Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жолт Богар: Дистанцирането на Орбан от Путин е съмнително

"Орбан има добри шансове да спечели изборите, но трудностите за него ще дойдат след това"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Унгария Виктор Орбан за първи път от над десет години, които е на власт в Будапеща, има основания да не е абсолютно сигурен, че ще запази властта. На 3-ти април в Унгария предстоят парламентарни избори. През есента там започна безпрецедентен политически процес - за първи път в страната се проведоха първични избори, които посочиха общ кандидат на опозицията за министър-председател. Шест опозиционни формации обединиха сили в опит да прекратят 11-годишната хегемония на премиерската партия Фидес. Социолозите не дават надежда за сигурна изборна победа нито на Виктор Орбан, нито на опозиционния кандидат Петер-Марки Зай. Но с нахлуването на Русия в Украйна за Орбан настанаха трудни времена. Привърженикът на авторитарния стил на управление в Москва се видя принуден да се дистанцира от Путин. Но дали Орбан прави това от убеждение?

Унгарския журналист Жолт Богар в интервю за предаването „Събота 150“: 

„Всичко, което Орбан сега казва и прави, трябва да се разглежда през призмата на предстоящите парламентарни избори. Той си избра една позиция, която му позволява да не загуби избиратели. Затова неговата партия се представя като партия на мира. Това и говори Орбан - че Унгария е за спиране на войната възможно най-бързо. Тъй като в Украйна има унгарско малцинство, Орбан се обяви против изпращането на войници през Унгария. И по този въпрос реториката му е свързана единствено с изборите. Орбан непрекъснато подчертава, че опозицията подкрепя преминаването на натовски войски и оръжия през Унгария, без да се съобразява с унгарското малцинство в Украйна. Така че дистанцирането на Орбан от Путин е много съмнително. Той не случайно умишлено отбягва темата за близостта му с руския президент. Дори не споменава името му“. 

Това не е първият обрат в мирогледа на Виктор Орбан. Той започна политическата си кариера като антикомунист, след това се обърна към нелибералната идеология. Вярват ли му унгарските избиратели?

Ако унгарците нямаха толкова къса памет, нямаше да му повярват. Но унгарците сме с къса политическа памет. Освен това политически обществото е силно разделено. Има твърди поддръжници на Орбан, които неотменно гласуват за него. Опоцизията, т.е. политическите противници на Орбан, са относително сплотени. Но има около една трета от избирателите, които не са решили, кого да подкрепят на 3-ти април. За тях се борят и Орбан, и опозицията. Затова Орбан е избрал да не заема крайни позиции за войната в Украйна, за да не откаже колебаещите се избиратели. И сега е заел позата на загрижения за мира политик, който е притеснен за стабилността в Европа.

Може ли путиновата война срещу съседна Украйна да реши изхода от парламентарните избори в полза на обединената опозиция?

Войната се превърна в тема на предизборната кампания, нещо повече - дори може да реши изхода от вота. Но трябва да кажа, че опозицията не съумя да реагира добре на войната и заради това не успя да увеличи шансовете си за изборна победа. А причината за това е, че обединената опозиция е съюз от много различни партии. Тя не представлява обща организирана и професионална структура. От друга страна трябва да призная, че Орбан реагира много добре и много бързо на новата ситуация и успява да омекоти политическите рискове преди изборите. Затова мисля, че Орбан има добри шансове да спечели изборите, но трудностите за него ще дойдат след това - заради икономическата ситуация и заради политическата изолация на Унгария. Унгария току що загуби един много важен съюзник - Полша. Досега Унгария и Полша се противопоставяха заедно срещу ЕС и рамо до рамо експериментираха с търпението на Брюксел. За Полша най-големият враг е Русия и след като Путин започна война, в очите на Полша Унгария е предател, защото не осъди категорично руската агресия.

Колко опасна може да се окаже икономическата зависимост на Унгария от Русия - тече проект за разширяване на ядрената централа в Пакш, а и Русия е основен доставчик на газ за Унгария.

Унгария действително е силно зависима от Русия, особено в енергетиката. Ние също доставяме газ почти изцяло от Русия. Но има и много други отрасли, които зависят от руската икономика. В енергетиката разбира се става дума и за разширяването на ядрената централа Пакш, където трябва да се построят два нови реактора. Изпълнител е Росатом. Но мисля, че този проект вече е под въпрос. Орбан казва, че войната не застрашава проекта, но това просто не е вярно. Този проблем ще изкочи с пълна сила след изборите.

Виктор Орбан отвори унгарската икономика не само към Русия, но и към Китай. Очаквате ли икономическата обвързаност с Китай да се задълбочи заради отслабена Русия?

Трябва да призная, че Орбан не беше сам в отварянето към Изтока. Германия също си позволи този експеримент. Но това, което различава Орбан от Меркел е, че Меркел никога не е подкрепяла модела на управление в Китай и Русия. В този смисъл флиртът на Орбан с този властови модел е огромна грешка. Орбан не може да се върне назад, но в същото време не знаем как ще се развият геополитическите отношения след войната на Русия срещу Украйна. А това разместване на пластовете ще се отрази и на икономическите отношения, при това не само на Унгария с Русия и Китай, а и между Китай и ЕС. Тази война ще промени изцяло световната политика - в това вече никой не се съмнява. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин льо Пен

Крайната десница във Франция е победител на първия тур на изборите

Френската крайна десница е победител на първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция и е на път да стане първа парламентарна сила.  Победата на крайнодясната партия „Национален сбор“ е факт - по предварителни данни тя е спечелила към 34% от гласовете на френските избиратели, води в над 400 района и може да спечели между 250 и 280..

публикувано на 01.07.24 в 01:05

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат прогнозите на социологическите агенции. Прогнозите..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе избрано за домакин, като едно от иновативните, което има множество осъществени идеи, свързани с..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и това е фактът, че пълноправната ни интеграция в Шенген е един от неговите приоритети. Унгария..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен транспорт завършии предстои изготвянето на окончателната стратегия, съобщиха от транспортното..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които изгоряха. Запали се църква. Горят автомобили. Постоянно евакуират жители от райони близо до..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните избори - от 2022 година, избирателната активност е по-висока с 20 процентни пункта. За последен път..

публикувано на 30.06.24 в 19:00