Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър вече има пълно покритие на 5G мрежа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Националната 5G мрежа в Кипър е завършена, с което той стана първата държава членка на Европейския съюз, постигнала 100% покритие на населението с най-бързата мобилна мрежа, обяви кипърският телекомуникационен орган СИТА /CYTA/. 

Последната антена, необходима за пълното изграждане на кипърската 5G мрежа, бе инсталирана в понеделник в село в планината Тродос, в област Лимасол, съобщиха от компанията СИТА, която я въвежда.

Със завършването на 5G мрежата става възможно в цялата страна, дори в най-отдалечените и труднодостъпни райони, да се предлагат най-съвременни телекомуникационни услуги, заявиха от оператора.

Пълното покритие на населението повишава "цифровата зрялост" на страната, нейните граждани и икономиката й, подчерта заместник-министърът на научните изследвания, иновациите и цифровата политика Кириакос Кокинос на церемонията по случай завършването на мрежата.

Предоставянето на авангардни технологии и изграждането на цифрова инфраструктура в планинските и отдалечените райони е един от ключовите стълбове в националната стратегия за развитието и модернизацията на тези общности, напомниха от правителството.

СИТА е най-големият оператор в Кипър. Компанията стартира 5G мрежата си - първата в страната, през януари миналата година, като тя започна работа при 70% покритие на населението.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Двуобщностите награди „Стелиос” бяха връчени за първи път през 2009 г.

Раздадоха наградите за сътрудничество в бизнеса между гърци и турци в Кипър

Десет съвместни предприемачески екипа от кипърски гърци и кипърски турци спечелиха наградите за бизнес сътрудничество за 2022 г., които се връчват от благотворителната фондация на сър Стелиос Хаджи-Йоану. 58 смесени отбора, или общо 116 кипърски..

публикувано на 30.04.22 в 08:41

Правителството в Кипър подпомага туризма със специална програма

Нова програма на правителството в Кипър за стимулиране на вътрешния туризъм чрез субсидиране на разходите за него започва от днес. В продължение на 3 месеца, до края на юли, постоянно живеещите в страната, включително българите, могат да почиват в хотели на..

публикувано на 01.05.22 в 04:52
Контролният пункт „Дворецът Ледра“ в турската част на разделения град Никозия.

Кипърски гръцки и кипърски турски синдикати честват заедно Деня на труда

Кипърски гръцки и кипърски турски синдикати честват заедно днес Международния ден на труда със съвместна проява в буферната зона в Никозия. След две години строги коронавирусни мерки, ограничаващи празника, тази година профсъюзите в Кипър го..

публикувано на 01.05.22 в 08:47
Първи учебен ден в Никозия, септември 2021 г.

Нова фаза на отслабване на Covid мерките в Кипър

Учебните занятия в Кипър се възобновяват днес след Великденската ваканция заедно със започващата нова фаза на отслабване на коронавирусните мерки, a месец май ще е месецът на "голямото облекчаване" на Covid ограниченияta в страната. Всички..

публикувано на 02.05.22 в 07:58
ВИЖТЕ ОЩЕ
В Хайделберг р. Некар излезе от коритото си.

Хиляди евакуирани заради наводненията в Южна Германия

Хиляди хора бяха евакуирани през уикенда, а един спасител загина при тежките наводнения в Южна Германия, съобщи ДПА, цитирана от БТА. Около 3000 души са евакуирани в Бавария, каза говорител на вътрешното министерство на провинцията. Около 20 000..

публикувано на 03.06.24 в 08:01
Александър Вучич

Победа за управляващите на местните избори в Белград

Управляващата партия в Сърбия отбеляза победа на местните избори в Белград. Според неофициалните резултати на една от социологическите агенции, коалицията, водена от Сръбската прогресивна партия, печели близо 53% от гласовете в столицата. Движението..

публикувано на 03.06.24 в 07:54

Оранжев код за дъжд в четири области

За днес, 3 юни, е обявен оранжев код за гръмотевични бури и градушки в Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. На места се очаква количеството на валежите да достигне 50 литра на квадратен метър. Жълт код е обявен за областите Видин, София - област, Пловдив,..

публикувано на 03.06.24 в 07:37

В столицата се провежда форум "Медицинския туризъм - Възможни решения в България"

Форум "Медицинския туризъм - Възможни решения в България” ще се състои в Астория Гранд Хотел в столицата. Събитието цели да покаже на пациентите и обществото, че в България се прилагат най-добрите практики в съвременната медицина и че често..

публикувано на 03.06.24 в 07:36
Клаудия Шейнбаум

Управляващата в Мексико партия обяви Клаудия Шейнбаум за победител на президентските избори

Управляващата партия в Мексико "Морена" обяви Клаудия Шейнбаум за победител на вчерашните президентски избори в страната. Според неокончателни резултати от вота Шейнбаум води с повече от 20% пред съперничката си Сочитъл Галвес. Лидерът на..

публикувано на 03.06.24 в 07:34

В Кипър е в сила първото за сезона предупреждение с жълт код за изключително високи температури

В Кипър започва гореща седмица, през която ще бъдат измерени първите за годината 40 градуса по Целзий. Днес е в сила първото за сезона предупреждение с жълт код за изключително високи температури. Максималната температура се очаква да се повиши..

публикувано на 03.06.24 в 07:23
Иван Николов, председател на КИЦ

Президентът връчва орден "Стара планина" първа степен на председателя на КИЦ "Босилеград"

Президентът Румен Радев ще удостои с орден "Стара планина" първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център "Босилеград" получава най-високо..

публикувано на 03.06.24 в 06:53