Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мястото на религията в решаването на конфликти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Блажени са миротворците, защото те ще бъдат наречени синове Божии, пише в Евангелието от Матей. По време на войната в Украйна религиозни лидери изказаха подкрепа за страдащите по време на военните действия, а вярващи по целия свят се молят за хората в Украйна. Конфликтът в Украйна не е просто съпроводен от ужасно насилие, той има и религиозно значение. В речта си, с която призна независимостта на Донецката и Луганската народна република три дни преди нахлуването, Владимир Путин заяви, че Украйна е неделима част от руската история, култура и духовност.

Според повечето украинци обаче руският президент не признава дългата история на украинската независимост, която определят като съществена част от националната си идентичност. А и в Украйна има редица вероизповедания. 80% от украинците изповядват православие, около 10 на сто – основно в Западна Украйна, са част от украинската гръцка католическа църква. Около един процент от населението са мюсюлмани, с предимно кримско-татарски корени. Еврейската общност наброява около 200 000 души, а най-малка е групата на християните протестанти.

Войната в Украйна се явява и сблъсък на религиозните лидери. По време на Палмовата неделя, известна у нас като Цветница, папа Франциск призова за Великденско примирие:

„Нека оръжията бъдат свалени! Каква победа би било да развееш знаме върху купчина отломки?“

– попита папа Франциск. В същия ден по време на служба в Москва патриарх Кирил заяви, че обединението на руския народ ще осигури способност за отблъскване на външни и вътрешни врагове:

„Нека Господ ни помогне да се сплотим, включително около властите, по време на тези трудни времена за нашето отечество. Нека властите да бъдат изпълнени с отговорност пред своя народ, със смирение и готовност да му служат, дори ако това им струва живота.“

В интервю за CNN Turk през март главата на Константинополската православна църква – вселенският патриарх Вартоломей, заяви, че никой, който мисли и действа праведно, не би пожелал нова Студена война:

"Виждаме, че целият свят е срещу Русия. Навлизаме в нов период на Студена война. Пропастта не само между Русия и Украйна, а и между Русия и целия западен свят, става все по-голяма."

Преди да се отправят към бойното поле офицери от Лвов отправят молитва към Бог в местните църкви:

„Според Стария завет неделята е за себепознание и диалог с Господа.“

„Църквата има своята роля за нас. И то много важна. Църквата е центърът на нашия духовен живот. Църквата и семейството – душите ни се нуждаят от тях.“

А под звуците на камбанен звън доброволки към православните църкви в западния украински град приготвят храна за мъжете на фронта.

За духовниците животът по време на война е време за извънредни служби и работа с уплашените миряни, което да осмисли тяхната мисия, критично време, в което да забравят за себе си и да мислят за другите. В подобни моменти религиозните послания за добротата като че ли най-истински и по най-въздействащ начин стигат до сърцата на хората. Църквите в Украйна сега служат като места за приемане на дарения и тяхното разпределяне, помагат на нуждаещите се и раздават храна, с камбанен звън оповестяват възможни атаки, служат за убежища на бежанци. Най-силно се нуждаят от духовна подкрепа хората, бягащи от войната, но оставили на фронта свои любими хора или страдащи поради смърт на близък заради военните действия. Ако човек е искрено религиозен, вярата в Господ може да му помогне да се справи със стресови ситуации, да му даде сила и спокойствие, твърдят свещеници, изпадали в напрегнати ситуации или оказвали помощ на травмирани хора.

Че религиозните войни не са останали в миналото разбрахме на 11 септември 2001-а година. А че вярата може да бъде превърната в оръжие разбираме и днес, по време на войната в Украйна. Изглежда обаче, че в обществото ни трудно и рядко говорим за влиянието на религиозните възгледи в развитието на обществото. Религията се споменава най-често по време на празници или при възникнал скандал в църквата. Липсват обаче задълбочените въпроси за това как вярата оформя света ни и как когато тя се използва като инструмент за манипулация това може да има тежки последствия.

Войната е обратният полюс на Христовата любов. Парадоксално, но тя, по радикален начин, ни показва действителните условия, при които единението и помирението могат да бъдат постигнати, а именно – чрез единство във вид на обща позиция, взаимосвързаност под формата на състрадание, солидарност и подкрепа и изглаждане на различията с диалог и толерантност.

