Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша e изпратила танкове на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полша е изпратила танкове на Украйна, предаде Ройтерс.

Агенцията съобщава, че полският премиер Матеуш Моравецки е бил попитан днес дали правителството му е предоставило такава помощ на Киев или планира да го направи. Отговорът на премиера е бил лаконично "да".

Но за евентуална доставка на изтребители МиГ-29 Моравецки е бил по-словоохотлив. Такава няма да има, защото украинските власти не са изразили желание да получат такива бойни самолети.

Междувременно многонационалната европейска компания MBDA съобщи, че Полша купува от нея зенитни ракети с обсег до 25 километра.

Германия ще обяви скоро дали ще предостави тежко въоръжение на Украйна, заяви правителствен говорител, цитиран от Ройтерс.

Оръжейната компания "Райнметал" е поискала разрешение от федералното правителство да ремонтира 100 стари бойни машини на пехотата "Мардер" и да ги изпрати на Киев, както и 88 танка "Леопард", твърди вестник "Ди Велт", като се позова на официални документи.

Британското правителство ще помогне на Украйна със стари верижни бронетранспортьори "Стормър", обяви министърът на отбраната Бен Уолъс тази вечер.

Пред Камарата на общините той не уточни колко такива машини ще бъдат изпратени, но посочи, че те ще бъдат снабдени със зенитни ракети.

Уолъс цитира данни от британското военно разузнаване, според които Русия е загубила около 15 000 свои военнослужещи от началото на войната в Украйна, както и 2000 бронирани машини, от които 530 танка. Унищожени били също 60 руски бойни хеликоптера и изтребители.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марк Рюте

Рокадите по върховете в Европа и НАТО белязаха изминалата седмица

Европейските лидери одобриха номинациите на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен очерта принципите, към които ще продължи да се придържа. Освен нейната бяха одобрени кандидатурите и на министър-председателя на Естония Кая Калас за върховен представител по външната политика и..

публикувано на 29.06.24 в 17:51

АПИ е изплатила 50 млн. лв. държавна помощ на 2 991 транспортни фирми

Агенция "Пътна инфраструктура" е изплатила 50 млн. лв. държавна помощ на превозвачите. Средствата са предоставени на 2 991 транспортни фирми в подкрепа на разходите за стабилизиране на транспортния отрасъл при кандидатствали над 3300 превозвача.  Това става според решение на Министерския съвет от февруари т. г. и след положително становище от..

публикувано на 29.06.24 в 17:39
Янка Такева

Синдикат на българските учители: В Бюджет 2025 трябват допълнително 1,45 млрд. лв. за средното образование

Според разчетите на Синдиката на българските учители към КНСБ, в бюджета за следващата година трябва да се осигурят допълнителни 1 милиард 450 милиона лева за системата на средното образование.  Средствата са необходими за увеличаване на заплатите и за издръжка на образователните институции. КТ "Подкрепа" ще иска увеличение на учителските..

публикувано на 29.06.24 в 17:21

Голям пожар край гръцката столица

Голям пожар обхвана планината Парнита, северно от Атина. Въпреки предупреждението на властите да не се пали огън на открито пожарът обхвана горски масив и поради силния вятър огънят постоянно променя посока. Пътна полиция затвори за движение пътища в близост до пожара. Гражданска защита евакуира жители и туристи, за да не попаднат в огнен..

публикувано на 29.06.24 в 17:12
Делян Пеевски в НС на 27 юни 2024 г.

Пеевски: Новото начало за ДПС е факт. Който не го разбира, остава в миналото

Новото начало за ДПС е факт и който не го разбира, остава в миналото. Това е заявил съпредседателят на партията Делян Пеевски на среща с излъчените от нея кметове. През последните дни областни структури на движението свалиха доверието от дългогодишни партийни кадри, които влязоха и в новия парламент.  Това направи областния съвет в Пловдив с..

публикувано на 29.06.24 в 17:09

БСП: Нинова не може да бъде избирана за трети път на ръководен пост

Общопартийната контролна комисия на БСП оповести, че Корнелия Нинова не може да бъде избирана за трети път на ръководен пост.  В съобщение от централата на "Позитано 20" се казва още, че подалата оставка председателка на БСП има изпълнени два последователни пълни мандата. Органът, който ще отговаря за допускане на кандидатите за председател на..

публикувано на 29.06.24 в 16:54

Eвросанкции срещу беларуската икономика

ЕС забранява вноса, покупките или трансферите от Беларус на злато, диаманти, хелий, въглища и суров петрол. Страните членки на ЕС приеха днес санкции, насочени срещу беларуската икономика заради съучастието на режима на Александър Лукашенко в руската агресия срещу Украйна. Мерките са огледални на наложените досега срещу Русия и се отнасят до..

публикувано на 29.06.24 в 16:38