Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ПП действа най-самоубийствено, ИТН е отживяваща партия"

Проф. Милена Стефанова: Пиша тройка и на кабинета, и на парламента

Сериозните противоречия могат да се превърнат в предпоставка за предсрочни избори, червените линии са преминати, казва преподавателят

проф. Милена Стефанова
Снимка: БГНЕС

Имаме много сериозни противоречия, които могат да се превърнат в предпоставка за предсрочни избори. Вече всички разбраха, че тази коалиция, която беше сформирана като анти ГЕРБ коалиция, е много несигурна и аморфна. Това мнение изрази в интервю за БНР проф. Милена Стефанова, преподавател в Катедра "Публична администрация" на Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

"На кабинета му пиша тройка, а на Народното събрание ми се иска да му напиша малко по-висока оценка, но не ми дават никакво основание."

Според Стефанова част от обяснението за сегашната политическа ситуация е в новите формации без изяснена платформа – "няма ляво, няма дясно" и в отказа им от ценностна обосновка.

Относно предложението за различен кворум за гласуване от 121 гласа в пленарната зала проф. Стефанова посочи, че "става дума за процедурна демокрация, която не във всички случаи е правилната и вярната".

"Те непрекъснато си чертаеха червени линии, които вече преминаха", коментира Милена Стефанова за състоянието на управляващата коалиция.

БСП най-лесно може да предизвика предсрочни избори с напускане на коалицията и дестабилизиране на и без това крехкото мнозинство в Народното събрание, смята проф. Стефанова. По думите ѝ БСП трябва да си понесе отговорността за това, че "налага диктат над коалицията", макар представителството ѝ да не предполага това.

ПП действа най-самоубийствено, защото нямат нито създадена партия, нито структури, отбеляза преподавателят.

"Нямаш нито един реален успех до момента, който да можеш да представиш на общността. При едни предсрочни избори те ще претърпят най-голямата загуба."

ИТН е отживяваща партия, каза още проф. Милена Стефанова в предаването "Преди всички".

"Те вече показаха сериозен тренд на намаляване на подкрепата. Гледат да могат да капитализират или да реализират това, което "заслужават" в момента, според тях заслужават."

Много от нещата се дължат на неграмотност и на незнание как се управлява държава, трябва да се въведе професионализмът в управлението, подчерта проф. Стефанова.

"Идеята, че чрез политически лица трябва да се завземат позиции, които могат да доведат до успешна съпротива на корупционни практики, до реализиране на заявката нулева толерантност срещу корупцията - заблуждават хората, че се действа. Там трябва да има експертни лица, не бива да бъдат политически обвързани по никакъв начин."

"Да извадиш хора, които нямат никакъв политически опит, които всекидневно генерират поредица от грешки, а понякога и смешки, не е много успешен ход", допълни Стефанова.

По темата с Украйна според нея си "играем на залъгване на избирателите".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Има по-голяма чувствителност към насилието над жени, но случаите растат

" Има по-голяма чувствителност сред обществото, че насилието над жени е съществен проблем . Последните социологически изследвания показват, че 84% от българите смятат, че имаме сериозен проблем, конкретно и с домашното насилие. За жалост обаче случаите продължава да нарастват. Има 50% ръст на новообразуваните досъдебни производства ". Това заяви..

публикувано на 02.10.24 в 10:52

Около 25% от българите вземат бързи кредити, малко над 1/5 спестяват

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).  "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При българите,..

публикувано на 02.10.24 в 09:13

Кампания: Агресията в училище може да се преодолее със спорт

Със спорт може да се преодолее агресията в училище. Това е посланието на кампанията на Държавната агенция за закрила на детето "Бъди смел, бъди добър". Б ългарски олимпийци се включиха в инициативата в столичното 140-то училище "Иван Богоров". Ивет Горанова е част от кампанията. Какво по-добре от час по физическо, ако упражненията ти ги води..

публикувано на 01.10.24 в 11:35

"В Северна България – от Видин до Русе, няма никой". Лицево-челюстните хирурзи са на изчезване

Специалността лицево-челюстна хирургия у нас е в криза. За това алармира д-р Лиляна Димитрова, специалист с 40-годишен стаж. "Останаха малко. Вероятно работещите са не повече от десетина. Всички останали вече са пенсионери ", пояснява д-р Димитрова пред БНР. Специалността е в криза . Точките, в които са достъпни подобни специалисти, са..

публикувано на 01.10.24 в 06:59

Иван Анчев: Само Москва има полза от разрастване на конфликта в Близкия изток

Бяха изпуснати много възможности за дипломация , заяви пред БНР експертът по контратероризъм и международна сигурност Иван Анчев, който е и директор на Центъра за изследване на глобални хибридни заплахи. Коментарът му е по повод на увеличаващото се напрежение между Израел и "Хизбула".  Откриха тялото на лидера на "Хизбула" Израелската..

публикувано на 30.09.24 в 10:28
Херберт Кикъл, лидер на австрийската крайна десница.

Крайната десница в Австрия печели за първи път парламентарни избори

Крайната десница в Австрия спечели за първи път парламентарни избори в алпийската република, но не е сигурно, че ще оглави следващото правителство. При преброени 100% бюлетини Партията на свободата получава почти 29 процента от гласовете, но е нежелан партньор от повечето парламентарни партии. Втора политическа сила е Народната партия на..

публикувано на 30.09.24 в 07:28
Любчо Георгиевски

Любчо Георгиевски: Има дежурни, които не позволят отношенията между София и Скопие да вървят напред

Постоянно има дежурни, които се занимават с това да не позволят отношенията между София и Скопие да вървят напред . Това заяви пред БНР бившият македонски премиер (1998-2002 г.) Любчо Георгиевски, лидер на ВМРО-Народна партия. " Всеки път, когато отношенията се подобряват, се случва някой да започне да ги влошава . ... Не знам какво в този момент..

публикувано на 27.09.24 в 18:02