Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фийон Майе си осигури големия кристален глобус в биатлона

Кентен Фийон Майе
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С второто си място в днешния масов старт на 15 километра в естонския зимен център Отепя французинът Кантен Фийон Майе си осигури големия кристален глобус в Световната купа по биатлон, три старта преди края на сезона. По този начин той прекъсна серията от три поредни сезона, в които норвежецът Йоханес Бьо печелеше Световната купа по биатлон.

В Отепя, Естония Фийон Майе не успя да се пребори за своята четвърта поредна победа, след като допусна една грешка в третата си стрелба, която не му позволи да победи безгрешния Ветле Кристиансен (Норвегия). Трети финалната линия пресече вторият от норвежците Сиверт Бакен, който също допусна един пропуск при третата си визита на рубежа.

Второто място и осмото на Емилиян Жаклен (Франция) бяха напълно достатъчни за Фийон Майе да си осигури Световната купа седмица преди края на сезона. В класирането той има аванс от 245 точки, който дори и при изваждането на двата му най-слаби резултата ще му бъде напълно достатъчен да спечели големия глобус.

Все пак стартовете в Холменколен (Норвегия) следващата седмица няма да останат без интрига, тъй като в мъжката Световната купа има още малки глобуси за решаване. Един от тях е в масовия старт, където лидер със 142 точки е Фийон Майе, а втори с пасив от 15 е днешният победител Кристиансен. Трети със 123 пункта е Бенедикт Дол (Германия), който стартира с червения потник днес, но финишира едва 14-и с три наказателни обиколки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Божидар Саръбоюков

Саръбоюков втори в скока на дължина на турнир в Инсбрук

Най-добрият атлет на България за 2023 година Божидар Саръбоюков направи сериозна стъпка към участие на Европейското първенство и на Олимпийските игри в Париж с резултат над 8 метра в скока на дължина на турнир по лека атлетика в Инсбрук (Австрия). Саръбоюков постигна 8.04 в центъра на столицата на Зимните олимпийски игри през 1964-а и 1976-а на сектор..

публикувано на 19.05.24 в 15:15
Габреиела Димитрова

Габриела Димитрова загуби първата си среща на Световното по джудо

Габриела Димитрова загуби първата си среща на Световното първенство по джудо за мъже и за жени в Абу Даби (ОАЕ). Българката почиваше на старта в категория до 52 килограма, а във втория кръг отстъпи с "ипон" пред швейцарката Бинта Ндиае. Утре българското участие на шампионата продължава със схватките на Ивелина Илиева (57 кг), Янислав Герчев (66 кг) и..

публикувано на 19.05.24 в 15:11

България 10-а отборно на Световната купа по фехтовка

Тимът на България в състав Калина Атанасова, Олга Храмова, Йоана Илиева и Емма Нейкова завърши на десето място в отборната надпревара на Световната купа по фехтовка на сабя за жени, която се състоя в зала „Колодрума“ в Пловдив.  В конкуренцията на още 15 отбора, българският тим стартира с двубой срещу представителките на Испания, които обаче се оказаха..

публикувано на 19.05.24 в 15:07
Маратон на приятелството в Плевен

Повече от 800 участници в Маратона на приятелството в Плевен

Повече от 800 участници стартираха в различните дистанции на Маратона на приятелството в Плевен, който се състоя днес за десети път. Те са от над 17 националности, каза Станимира Георгиева от "Айс Опън", съорганизатор на спортното събитие.  Около 290 са само записалите се в дисциплините – класически маратон (42.2 км), полумаратон (21,2..

публикувано на 19.05.24 в 11:31
Акани Симбине

Южноафриканецът Симбине с най-добро време за сезона на 100 метра

Южноафриканецът Акани Симбине спечели спринта на 100 метра на Игрите на Атланта Сити с рекордното за сезона в леката атлетика време 9.90 секунди. Американецът Ноа Лайлс пък завърши на първото място в нетрадиционната дисциплина 150 метра. Симбине завърши спринта с десета от секундата пред кениеца Фърдинанд Оманяла, а американецът Кендал..

публикувано на 19.05.24 в 10:18
Алавес - Хетафе

И Алавес победи Хетафе

Футболистите на Алавес нанесоха четвърта поредна загуба на гостуващия Хетафе в мач от предпоследния 37-и кръг на испанското първенство, като го надиграха с 1:0. Срещата бе без особено значение и за двата отбора, които не се борят за нищо и се намират комфортно в средата на класирането. Единственото попадение отбеляза Карлос Висенте още в 12-ата..

публикувано на 19.05.24 в 07:53
Лече - Аталанта

Аталанта си осигури място в ШЛ, Милан загуби в Торино

Аталанта победи с 2:0 като гост Лече в мач от предпоследния 37-и кръг на италианското футболно първенство. Така тимът от Бергамо събра 66 точки и си осигури не само участие в Шампионската лига през следващия сезон, но и се приближи само на точка от топ 3. Аталанта имаше инициативата през първото полувреме, но не успя да стигне до гол. Все пак..

публикувано на 19.05.24 в 07:43