Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японско надмощие при фигуристите на СП в Монпелие

Шома Уно
Снимка: БГНЕС

Трима японци поведоха в класирането след кратката програма при мъжете на световното първенство по фигурно пързаляне във френския град Монпелие. Така за първи път от 1956 година година насам се случва трима състезатели от една държава да заемат първите три места.

Бронзовият медалист от олимпийските игри в Пекин 2022 Шома Уно е лидер след първата част на състезанието. Той получи оценка от 109.63 точки (личен рекорд), след като изпълни без грешка съчетанието си и всички скокове - четворен флип, комбинация от четворен и троен тулуп и троен аксел.

Уно е двукратен световен вицешампион, но в отсъствието на двукратния олимпийски златен медалист Юдзуру Ханю (Япония) и на шампиона от Пекин 2022 Патрик Чън (САЩ) той е сред фаворитите за титлата.

Втори е друг японец, сребърният медалист от Пекин 2022 Юма Кагияма със 105.69 точки, който изпълни чисто четворен салхов, четворен-троен тулуп, но направи лека грешка на тройния аксел.

Трети в кратката програма се нареди 23-годишният Казуки Томоно със 101.12 точки. Японецът има едно пето място от предишното си участие на шампионат на планетата през 2018-а.

Американците Иля Малинин и Винсънт Чжоу са съответно четвърти и шести днес.

Световното първенство продължава тази вечер с волната програма при спортните двойки, а медалистите при мъжете ще станат ясни в събота.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Никола Цолов

Никола Цолов е шести в Австрия

Българският пилот в автомобилната Формула 3 Никола Цолов за първи път в кариерата си завърши състезателен уикенд с две класирания в точките, след като днес той остана на 6 място в дългото състезание на пистата "Ред Бул Ринг". Вчера триумфира в спринтовия старт. Цолов стартира десети днес и се ориентира перфектно в хаотичните първи завой, за..

публикувано на 30.06.24 в 11:53
Мария Николова

Мария Николова със 7-а победа и рекорд в Обиколката на Витоша

Мария Николова направи голямото си завръщане с уникален рекорд и пореден  триумф в Обиколката на Витоша. След като два сезона тя пропусна емблематичната надпревара заради стартове в чужбина, днес тя записа седмата си победа в 100-километровото свръх изпитание и стана първата обиколила планината с бягане под 9 часа. За феноменалното постижение..

публикувано на 30.06.24 в 11:24
Георги Аспарухов и Никола Котков

Левски отбеляза 53 години от загубата на великите Георги Аспарухов и Никола Котков

Футболният Левски отбеляза 53 години от трагедията на Витиня, при която загинаха легендите на клуба Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков. Българският футбол скърби за двама от най-добрите футболисти в историята. "Днес се навършват 53 години след трагедията на Витиня. Ден, в който се покланяме пред двама велики спортисти и личности – пример..

публикувано на 30.06.24 в 11:19
Таня Богомилова

Таня Богомилова - една легенда празнува юбилей

Таня Богомилова – една от най-великите спортистки в българската олимпийска история, навършва днес 60 години. Тя е първата и единствена българка с олимпийско злато в плуването бе определена за "Спортист на годината" в най-успешния сезон за родния спорт. Олимпийска шампионка на 100 м бруст от Сеул 1988, с четвърто и шесто място на същите..

публикувано на 30.06.24 в 09:38
Борислав Маринов и Кристиан Каси

Ботев (Пд) привлече двама нови

Ботев (Пловдив) привлече още двама нови футболисти. Това са 19-годишният Борислав Маринов и Кристиан Каси, които пристигат като преотстъпени под наем с опция за закупуване в края на сезона. Двамата се присъединиха към лагера на тима в Правец, съобщават от клуба. Маринов е един от големите таланти в българския футбол. Атакуващият футболист..

публикувано на 30.06.24 в 06:59

Германия е на четвъртфинал след победа срещу Дания

Отборът на Германия победи състава на Дания с 2:0 и стана вторият отбор, който се класира за четвъртфиналите на Европейското първенство по футбол, на което е домакин. По-рано вчера Швейцария елиминира защитаващия титлата си тим на Италия с 2:0 и стана първият четвъртфиналист в турнира. Възпитаниците на Юлиан Нагелсман стигнаха до успеха с голове..

публикувано на 30.06.24 в 00:52
Германия - Дания

Силна буря прекъсна за 25 минути осминафинала: Германия - Дания

Силна буря прекъсна мача между домакините от Германия и Дания от осминафиналите на Европейското първенство по футбол. Мачът в Дортмунд беше спрян за около 25 минути заради гръмотевична буря и проливен дъжд, които направиха играта невъзможна. Съдията Майкъл Оливър от Англия прибра двата отбора в съблекалните в 33-ата минута. Двата тима играят при..

публикувано на 29.06.24 в 23:41