Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затягат контрола за превоз на туристи и товари към Седемте рилски езера

Снимка: Кирил Фалин

Набелязват се мерки срещу нерегламентиран превоз на туристи и товари към Седемте рилски езра през започващия активен сезон по циркуса, каза кметът на Сапарава баня Калин Гелев, който бе домакин на среща с представителите на ангажираните звена и институции.
Предстои втора среща на 23 май, за да се определят и конкретните ангажименти и мерки по контрола срещу движението на джипове, АТВ-та и друга техника в района.
На срещата в Общината в Сапарева баня участваха шефът на Регионалната дирекция по горите в Кюстендил инж. Здравчо Тодоров - единственият път, водещ към Седемте езера, е горски, на него има монтинара бариера и е създаден пропускателен режим, директорът на НП "Рила" Владимир Милушев, кметът на общината Калин Гелев, представители на полицейския участък в града.
Насрочена е нова среща, на която са поканени и представители на НАП, ДАИ, на туристическокто дружество и други.
Прави се организация, която ще възпре превозвачи с джипове, които всяко лято карат туристи и багаж към езерата срещу високи такси и тарифи. Но пък нанасят вреди по трасето, притесняват туристите, замърсяват.
Миналата година при една от полицейските проверки водачът на джип прегази крака на полицай, инцидентът стигна и до съда.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бившият посланик на България на острова представя книгата си

Дни на българската култура започват в Кипър

Дни на българската култура започват  в Кипър. 26-ото им издание се организира от Съюза на българите в Кипър под егидата на посолството на България в Никозия и ще продължи  до края на месеца. Първата покана е за среща днес със "Скритото очарование на Кипър". Това е заглавието на книгата на бившия посланик на България в Кипър от 2014 до 2018 г...

публикувано на 11.05.24 в 09:21
Община Шумен

Шумен празнува, днес е денят на града

Днес е Денят на Шумен с решение на общинския съвет от 2000 година. Датата е избрана заради писмо на арменски пътешественик, което доказва, че през 1813 г. именно в Шумен е първото градско честване на светите братя Кирил и Методий. Празникът ще започне в 10:15 часа с молебен за здраве пред сградата на община Шумен. След това е ритуалът по..

публикувано на 11.05.24 в 09:10

Първа екстремна слънчева буря в САЩ от 21 години насам

Американски експерти отчетоха първата екстремна слънчева буря от 2003 година. Според Центъра за прогнозиране на времето към Американската агенция за океански и атмосферни изследвания ефектът от бурята вероятно ще продължи през почивните дни и началото на следващата седмица.  Смята се, че явлението може да доведе до появата на северни..

публикувано на 11.05.24 в 08:54

Рекорден джакпот: Щастливец от Неапол удари шестица от тотото, спечели 101,5 млн. евро

В италианския град Неапол е спечелен рекорден джакпот от държавна тото игра. Супер джакпотът от играта Superenalotto e от 101,5 милиона евро.  Фишът, уцелил печалбата от шестте изтеглени числа от деветдесет, е с цена 2 евро. Бил е пуснат в тото пункт в центъра на Неапол на главната търговска и туристическа  улица "Толедо"...

публикувано на 11.05.24 в 08:42
Илияна Йотова

В деня на Кирил и Методий: Йотова открива международен научен форум в Атина

В деня за почит на светите равноапостолни Кирил и Методий, вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие Международния научен форум "Пътят на светлината" в Атина, съобщават от прессекретариата на президентската институция. Той е част от програмата за отбелязване на 20-годишнината на Българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий". Чрез..

публикувано на 11.05.24 в 08:10

Актрисата Гергана Стоянова ни учи на правоговор - дигитално

Официалният правописен речник на Българската академия на науките вече е дигитализиран. Речникът съдържа близо 2,5 милиона думи и е качен на "Платформата за български езикови ресурси онлайн" – БЕРОН. Съкращението "БЕРОН" е знак на почит към д-р Петър Берон – български възрожденец и радетел за книжовен български език на говорима основа...

публикувано на 11.05.24 в 07:52
Икона Св.Св.Кирил и Методий, РИМ-В.Търново

БПЦ почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий. В епархиите в цялата страна ще бъдат отслужени празнични литургии. Двамата братя са канонизирани като светци в края на девети век за превода и популяризирането на Библията и за разпространяване на християнството сред славяните.  Първите сведения за..

публикувано на 11.05.24 в 07:50