Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александра Фейгин не успя да се класира за волната програма на СП в Монпелие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Александра Фейгин не успя да се класира за волната програма на световното първенство по фигурно пързаляне, което започна днес във френския град Монпелие. 76 стотни от точката разделиха фигуристката ни от място във финала при жените. Възпитаничката на Ина и Андрей Лутай не успя да попадне сред първите 24, след като завърши на 28-мо място в кратката програма.

За изпълнението на съчетанието си по музика от филмите на Чарли Чаплин, 19-годишната българка събра сбор от 55.01 точки (28,93 точки за техника и 26,08 точки за компоненти на програмата). Трикратната шампионка на страната ни изпълни без проблеми двоения аксел, стъпките и пируетите в съчетанието. За съжаление допусна грешка след тройния ритбергер и не успя да скочи чисто комбинацията си от троен тулуп с троен тулуп, което не й донесе бонус от съдиите, а това я лиши от участие във волната програма.

За Фейгин това е това е седмо голямо първенство и за първи път от 5 години не се класира за волна програма. На олимпийските игри Александра завърши на 24-та позиция, има две 17-ти места на световни първенства, била е 11-та, 17-та и 20-та в Европа.

Участието на Александра на трите големи първенства тази година - европейското, олипийските игри и световното първенство, е успех, тъй като в края на миналия сезон претърпя операция на крака, която забави подготовката й.

Александра Фейгин изпълни чисто скоковете си.

При отсъствието на рускините борбата за медалите и за първата десетка е доста интересна и много равностойна. Начело във временното класиране с 80.32 точки след кратката програма е бронзовата медалистка от Игрите в Токио отпреди месец и половина Каори Сакамото. Японката изигра блестящо волната си програма поставена по музика от филма "Гладиатор" като изпълни двоен аксел, троен лутц и комбинация от троен флип и троен ритбергер. В петък на волната програма тя ще се бори за първа световна титла в кариерата си.

Последният златен медал за Япония при жените от световно първенство по фигурно пързаляне е на Мао Асада от Сайтама 2014.

Втора е Луна Хендрикс. Въпреки травмата, с която се състезава, белгийката  получи за изпълнението на съчетанието си по "Карузо" на Лара Фабиан оценка от  75.00 точки.   Трета за сега е Марая Бел. Американката заложи на рискова комбинация от тройни флип и тулуп и завърши с върхов личен резултат от 72.55 точки.


В същото време стана ясно, че Камила Валиева се готви да се завърне на леда този уикенд в Русия, въпреки че над нея все още виси угрозата от наказание заради употреба на допинг. Очаква се възпитаничката на Етери Тутберидзе да се състезава за Купата на "Първи канал" в Саранск. Състезанието е само за фигуристи от Русия, организирано в знак на протест срещу забраната на руски и беларуски състезатели да се включват в световното първенство в Монпелие (Франция) заради военната инвазия в Украйна.

Припоняме, че 15-годишната фигуристка стана изключително популярна на Зимните олимпийски игри през февруари в Пекин, където се превърна в първата жена, изпълнила четворен скок на подобен спортен форум. Едновременно с това обаче се замеси в скандал с употреба на допинг. Въпреки това ѝ беше позволено да продължи участие на Игрите.

Случаят с допинга тепърва ще се решава. Руската антидопингова агенция разполага с шест месеца от датата на уведомяването за нарушението на Валиева, за да вземе решение за евентуална санкция. Това може да означава, че решението ще бъде отложено до август.

Медалите за отборното състезание по фигурно пързаляне в Пекин все още не са връчени, като САЩ и Япония са втори и трети, а Канада остана на четвъртата позиция. Русия завърши на първо място, благодарение на участието на Камила Валиева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Акани Симбине

Южноафриканецът Симбине с най-добро време за сезона на 100 метра

Южноафриканецът Акани Симбине спечели спринта на 100 метра на Игрите на Атланта Сити с рекордното за сезона в леката атлетика време 9.90 секунди. Американецът Ноа Лайлс пък завърши на първото място в нетрадиционната дисциплина 150 метра. Симбине завърши спринта с десета от секундата пред кениеца Фърдинанд Оманяла, а американецът Кендал..

публикувано на 19.05.24 в 10:18
Алавес - Хетафе

И Алавес победи Хетафе

Футболистите на Алавес нанесоха четвърта поредна загуба на гостуващия Хетафе в мач от предпоследния 37-и кръг на испанското първенство, като го надиграха с 1:0. Срещата бе без особено значение и за двата отбора, които не се борят за нищо и се намират комфортно в средата на класирането. Единственото попадение отбеляза Карлос Висенте още в 12-ата..

публикувано на 19.05.24 в 07:53
Лече - Аталанта

Аталанта си осигури място в ШЛ, Милан загуби в Торино

Аталанта победи с 2:0 като гост Лече в мач от предпоследния 37-и кръг на италианското футболно първенство. Така тимът от Бергамо събра 66 точки и си осигури не само участие в Шампионската лига през следващия сезон, но и се приближи само на точка от топ 3. Аталанта имаше инициативата през първото полувреме, но не успя да стигне до гол. Все пак..

публикувано на 19.05.24 в 07:43
Олександър Усик

Олександър Усик е абсолютен световен шампион в тежка категория

Украинецът Олександър Усик е абсолютният световен шампион по бокс в тежка категория при професионалистите. В зрелищен мач в столицата на Саудитска Арабия Рияд той победи британеца Тайсън Фюри с поделено съдийско решение от 115:112, 113:114 и 114:113. Така Усик стана първият боксьор, който обединява поясите на Световния боксов съвет (WBC),..

публикувано на 19.05.24 в 06:58
Байер (Леверкузен)

Байер (Леверкузен) вдигна титлата в Германия с историческо постижение

Шампионът на Германия Байер (Леверкузен) победи с 2:1 като домакин на Аугсбург в двубой от последния кръг на футболното първенство. По този начин съставът на Чаби Алонсо влезе в историята на Бундеслигата, след като стана първият, който прави цял сезон без загуба. Байер завърши с 28 победи и 6 равенства. Леверкузен продължава и уникалната си серия от 51-а..

публикувано на 18.05.24 в 19:29
Янаки Милев

Янаки Милев на финал в Анталия

Националът на България за Купа "Дейвис" Янаки Милев се класира за финала на турнира по тенис на клей в Анталия (Турция) с награден фонд 15 хиляди долара. Поставеният под номер 1 българин победи на полуфиналите Пиер Делаж (Франция)  с 6:1, 6:3 за 96 минути. Това е четвърта поредна победа за него в надпреварата без загубен сет. В спор за..

публикувано на 18.05.24 в 17:38
Тихомир Иванов

Тихомир Иванов покри норматив за европейското първенство в Рим

Най-добрият ни състезател в скока на височина Тихомир Иванов стана шампион на турнира по лека атлетика в Лимасол (Кипър). 29-годишният атлет първо се справи с конкуренцията с 2.24 метра, а след това преодоля и 2.26 – норматив за Европейското първенство в Рим (Италия). Това е и най-добрият опит на Иванов от 2021 година, когато той скочи 2.28 в..

публикувано на 18.05.24 в 17:34