", заяви той, като посочи, че страната му и Беларус са сред най-големите производители на изкуствени торове, но Западът създава проблеми за финансирането и доставките.

В същото време Путин увери, че Москва ще продължи да изпълнява ангажиментите си за износ на храни.

Руският министър на земеделието Дмитрий Патрушев пък каза на правителствена среща под председателството на Путин, че руската продоволствена сигурност е гарантирана и че Москва ще продължи да обслужва задълженията си за износ за световните селскостопански пазари.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

118 са секциите в Обединеното кралство. С какви проблеми се сблъскват организаторите?

Българската общност в Обединеното кралство е една от най-активните, когато става дума за избори. Ще бъде ли така и на изборите на 9 юни и с какви проблеми се сблъскват организаторите на Острова?  За общите избори на 9 юни на територията на Обединеното кралство са разкрити 118 избирателни секции, 39 от които са в столицата Лондон. Съгласно..

публикувано на 05.06.24 в 10:40

Полицаи на велосипеди в помощ на туристите в Гърция

Полицаи на велосипеди оказват всякаква помощ на туристите в Гърция. Властите приканват при необходимост туристите да се обръщат към тях. Днес туристите в град Катерини останаха приятно изненадани от полицаи на велосипеди, които са готови да окажат всякаква помощ на почиващите. От утре и на Халкидики се включват полицейски екипи на..

публикувано на 05.06.24 в 10:30

Водачи на листи за ЕП в предизборен дебат пред студенти в София тази вечер

Тази вечер в София ще се състои последният от серия предизборни дебати пред студенти, част от кампанията "Лигата на младите гласоподаватели". "Това, което ние правим в рамките на "Лигата на младите гласоподаватели", е да достигнем до младите хора и те да могат да направят своя информиран избор. Поради тази причина направихме предизборни..

публикувано на 05.06.24 в 10:28

Нови банкноти с лика на крал Чарлз III са пуснати в обращение на Острова

Нови банкноти с лика на крал Чарлз III са пуснати в обращение, но може да мине известно време, преди да започнат по-често да попадат в портфейлите на британците, съобщи Би Би Си. Новите банкноти на Bank of England (Английската централна банка) постепенно ще заменят тези, които са повредени, или ще бъдат емитирани, когато търсенето се увеличи...

публикувано на 05.06.24 в 09:57

Оранжев код за жеги в Кипър - до 43 градуса по Целзий

В Кипър днес е в сила първият за годината "оранжев код" за изключително високи температури. В периода му на действие всички работи на открито – на строителни обекти, в селското стопанство, доставка на храни на мотоциклети и други дейности, трябва да бъдат преустановени, съобщи социалното министерство. 43 градуса ще достигне температурата..

публикувано на 05.06.24 в 09:48

Христиан Даскалов: 50% от българските компании смятат, че темата "Киберсигурност" е нерелевантна за тях

Около 50% от българските компании смятат, че темата "Киберсигурност" е нерелевантна за тях . Тази статистика на "Евростат" цитира пред БНР Христиан Даскалов - председател на борда на Цифров иновационен хъб "Тракия".  "Най-вероятно това са компании, които не са толкова високо цифровизирани, нямат някакъв вид онлайн търговия и смятат, че това не ги..

публикувано на 05.06.24 в 09:42
Снимката е илюстративна, архив.

Висок риск от пожари в Гърция

Рекордните жеги в Гърция продължават и днес. Има висок риск от пожари, предупреждават властите. От рано тази сутрин туристите търсят спасение от високите температури на плажа. Прогнозите и за днес са за рекордни температури. Вчера термометърът показа над 39 градуса в Елефсина, Тива и на остров Евия. От Гражданска защита предупреждават..

публикувано на 05.06.24 в 09:41