Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести блокираха булевард в София и ключови пътища в страната

| обновено на 20.04.22 в 15:35
Протестът в София
Снимка: БГНЕС

Пътни строители излязоха на пореден протест заради неизплатени от държавата пари за извършена дейност. В цялата страна имаше  протести и блокади на ключови пътни артерии.

Движението пред Народното събрание се нормализира към 12 часа, след като организаторите прецениха, че са казали ясно и гласовито пред депутатите и пред Министерския съвет какви са исканията им. А именно – до края на месец юни да получат дължимото за извършените дейности по ремонтите по поддръжката на пътищата. 

Протестиращите призоваха премиера Кирил Петков до 30 юни фирмите да получат цялата дължима сума в размер на 1,2 млрд. лева:

"Обещанието е само за 50%, ние искаме 100% от сумата, защото 50 процента не ни вършат работа", каза участник в протестните действия в Бургаско, където работници на „Автомагистрали-Черно море“ блокираха пътя Айтос-Провадия на разклона, който свързва Айтоския и Ришкия проход. Протестиращите настояват държавата да им изплати 100% от дължимата сума за ремонта на отсечката Чирпан - Стара Загора от АМ “Тракия“. 

"Пак почваме, докато не ни дадат парите, няма да се откажем, и в София ще идем, днес трябва да се реши проблемът", казаха протестиращите там.

В София протестите се проведоха на фона на дебатите в парламента по казуса за плащанията към пътните строители.

В поход до Министерския съвет шествието блокира бул. "Цар Освободител" и триъгълника на властта.

Ето какво казаха протестиращи пътни строители в София:

"От три месеца само аванси получаваме. Няма заплати, как да работим. Има много освободени хора", "В момента се изхранваме със заплатата на жената. Жена ми не работи ли, не можем да се изхранваме", "Поне 3000 лв. имам да взимам", "Ние сме дошли тук да изкарваме пари, а не можем да си вземем парите ".

Ако парламентът не приеме очакваното решение, започват национални протестни действия от следващата сряда, 27 април, в цялата страна, които ще бъдат безсрочни и ще блокират пътища и кръстовища.

Дъждът не попречи автоинструкторите да се присъединят протеста в столицата с учебни автомобили и да добавят и техните мотиви:

"Защото не сме доволни от пътища, от всичко, нито има пътни знаци, нито маркировка" "Искаме по-добри правила за обучението", "Искаме повече часове, да се вдигнат цените малко".

Малко след 11 часа организаторите освободиха работниците заради лошото време в очакване на новини от Народното събрание.

Пътни строители излязоха на протести и блокираха ключови пътни артерии в цялата страна.

В Хасковска област протестиращите от пътните строителни фирми блокираха за кратко движението  на пътя за Димитровград и на магистрала „Марица“ край Капитан Андреево. В протеста участват служители на фирма "АБ" АД, която има да получава 40 милиона лева. Служителите настояват:

"Искаме да ни се плаща за извършен труд, който сме извършили, за всички обекти, които сме свършили", "Живеем на тръни дали следващия месец ще вземем заплати", "Ние не искаме да напускат работници, основна работна сила, с години, която се е квалифицирала в предприятието".

Ще бъдат съкратени 170 служители от общо 320.

Пътностроителни фирми от Ловешко блокираха за минути движението по главния път София-Варна, а след това поетапно и на пътя Ловеч-Троян при пътен възел "Абланица".

Протестът при пътен възел „Абланица“. Снимка: Пламен Христов


Пътни строители блокираха за час пътя Перник – София в района на Драгичево. Образуваха се километрични колони. Изнервен шофьор се опита да пробие блокадата, но беше спрян от протестиращите и полицията. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидерът на

Найджъл Фарадж се отказва от собствеността върху партията си

Лидерът на „Реформирай Обединеното кралство“ Найджъл Фарадж обяви, че се отказва от собствеността върху партията преди конференцията й този уикенд. За разлика от повечето политически партии, тази на „реформаторите“ е създадена като частно дружество с ограничена отговорност, като Фарадж държи по-голямата част от акциите. Найджъл Фарадж ще продължи да..

публикувано на 20.09.24 в 04:06
Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус (на преден план)

Германия планира допълнителна военна помощ за Украйна

Германското правителство планира да предостави на Украйна допълнителен пакет оръжия на обща стойност почти 1,4 млрд. евро до края на годината, въпреки че по-голямата част от бюджетните средства за военна подкрепа за Украйна вече са изчерпани. Германският министър на отбраната Борис Писториус заяви пред информационна агенция ДПА, че Украйна ще получи нов..

публикувано на 20.09.24 в 02:05

Кипър ще модернизира университети със заеми от ЕИБ

Европейската инвестиционна банка отпуска на Кипър два заема на обща стойност 125 млн. евро за изграждане и модернизиране на университетска инфраструктура. Споразуменията за тях ще бъдат подписани днес в Никозия. Стартът на двете заемни споразумения ще бъде даден от вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Кириакос Какурис, който е на официално..

публикувано на 20.09.24 в 01:04
Дейвид Лами

Лондон призова за незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“

Британският министър на външните работи Дейвид Лами призовава за незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“. По-рано той  призова британците  да напуснат Ливан, тъй като нещата могат „бързо да се влошат“.  Дейвид Лами отправи този призив по време на  официалното си посещение в Париж, където се срещна със свои европейскси колеги,..

публикувано на 20.09.24 в 00:10

ЕК ще отпусне 10 млрд. евро за справяне с щетите от наводненията в Европа

Европейската комисия ще отпусне 10 милиарда евро за справяне с щетите от наводненията в Централна и Източна Европа, предава Франс прес.  Това обяви председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в полския град Вроцлав, където се срещна с правителствените ръководители на Полша, Чехия, Австрия и Словакия. "На първо време можем да мобилизираме 10..

публикувано на 19.09.24 в 21:01

Комисията по културата и медиите не прие законопроекта за чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите обсъди на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти на "Възраждане" и не го прие. Само двама депутати гласуваха "за", шестима - "против" и двама - "въздържал се". Вносителят на законопроекта - лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, заяви: "Целта на този закон е да защитава..

публикувано на 19.09.24 в 20:26

ЦИК опроверга твърдението, че хартията за машинно гласуване не съответства на изискванията

Централната избирателна комисия опроверга твърдението на изпълнителния директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров, че хартията, която ще бъде използвана за машинно гласуване на изборите на 27 октомври, "не съответства на изискванията".  От ЦИК заявяват, че в началото на миналата година са предоставили на печатницата на БНБ изискванията за хартията,..

публикувано на 19.09.24 в 19:59