Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финландия решава за присъединяване към НАТО в идните седмици

Премиерът на Финландия Санна Марин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Финландия ще реши дали да се присъедини към НАТО в следващите седмици, заяви днес премиерът Санна Марин, цитирана от Ройтерс.

"Има различни позиции относно кандидатурата ни за членство и трябва да ги анализираме внимателно. Но смятам, че процесът ще е бърз и ще се случи за седмици," каза Марин по време на посещение в Стокхолм.
Според информационен бюлетин на финландското правителство руската инвазия в Украйна драматично е променила сигурността на региона, а членството на страната в НАТО ще увеличи бюджета за отбрана с 1-1.5%.

Финландия трябва да се подготви за възможни промени по границата си с Русия, заяви министърът на отбраната Ати Кайконен, цитиран от Ройтерс. Засега ситуацията по границата от военна гледна точка е спокойна, уточнява той.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

2,8 млрд. лева бюджетен дефицит се очаква в края на септември

2,8 милиарда лева бюджетен дефицит се очаква в края на септември, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите.  Това е около 1,4 на сто от прогнозирания брутен вътрешен продукт, като по-високият темп на нарастване на разходите се дължи основно на социалните плащания, става ясно от съобщението на институцията. Постъпленията спрямо миналата..

публикувано на 01.10.24 в 19:04
Танкове на израелската армия маневрират в зона в Северен Израел близо до израелско-ливанската граница, 1 октомври 2024 г.

От израелската армия заявиха, че навлизането в Ливан е ограничено и на неголямо разстояние от границата

Израелски командоси и парашутни части навлязоха през нощта в Ливан в рамките на "ограничена сухопътна операция", както я определят, насочена към погранични позиции на шиитската групировка "Хизбула", които застрашават Израел. "Ограничена и целенасочена" израелска сухопътна операция в Ливан Наземната операция ще продължи успоредно с бойните..

публикувано на 01.10.24 в 18:41
Генералният секретар на НАТО Марк Рюте

Рюте: Бих работил добре и с Тръмп, и с Харис

"Украйна има пълното право да нанася удари в дълбочина по територията на Русия - това заяви новият генерален секретар на НАТО Марк Рюте, който официално встъпи в длъжност тази сутрин.   Той каза още, че полагащото се място на Украйна е в Алианса и трябва да се работи за нейния необратим път към него. "Украйна води война на самоотбрана. Това..

публикувано на 01.10.24 в 18:25
Първан Симеонов

Първан Симеонов: 50% ще изберат мястото, където България е - при западните ЕС и НАТО

Макар доверието към НАТО в България да не е крещящо, то мъничко расте напоследък. Доверието към ЕС у нас е традиционно високо и то расте, това означава хващане за познатото, показва социологическо проучване на "Галъп интернешънъл Болкан" за нагласите на българите към ЕС и НАТО. В предаването "Нещо повече" Първан Симеонов коментира..

публикувано на 01.10.24 в 18:14
Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева: Разширяване на конфликта в Близкия изток носи опасност от допълнителна радикализация

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева определи като "огромна трагедия" разрастването на конфликта в Близкия изток. В първото си интервю за започващия днес втори мандат, дадено съвместно за БНР и БНТ, Георгиева коментира, че засега икономическите последици са основно за страните от региона. Започва вторият..

публикувано на 01.10.24 в 17:59

Силен вятър разпалва нови огнища на пожара в Пелопонес, който бушува трети ден

Пожарникарите в Гърция трети ден се борят с огнената стихия в Пелопонес, като силният вятър разпалва нови огнища. Има евакуирани села. Министърът за борба с климатичните кризи призна, че ситуацията с пожара е "изключително тежка". Повече от 30 километра е огненият фронт, а силният вятър разпространява пожара. Разраства се пожарът на полуостров..

публикувано на 01.10.24 в 17:41

"Светулки RUN" ще озари Борисовата градина за седма поредна година

Тази вечер Борисовата градина в София ще бъде озарена от челниците и фенерчетата на участниците в бягане, което има за цел да подкрепи трудноподвижни или незрящи хора. Инициативата се организира за седма година от Софийски планински клуб и ще събере средства за Фондация “Очи на четири лапи” и единственото в България Национално читалище на..

публикувано на 01.10.24 в 17:32