Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искрен Иванов: Не виждаме ясен диалог между Русия и САЩ за Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На този етап не виждаме ясен диалог между САЩ и Русия за Украйна. Това заяви пред БНР Искрен Иванов, доктор по политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и международен анализатор.

„Това, че Украйна и Русия са седнали на една маса и са решили някои от различията си, е добър знак, но нека не забравяме, че в едни такива преговори Русия е в по-силната позиция, а до този момент не виждаме знак от страна на западните съюзници, особено на САЩ, че са готови да преговарят с Русия за статута на Украйна. Това има значение и без такива преговори не смятам, че ще станем свидетели на траен мир, на стъпка към преодоляването на този конфликт“, коментира той в предаването „Преди всички“.

Иванов очерта два сценария. Първият, по-благоприятен, включва деескалация и от двете страни, както и активен диалог със Запада.

Докато Путин е руски президент, Украйна няма как да стане член на НАТО, смята политологът.

Вторият сценарий включва развой, ако има нова ескалация или една от двете страни реши да се „изметне“. Тогава според Искрен Иванов конфликтът би навлязъл в по-остра фаза.

Мирният процес в Турция е голяма крачка напред, но за да може една страна да бъде ефективен посредник, медиаторът трябва да бъде приет и от двете страни като равнопоставен, а Турция е член на НАТО, отбеляза Искрен Иванов.

„Дайте да не се залъгваме – Турция и Русия приятели: това може да се получи много трудно.“

Според Иванов Израел е по-подходящ за арбитър.

„Но след непремерено изказване, което сравни Холокоста със случващото се в Украйна, аз съм скептик, че Израел ще иска да играе централна роля в тези мирни преговори.“

Анализаторът остава все още резервиран „към понятието мир, каквото бихме го нарекли в края на един военен конфликт“.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Иванов

Ивайло Иванов: 50-ото НС да препотвърди позицията ни в ЕС и НАТО, за да демонстрира устойчивост

Може би 50-ото Народно събрание ще трябва да препотвърди позицията ни в ЕС и НАТО, за да се демонстрира стабилност и устойчивост на страната . Това каза пред БНР Ивайло Иванов, експерт по национална сигурност и представител на Съюз "Атлантик". " Това ще бъде и добър сигнал към нашите съюзници в рамките на ЕС и НАТО от гледна точка на излъчването..

публикувано на 18.06.24 в 17:08

Най-търсени служители - продавачи, работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт

Продавачи, персонал, работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт са сред най-търсените от бизнеса професии, сочат най-новите данни на Агенцията по заетостта към месец май. Регистрираната безработица в страната е 5,4 на сто, което е с малко над 0,2 на сто по-малко в сравнение с април. Регистрираните в бюрата..

публикувано на 18.06.24 в 13:37

Медицинският хеликоптер в действие - как и на кого помага?

В нормалните страни по стандарт хеликоптерът трябва да излети до петата минута , обясни пред БНР инж. Мариян Боновски, експерт по медицинско спасяване по въздух. Той е единственият българин, член на Световната хеликоптерна асоциация. Ние нямаме дори зародиш на системата ХЕМС , подчерта експертът. По думите му, "всичко е пиар"...

публикувано на 17.06.24 в 10:41
проф. Антоанета Христова

Проф. Антоанета Христова: Има срив на политическите партии. Нелегитимни са

" В момента сме в процеса на падане и тези, които падат, които са водили, се намират в безперспективност. Тези, които наблюдават -  обществото, са объркани, защото никой не им е дал енергия за ентусиазъм и перспектива. В такава картина нямаш изход ." Този прочит на следизборната ситуация направи пред БНР политическият психолог проф...

публикувано на 17.06.24 в 07:46
Георги Лозанов

Доц. Георги Лозанов: Има риск България да излезе от демократичната орбита

Политиците трябваше да разкажат действителността в дълбочина и в историческа перспектива, вместо да се занимават един с друг и само да си рисуват негативни портрети. Това заяви пред БНР медийният експерт доц. Георги Лозанов. " Липсва един важен демократичен разказ за това какво се случва в момента в света и в България , който евентуално..

публикувано на 16.06.24 в 13:05

Академик Христо Григоров: Българският червен кръст достойно изпълнява своята мисия

"Българският червен кръст достойно изпълнява своята мисия", казва неговият председател академик Христо Григоров. "146 години от създаването на тази организация, тя винаги е била с протегната ръка към хората в нужда. В момента ние изхранваме над 630 хиляди българи. Помагаме на над 150 хиляди емигранти в България.  Бяхме първи след голямото..

публикувано на 16.06.24 в 06:05