Религиозните водачи несъмнено имат важна роля за опазването на социалната среда в Украйна и могат да са основна част от  усилията за постигане на мир – ако и когато оръдията замлъкнат.


А простата истина е, че всички сме на Земята за кратко и трябва да изберем как ще прекараме това време – дали ще се концентрираме върху онова, което ни разделя или ще полагаме постоянни усилия да намерим общ език, да уважаваме достойнството на всяко човешко същество и да се концентрираме върху изграждането на достойно бъдеще за децата ни. По-лесно се започват войни, отколкото се постигат примирия, по-лесно е да обвиняваме останалите, отколкото да се вгледаме в себе си, по-лесно открояваме различията, отколкото нещата, които споделяме. Но трябва да изберем не лесния, а правилния път.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Божидар Божанов

Божидар Божанов: Третият мандат е невъзможен. Кризата е заради нереформираните институции

Ако гледаме анонсите на всички партии, третият мандат е невъзможен. Кризата е заради нереформираните институции - съдебна власт и служби. Това заяви пред БНР Божидар Божанов, заместник-председател на ПГ на ПП-ДБ. Според него трябва да се спре с мантрите "никога нищо с никого" , защото няма как да има формация в парламента със 121 депутати...

публикувано на 07.07.24 в 11:48

Червен код за опасност от пожари в няколко области на Северна България

Червен код за опасност от пожари е обявен в няколко области на Северна България - Плевен, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра. Оранжев е кодът за пожари в Североизточна и Южна България, най-малка е опасността в Западна и Югозападна България. През изминалото денонощие са ликвидирани 139 пожара в страната. От "Пожарна безопасност и..

публикувано на 07.07.24 в 11:15
Азербайджанският президент Илхам Алиев с Виктор Орбан, 6 юли 2024 г.

Орбан разгневи Брюксел с участие в среща на Организацията на тюркските държави в Азербайджан

Унгарският премиер Виктор Орбан разгневи ЕС за втори път в рамките само на два дни - вторият път заради присъствието си на неформална среща на Организацията на тюркските държави на 5 и 6 юли в азербайджанския град Шуша. Тя иска да даде статут на наблюдател на непризнатата Севернокипърска турска република. На 5 юли Орбан посети Москва и обсъди с..

публикувано на 07.07.24 в 11:06
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Дали ще има разцепление в ДПС ще стане ясно от действията на Доган

Дали ще има разцепление в ДПС ще стане ясно от действията на почетния ни председател Ахмед Доган . Това заяви пред БНР дългогодишният депутат от ДПС Рамадан Аталай, който беше изключен от ПГ на ДПС. "Тези от ДПС, които не искат да се включат в общите решения и в почитането на почетния ни председател, може с тях да се разделим ", смята той...

публикувано на 07.07.24 в 10:57
Сюела Брейвърман

Вътрешнопартийни свади в редиците на торите след вота на Острова

Докато британските лейбъристи се радват на първите си дни на власт след убедителната победа в общите избори, бившият министър на вътрешниете работи в правителството на консерваторите Сюела Брейвърман остро критикува Риши Сунак за предизборната му тактика. Анализирайки загубата на торите в общите избори, Сюела Брейвърман обвини Риши Сунак в..

публикувано на 07.07.24 в 10:55
Валентина Кашчи

Валентина Кашчи - единствената учителка по български език във Всеукраинския център за българска култура

На територията на Украйна въпреки войната работят и са финансирани воюващата държава десетки културни и просветни организации. Още преди две години, с окупирането на първите украински територии от Русия, българските неделни училища в тези земи бяха закрити и бе забранено да се преподава на български език.  Само в Запорожка област има около 30..

публикувано на 07.07.24 в 10:30
Деница Сачева

Деница Сачева: С мантрата "експерти" е ясно, че не се търси решение

С мантрата "експерти" е ясно, че не се търси решение , а само да се представи нещо пред хората, което да изглежда добре.  Това заяви пред БНР Деница Сачева, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС и номинирана за социален министър в проектокабинета на Росен Желязков, който не получи подкрепа в Народното събрание. " Това, което всички очакваме от..

публикувано на 07.07.24 в 10:27