Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски призова Конгреса на САЩ за допълнителна военна помощ

| обновено на 16.03.22 в 18:18
Видеообръщение на Зеленски пред Конгреса на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 21-ия ден от военната инвазия на Русия в Украйна, президентът Володимир Зеленски се обърна към американския Конгрес.

Под бурните аплодисменти на конгресмените и възгласите на украински на председателя на Камарата на представителите на Нанси Пелоси, която повтори няколко пъти „Слава на Украйна", Зеленски призова за повече военна помощ, подчертавайки, че войната не е само за съдбата на неговата страна, но и за европейските и световни ценности.

"Американският народ не помага само на Украйна, но и на Европа и света, да запазим планетата жива. Да запазим историческата справедливост", заяви Зеленски пред американските законодатели.

Той отново призова Съединените щати да създадат зона, забранена за полети над Украйна. "Русия сее от украинското небе смърт", каза Зеленски във видеообръщение към конгресмените.

"Прекалено ли е да се иска да се създаде зона, забранена за полети над Украйна?", попита той по време на речта си пред американските законодатели, като добави, че ако не може да бъде създадена забранена за полети зона, САЩ могат да осигурят на Киев повече оръжия и боеприпаси. Украйна се нуждае от противовъздушна отбрана, която да отблъсква въздушните атаки, посочи Зеленски, като отново поиска и самолети, които да защитават свободата на Украйна.

Зеленски отново призова за повече санкции срещу Русия, по-специално срещу всички руски политици, които не спират да подкрепят военната операция. Той също така призова американските членове на Конгреса да оказват натиск върху всички американски компании да напуснат Русия и призова всички американски пристанища да бъдат затворени за руски стоки.

Володимир Зеленски излъчи на конгресмените и видео, което показва и сравнява Украйна преди войната с кадри от последните три седмици.

Той се обърна емоционално към американския президент Джо Байдън и го призова да бъде не само лидер на свободния свят, а и лидер на мира:

"Не виждам смисъл в живота, ако не може да се спре смъртта. И това е моята основна мисия като лидер на народа ми. И като такъв се обръщам към президента Байдън: "Ти си лидер на твоята велика нация. Бих искал да си лидер на света. Бидейки лидер на света, означава да си лидер на мира".

"В момента се решава съдбата на нашата страна", каза Зеленски, добавяйки, че страната му е изправена пред терор, какъвто Европа не е преживявала от Втората световна война.

Той също така предложи създаването на нова международна институция, която да защитава мира и да реагира на природни и на бедствия, причинени от човека.

Украинският президент посочи, че "нови съюзи" и "нови институции" трябва да бъдат сформирани след събитията в неговата страна, като спомена по-конкретно "U-24“ - организация на "отговорните държави". Според него такава група от нации ще има способността "да спре конфликтите незабавно" и да осигури всичко, за да запази мира, каза той пред законодателите на Съединените щати.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С поднасяне на венци в Кюстендил отдадоха почит на подвига на Ботев

С поклонение пред Паметника на Булаирци, Монумента на 13-и Рилски пехотен полк, с поднасяне на венци в Кюстендил отдадоха почит на подвига на Христо Ботев и четата му и на падналите герои за България. Преди това стотици край пл. "Велбъжд" и по улиците на града застанаха при воя на сирените да почетат 2 юни. На поклонението бяха кметът на..

публикувано на 02.06.24 в 13:08

Мерки срещу домашното насилие в Гърция

Властите в Гърция взеха сериозни мерки срещу проявите на домашно насилие. Създадени бяха центрове в помощ на застрашени и пострадали от такива престъпления. От днес работят 65 центъра за борба срещу домашното насилие, заяви министърът по защита на гражданите Михалис Хрисохоидис. Те са разположени в полицейски участъци. В тях работят..

публикувано на 02.06.24 в 13:01

ЕК проверява популярна китайска платформа за онлайн търговия

Европейската комисия е започнала проверка на една от най-популярните китайски платформи за търговия в интернет. Това става след сигнал от Европейската потребителска организация  BEUK  заради съмнения за предлагане на фалшиви продукти и прилагане на нелоялни практики, обяви основателят на българската платформата за информация и съвети "Ние,..

публикувано на 02.06.24 в 12:59

Японци се включиха в черешовия туризъм в кюстендилското с. Пиперков чифлик

Японци от Осака, водени от техни приятели от София, посетиха в неделния ден кюстендилското с. Пиперков чифлик. На черешов туризъм - влязоха в една от градините да си наберат от вкусните плодове Черешов туризъм в Кюстендилско, за втора година овощари организират "Набери си сам" Групата влязла в градината на бившия директор на Института..

публикувано на 02.06.24 в 12:53

Проучване: Гърците са еврооптимисти

Гърците са еврооптимисти, показват последни проучвания в южната ни съседка. Гражданите виждат ползите от членството си в Евросъюза, коментират анализатори в Атина. Гърците имат повече доверие в европейските институции, отколкото в местните политици, показва проучването на общественото мнение. Мнозинството гърци имат положително отношение..

публикувано на 02.06.24 в 12:40
Снимката е илюстративна, архив.

Неизвестни срязаха спирачни маркучи и счупиха стъкло на локомотив на гарата в Лом

Неизвестни срязаха маркучи на спирачната система и счупиха стъкло на локомотив на жп гарата в Лом. Машината е била готова за път. Полицаите издирват извършителите Сигналът за инцидента е подаден от служител на БДЖ към 6:00 часа сутринта вчера. Изпратеният на място екип на полицията в Лом е установил срязани 5 маркуча на спирачките на локомотива и..

публикувано на 02.06.24 в 12:39

Митинг-поклонение в Калофер за годишнината от гибелта на Ботев

148-ата годишнина от героичната гибел на Христо Ботев бeше отбелязана в родния му град Калофер с митинг-поклонение. Стотици жители и гости на града изкачиха стълбите на мемориалния комплекс , за да се преклонят с минутата мълчание пред подвига на поета революционер и отдадат почит на всички , загинали за свободата на България.  По традиция от..

публикувано на 02.06.24 в 12:34