Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски поиска пълна блокада на руската банкова система и международно петролно ембарго

Снимка: Фейсбук/Володимир Зеленски

В Гостомел, северозападно предградие на Киев, са открити телата на 11 цивилни, вероятно разстреляни от руската армия, съобщава изданието „Украинска правда“, като се позовава на данни от полицията.

Заради предполагаемите военни престъпления, украинският президент Володимир Зеленски настоя за пълна блокада на руската банкова система и международно петролно ембарго.

В района на Харков в източна Украйна е имало ракетен обстрел, съобщават световните агенции. По-рано украинските власти призоваха жителите на източните райони Донецк, Луганск и Харков да се евакуират заради опасност от нови руски атаки.

„Открихме в гараж телата на 11 цивилни жители на Гостомел, разстреляни от руски войници“, написа в социалната мрежа „Телеграм“ бившият вътрешен министър на Украйна Арсен Аваков. Данните засега не могат да бъдат потвърдени от независим източник, макар украинският президент Володимир Зеленски многократно да предупреди, че след Буча ще бъдат разкрити още умишлени убийства на цивилни.

Той обвини Русия, че се опитва да прикрие военните престъпления.

„Знаем за хиляди безследно изчезнали“, каза Зеленски във видообръщение тази нощ. Според него тези хора или са убити, или са депортирани насила в Русия. „Окупаторът блокира хуманитарния достъп до Мариупол, тъй като иска да прикрие доказателствата за хилядите убити там“, каза Зеленски в интервю за турската телевизия „Хабертюрк“. 

В поредното си видеообръщение тази нощ Зеленски каза, че сегашните ограничения срещу Москва не са достатъчни:

„Пакетът със санкции изглежда ефектно, но това е малко. Едва ли те могат да бъдат наречени съразмерни със злото, което светът видя в Буча. Ние продължаваме да настояваме за пълно блокиране на руската банкова система от международните финанси и за отказа на демократичния свят в един или друг формат  от руския нефт. Именно износа на нефт е една от основите на руската агресивност, едно от главните неща  за това руското ръководство да може да си позволи да се отнася несериозно към преговорите за спиране на войната и освобождаване на украинската територия“.

Американският президент Джо Байдън обяви нови санкции срещу Москва и предупреди, че западните съюзници ще продължат за засилват икономическата изолация на Русия. Замразен е достъпът на всички активи на „Сбербанк“ и „Алфа Банк“ до американската финансовата система.

Санкции заради войната в Украйна наложи и Великобритания, която замрази банкови активи и наложи ембарго до края на годината върху вноса на руски въглища и петрол. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бягане в подкрепа на незрящи хора ще се проведе за седма година в София

Благотворително бягане в подкрепа на трудноподвижни или незрящи хора ще се проведе тази вечер в София.  Организатор на събитието "Светулки RUN" е Софийски планински клуб и началото му е край езерото Ариана в Борисова градина. Информация за инициативата можете да немарите и във "Фейсбук" . Регистрацията започва в 19 часа, а самото бягане - от 20 часа...

публикувано на 01.10.24 в 05:08
Садик Хан

Садик Хан предупреди за възможен скок в престъпленията от омраза заради напрежението в Близкия изток

Кметът на Лондон Садик Хан предупреди за потенциално увеличаване на престъпленията от омраза във Великобритания, предизвикано от нарастването на насилието в Близкия изток, след като водеща британска еврейска организация предупреди за опасността от "атаки за отмъщение" на Острова. Предупреждението на кмета на столицата идва след поредица от израелски..

публикувано на 01.10.24 в 04:38
Изглед към централата на ООН в Ню Йорк, САЩ, септември 2022 г.

Среща между Никос Христодулидис и Ерсин Татар ще се проведе през октомври в Ню Йорк

Неформална тристранна среща между генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, президента на Кипър Никос Христодулидис и лидера на кипърските турци Ерсин Татар ще се проведе през октомври в Ню Йорк, обявиха от централата на международната организация в понеделник вечерта. Съобщението дойде в навечерието на днешния национален празник на Кипър – Деня..

публикувано на 01.10.24 в 04:31
Дейвид Лами

Дейвид Лами призова британските граждани да напуснат Ливан

Министърът на външните работи  на Обединеното кралство Дейвид Лами призова британските граждани да се вслушат в съвета на правителството и незабавно да напуснат Ливан. Лами каза, че ситуацията на място е "бързо развиваща се" и министрите не могат да гарантират помощ, "ако нещата ескалират значително през следващите часове и дни".  Британският дипломат..

публикувано на 01.10.24 в 04:25
Израелската артилерия поразява села в южен Ливан

Израел обяви, че е започнал ограничена сухопътна операция в Ливан

Израелските отбранителни сили са започнали преди няколко часа целенасочена и ограничена сухопътна операция в южен Ливан срещу цели и инфраструктура на терористичната организация "Хизбула", обяви армията на еврейската държава. Мишените са села, които се намират близо до границата и са непосредствена заплаха за израелските общности в северната част на..

публикувано на 01.10.24 в 02:59
Реджеп Ердоган

Ердоган се обяви за употреба на сила срещу Израел, ако не спре нападенията си в Ливан и Газа

Президентът на Турция Реджеп Ердоган се обяви за употреба на сила срещу Израел, ако не спре нападенията си в Ливан и в ивицата Газа. След заседание с правителството в Анкара Ердоган обясни, че решението трябва да бъде взето от Съвета за сигурност на ООН, но в случай, че бъде наложено вето, може да се намеси и Общото събрание, съгласно приета на 3..

публикувано на 30.09.24 в 22:06
Израелски въдушен удар по Ливан, нанесен на 30 септември 2024 г.

Увеличават се сигналите, че израелските военни започват сухопътна операция в Ливан

Израелската армия е установила закрита военна зона около три гранични с Ливан населени места в Израел, предаде АФП, като се позова на изявление на армията. Районите около три кибуца на границата между Израел и Ливан - Метула, Мисгав Ам и Кфар Гилади, са обявени за "закрита военна зона" и навлизането в тях е забранено за цивилни. Това се..

публикувано на 30.09.24 в 21:54