Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нараства броят на загиналите цивилни в началото на четвъртата седмица на войната в Украйна

Подпалена сграда при обстрел в Киев, 15 март 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В началото на четвъртата седмица на войната в Украйна настъплението на руските сили е забавено, продължават опитите им да обкръжат столицата Киев и все повече се увеличават съобщенията за цивилни жертви.

Разрушаването на театъра в град Мариупол породи опасения за много жертви. Над 1000 цивилни са се укривали в бомбоубежището на сградата, повечето от тях са оцелели. Не е ясен броят на загиналите.

Смята се, че в бомбоубежището на театъра в Мариупол са се укривали около 1200 жени, деца и възрастни. Продължава търсенето на оцелели, а кметът на града Вадим Бойченко определи атаката като геноцид: "За съжаление, това може да бъде наречено само с едно име: геноцид на нашата нация, на украинския народ. Убеден съм, че ще дойде денят, в който заедно ще вдигнем от развалините нашият прекрасен град Мариупол. Днес е трудно да повярваме в това".

Продължава да расте броят на жертвите в северния украински град Чернигов. Областният управител Вячеслав Чаус съобщава за 53 жертви на руска атака. По-рано украинските власти съобщиха, че 10 души са убити, докато са чакали на опашка да си купят хляб в Чернигов.

Най-малко 21 души загинаха, а 25 бяха ранени при артилерийски обстрел срещу училище и културен център в град Мерев в покрайнините на Харков.

Млад мъж оплаква свой близък в Киев след ракетен удар тази сутрин. Поразена е жилищна сграда.

Продължава евакуацията на цивилни граждани от фронтовите зони и доставянето на жизнено важни продукти в градовете. Вчера от Мариупол са успели да излязат 11 000 души. Днес са договорени 9 хуманитарни коридора, съобщи вицепремиерът Ирина Вересчук. Над 100 000 украински бежанци са напуснали родината си за 24 часа, съобщават от ООН. Така общият им брой от началото на войната вече е близо 3 милиона и 170 хиляди.

Същевременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че се полагат "колосални" усилия за преговорите за примирие с Украйна, които продължават и днес.

В западният украински град Лвов украинският външен министър Димитро Колеба разговаря с турския си колега Мевлют Чавушоглу. След срещата стана ясно, че Киев ще иска Турция да даде гаранция за сигурност като част от споразумение с Русия за спиране на войната. Турция помага и за организиране на директен разговор между президентите на Украйна и на Русия Володимир Зеленски и Владимир Путин. Към организирането на подобна среща може да се пристъпи следващите седмици, когато бъде подготвена основата на мирното споразумение, заяви съветникът на украинския президент Михаил Подоляк и уточни, че Киев мястото на тези разговори е без значение.

В реч пред Бундестага пък украинският президент Володимир Зеленски призова Германия да помогне за разрушаването на новата "стена", издигната от Русия в Европа:

"Не всички разбират, но вие сте отново зад стената. Това не е Берлинска стена. Това е стена в Централна Европа между свободата и липсата на свобода и тази стена става все по-голяма с всяка бомба, която пада върху нашата земя, върху Украйна".

НАТО няма да рискува ескалация на конфликта като се намеси с военна сила, заяви от своя страна германският канцлер Олаф Шолц след среща с генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в Берлин. Думите му бяха повторени и от самия Столтенберг.
"НАТО носи отговорност да предотврати още по-голяма ескалация на този конфликт. Това би било по-опасно и ще причини още страдания, смърт и разрушение. Това е войната на президента Путин. Той трябва да я спре, да изтегли своите сили и да се ангажира с дипломация и добра воля".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Висок е рискът от топлинен удар в градски условия

През изминалите часове от столичната Спешна помощ са реагирали на над 10 сигнала за хора, на които им е прилошало от жегата. Рискът от топлинен удар в градски условия е по-висок заради разположението на сградите и ограниченото движение на въздуха. Това обясни пред БНР д-р Тодор Димитров от столичната Спешна помощ по повод предстоящите дни с високи..

публикувано на 20.06.24 в 15:13

Първа успешна мисия на медицинския хеликоптер от мястото на инцидента

Здравното министерство съобщи за първа успешна мисия по въздух от мястото на инцидента. Минути след 12.00 ч. в Координационната централа на Центъра за спешна медицинска помощ по въздух е получен сигнал за 37-годишен германски гражданин, пострадал при скок с парашут край Ихтиман. Мъжът е транспортиран в тежко състояние до площадката на..

публикувано на 20.06.24 в 15:00
Кристина Христова

Кристина Христова: Медийната грамотност трябва да бъде национален приоритет

Медийната грамотност трябва да бъде поставена като национален приоритет , тъй като е изключително важно в момента и децата, и възрастните да имат критично мислене и да използват този огромен потенциал, който дава медийният свят.   Коментара направи пред БНР Кристина Христова, председател на Коалицията за медийна грамотност, като уточни, че това е..

публикувано на 20.06.24 в 14:44
Марко Бадя

Марко Бадя: Европа продължава да се движи на две скорости, независимо дали ни харесва

Журналистът Марко Бадя направи за БНР анализ на отминалите европейски избори и на начина, по който се възприемат резултатите от тях в Румъния. С него разговаря колегата от Румънската реакция на Радио България Владимир Митев.  Бадя коментира също значението за Европейския съюз на изборите за президент в Съединените щати, както и проблемите..

публикувано на 20.06.24 в 14:39

Прокуратурата във Враца разследва случая с падналото от третия етаж дете

Районната прокуратура във Враца разследва случая с 6-годишното момиче, което падна от третия етаж на жилищен блок в града. Образувано е досъдебно производство по чл. 182, ал.1 от НК срещу родителите на детето, че са го оставили без надзор и достатъчна грижа, с което е създадена опасност за неговото физическо, душевно и морално развитие...

публикувано на 20.06.24 в 14:20

Засаждат летни цветя в централната част на Варна

Започна засаждането на летни цветя в централната част на Трявна. Доставени са три хиляди стръка и с тях ще бъдат допълнени фигурите и цветните алеи в градчето. Цветни фигури с летен гербер, пожарче, морска пяна и копривка ще радват жителите и гостите на Трявна, града, за който заслужено казваме, че е „китен“. Със стръковете са..

публикувано на 20.06.24 в 14:16
Костадин Костадинов

Костадинов иска Радев да свика КСНС заради избора на патриарх

Лидерът на ПГ на "Възраждане" Костадин Костадинов поиска президентът Румен Радев да свика КСНС заради избора на патриарх на БПЦ.  Според него има заплаха от нов църковен разкол под натиск от политически и чужди сили: Още един митрополит иска да бъде изключен от списъка с възможните кандидати за патриарх "Сега става въпрос за външна намеса..

публикувано на 20.06.24 в 14:04