Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС решава на 18 май за предсрочно освобождаване на Гешев

| обновено на 04.05.22 в 17:57
Снимка: БГНЕС

На 18 май Висшият съдебен съвет ще обсъди двете искания за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев - на бившия служебен правосъден министър Янаки Стоилов и на настоящия -  Надежда Йорданова. Решението беше взето с мнозинство след близо тричасови спорове.

В задочен диалог преди заседанието на Съвета влязоха и Обвинител номер едно и министърът на правосъдието.

Искането на Стоилов, което миналия юли катастрофира във ВСС, но ключово решение на Конституционния съд задължи съдебни кадровици да го обсъдят отново - при това по същество, почива на четири основания за отстраняването на Иван Гешев - избирателно разгласяване на данни от досъдебни производства, изказвания на Гешев, с които е показал предубеденост и е нарушил презумпцията за невиновност, използването на Бюрото за защита на свидетели отвъд законовите му правомощия и пренебрегване на принципа за случайно разпределение на делата.

Искането на Янаки Стоилов, който междувременно стана конституционен съдия, беше допуснато в цялост, за разлика на това на Йорданова, което беше силно редуцирано. Отношение и към двете на главния прокурор обаче беше еднопосочно: "Няма никакви юридически основания. Най-вероятно зад тези смешни твърдения седят политически интереси. Вероятно това, което се цели, е нелегитимно овладяване на прокуратурата, персонална смяна на главния прокурор".

"Ако някой счита, че може да се смее при провеждане на процедура в изпълнение на Конституцията на Република България, това е негова отговорност", отговори на Гешев министър Йорданова.

Заради исканията на правосъдния министър за събиране на още доказателства, главният прокурор я обвини, че бави процедурата със законови хватки:

"За да може да продължи да се упражнява по различни медии върху Висшия съдебен съвет". 

"Това твърдение е меко казано, странно. Това, че министърът на правосъдието е обжалвал решение на Висшия съдебен съвет, което счита за незаконосъобразно, не е процедурна хватка за забавянето на каквато и да е процедура", отрече правосъдният министър.

Многократно Обвинител номер едно настоя за бързо приключване на процедурата. В предстоящото обсъждане на 18 май  той видя възможност за дебат с Надежда  Йорданова:

"Както виждам, тя се притесни от моето желание да дебатираме за това, което тя нарича съдебна реформа. Отказа да разговаря с прокуратурата и с главния прокурор".

Йорданова: "Аз не съм спирала да бъда в открит дебат с господин Гешев по всички твърдения както относно предложенията за предсрочното му освобождаване, така и относно законопроекти, които са внесени от Министерски съвет в Народното събрание".

Друга битка между главния прокурор и правосъдния министър днес стигна до Конституционния съд.

Там беше образувано дело за противоконституционност на промените, с които 47-тото НС закри спецправосъдието. Според Гешев, това е станало в нарушение на принципа на правовата държава, разделението на властите и е в ущърб на гражданите. 

Йорданова коментира, че не е изненадана, но не и притеснена.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десето издание на Маратона на приятелството в Плевен

В Плевен дават старт на десетото издание на Маратона на приятелството. В спортното събитие се очаква да се включат над 850 участници от 10 страни, които са на възраст от 6 до 78 години. Стартът ще бъде даден в 9.00 часа пред мавзолея на площад "Възраждане". Маратонът отново има своята благотворителна кауза. Сега тя е набиране на средства за..

публикувано на 19.05.24 в 08:46
Пресконференция на сдружение

Представиха проекта "Зелен квартал "Стрелбище"

Проект "Зелен квартал "Стрелбище", изготвен от сдружение "Граждани за екология и сигурност", предвижда изграждането на гаражи и паркинги със средства на живущите върху общински терени, при условията на финансова невъзможност за реализирането им от Общината. Проектът е реализиран във връзка с обществено обсъждане за въвеждане на "Зелена зона" в..

публикувано на 19.05.24 в 08:31

По-ниски цени на краставиците и доматите на борсите

Повишение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предаде БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се повиши с 1,25 на..

публикувано на 19.05.24 в 08:16

Очакват се нови силни слънчеви изригвания

Нови силни изригвания на Слънцето се очакват скоро, след като през последните седмици те станаха причина да бъде наблюдавано северно сияние в редица държави - Великобритания, Германия, Ирландия и дори Румъния. Очаква се голямата група слънчеви петна, от които бяха регистрирани лъченията, да се окажат отново обърнати по посока на Земята след..

публикувано на 19.05.24 в 08:07

Тир се е врязал в къща във врачанското село Баница

Тир се е врязал в къща в центъра на врачанското село Баница рано тази сутрин. Засега няма данни за пострадали хора, а само за материални щети. Преди удара в жилищната постройка тежкотоварният камион е отнесъл крайпътно дърво. През селото минава международният трафик за ферибота в Оряхово и там често стават катастрофи въпреки..

публикувано на 19.05.24 в 08:04
Доналд Тръмп на среща на Националната оръжейна асоциация,

Тръмп обеща да отмени ограничения за носене на оръжие

Бившият американски президент Доналд Тръмп се зарече да премахне ограничения, свързани с носенето на огнестрелни оръжия, въведени от настоящия държавен глава Джо Байдън. Това стана по време на едночасова реч на Тръмп пред Националната оръжейна асоциация, след като републиканецът прие изборната подкрепа на това влиятелно лоби. Байдън и Тръмп в..

публикувано на 19.05.24 в 07:58

Правилникът за прилагане на Закона за собствеността на земеделските земи готов до 24 май

До 24 май ще бъде изготвен правилникът за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Такова уверение са получили членовете на Българската аграрна камара при първата си среща със служебния земеделски министър Георги Тахов. Правилникът за прилагане на закона е нужен, за да влязат в сила съществените изменения, които..

публикувано на 19.05.24 в 07:49