Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рилски спортист грабна купата на България след успех над Левски

Снимка: БФ Баскетбол

Отборът на Рилски спортист победи Левски с 92:86 (28:30, 17:23, 22:16, 25:17) и спечели за втори пореден и общо четвърти път Купата на България по баскетбол за мъже. Финалът на надпреварата в „Арена Ботевград“ бе повторение на миналогодишния сблъсък за трофея, в който Рилски спортист също триумфира. Старши треньорът на състава от Самоков Людмил Хаджисотиров прибави трето златно отличие от турнира на сметката си.

За най-полезен баскетболист във финала бе избран Павлин Иванов от Рилски спортист. Той реализира 21 точки, 4 борби и 2 асистенции в сблъсъка с Левски.

Съперниците изиграха оспорван и интересен двубой, в който Рилски спортист доминираше в борбата под коша и макар да направи повече грешки, отстъпваше единствено в стрелбата от далечно разстояние и при откраднатите топки.

Двата отбора стартираха мобилизирано като направиха много равностойна и резултатна първа четвърт. „Сините“ взеха аванс от 4 точки в средата на частта с тройка на Джош Паркър. Финалистите залагаха предимно на атаката, а втора поредна точна стрелба от далечна дистанция за Паркър увеличи преднината на Левски до 5 точки при 22:17. Размяната на тройки продължи и след 10 минути игра Рилски спортист изоставаше с 28:30. Съставът от Самоков излезе с 3 точки напред, но след кошове на Ивица Радич и Марио Литъл, „сините“ бързо си върнаха водачеството до 40:36. С две поредни тройки, дело на Лъчезар Димитров и Цветомир Чернокожев, Левски поведе с 8 точки – 53:45 в края на първото полувреме. Столичният тим реализира впечатляващите 11 точни стрелби от далечно разстояние от 14 опита за първите 20 минути.

Със серия от 16:4 отборът на Рилски спортист обърна до 61:57 в средата на третата част. Левски се доближи до точка разлика, Венцислав Петков изравни за 67:67 при оставаща минута до края на периода, а Марио Литъл даде аванс на „сините“. Така преди последните 10 минути резултатът бе 69:67 за Левски. Воденият от старши треньора Константин Папазов състав дръпна със 73:67, но Рилски спортист намали до две пасива си. Страхотните изяви на Марио Литъл продължиха и с две поредни негови точни стрелби „сините“ поведоха с 5 точки, а Цветомир Чернокожев даде преднина от 82:76 за Левски. В заключителните моменти блесна Павлин Иванов и след като Алекс Симеонов бе реализирал за 84:82 за Рилски спортист, Иванов бе точен за 88:84 минута и 26 секунди преди края. При 4 точки аванс за самоковци, Трей Портър бе фаулиран при оставащи 12.2 секунди и вкара на два пъти за 92:86, с което реши сблъсъка.

Най-резултатен за победителите от Рилски спортист беше Брендън Браун с 28 точки, 5 борби и 6 асистенции. Алекс Симеонов добави 17 точки и 10 борби, а с 12 точки и 8 борби се отчете Трей Портър.

За Левски силен мач изигра Марио Литъл, който завърши с 30 точки и 3 борби. По 15 точки отбелязаха Ивица Радич и Цветомир Чернокожев, като Радич овладя и 8 борби. Джош Паркър вкара 11 точки за „сините“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Волейболистите пристигнаха във Фукуока с един повече

Волейболистите пристигнаха във Фукуока с един повече

Мъжкият национален отбор на България пристигна във Фукуока, където ще участва във втората седмица от турнира Лига на нациите. На японска земя ще се изправят последователно срещу Полша, Германия, Иран и Словения. Първата среща е на 4 юни от 9:30 часа срещу поляците. Мускулна травма на титулярния състезател на поста либеро Мартин Божилов..

публикувано на 02.06.24 в 11:56
Виктория Томова

Виктория Томова приключи участието си на двойки на „Ролан Гарос“

Първата ракета на България при жените Виктория Томова приключи участието си на двойки жени на Откритото първенство на Франция по тенис. 29-годишната българка и Магдалена Фрех (Полша) отстъпваха пред американките София Кенин и Бетани Матек-Сандс с 2:6, 1:4 в среща от първия кръг вчера. Двубоят беше прекъснат заради дъжд след 54 минути на..

публикувано на 02.06.24 в 11:53
Жозе Моуриньо

Жозе Моуриньо потвърди, че поема Фенербахче

Жозе Моуриньо е назначен за нов старши треньор на турския клуб Фенербахче. Португалският мениджър направи съобщението в събота в осемсекунден видео клип в официалния канал на клуба в социалната мрежа X. "Нека започнем нашето пътешествие заедно", каза 61-годишният специалист, който ще бъде представен на стадиона на Фенербахче по-късно днес...

публикувано на 02.06.24 в 10:39
Флорида победи Ню Йорк Рейнджърс с 2:1

Флорида е на финал за Купа „Стенли“ втори пореден сезон

Отборът на Флорида победи Ню Йорк Рейнджърс като домакин с 2:1 в шестия мач от финала на Източната конференция на Националната хокейна лига (НХЛ). Така тимът спечели серията с 4:2 успеха и за втори пореден сезон се класира за финала за Купа "Стенли". Сам Бенет в 20-ата минута и Владимир Тарасенко в 50-ата бяха точни за победителите. За..

публикувано на 02.06.24 в 09:43
Пет бронзови медала и два финала за наши борци в Румъния

Пет бронзови медала и два финала за наши борци в Румъния

Пет бронзови медала спечелиха българските състезатели в първия ден на турнира по борба за юноши и девойки в Румъния. Отличията взеха Никол Крумова след 7:1 срещу представителката на домакините Ана Ротару в категория до 53 кг, а Десислава Иванова беше още по-категорична като тушира полякинята Емилия Свержевска, след като губеше първата част с..

публикувано на 02.06.24 в 09:35
Благой Тодоров

Българин спечели сребро на стрелба с лък в Словения

Благой Тодоров спечели сребърен медал при кадетите до 18 години в категория рекърв на провеждащия се световен ранкинг турнир по стрелба с лък в Словения, съобщиха от българската федерация. В конкуренцията на 22 състезатели от 14 държави Тодоров завърши квалификацията с 615 точки, което му отреди осмо място, той пропусна 1/16-елиминациите и..

публикувано на 02.06.24 в 09:32
Новак Джокович

Джокович сломи Музети в най-късно завършилия мач на „Ролан Гарос“

Водачът в световната ранглиста Новак Джокович се класира за четвъртия кръг на Откритото първенство на Франция по тенис. Сърбинът, който търси 25-и трофей от Големия шлем в кариерата си, се бори доста в студената и влажна съботна вечер на "Ролан Гарос", но успя да спечели срещу италианеца Лоренцо Музети със 7:5, 6:7(6), 2:6, 6:3, 6:0 в..

публикувано на 02.06.24 в 09:26