Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисия на НС ще обсъжда квоти за българска музика в обществените медии

Снимка: БГНЕС, архив

В парламентарната комисия по културата и медиите ще се проведе обсъждане относно популяризирането на българската музика в обществените медии. До момента по инициатива на „Възраждане“ по темата за повече българска музика в ефира на Българското национално радио (БНР) и Българската национална телевизия (БНТ) бяха проведени четири работни срещи в Народното събрание с участието и на музикални изпълнители. 

Целта на поредицата от срещи бе обсъждане на възможност за законова регламентация за въвеждане на изискване за поне 50 процента българска музика в ефира на обществените медии.

Генералният директор на БНР Милен Митев заяви на последната от тези срещи, която се проведе на трети май, че ако бъде наложена квота за българска музика, тя да е върху времето, предназначено за музикални произведения, а не върху цялото програмно време.

"Защото говорните модули зависят от самото предаване. Понякога едно интервю може да е планирано за 10 мин., но да излезе 15. Много е трудно, ако гледаме цялото програмно време, а и тогава процентът няма как да е чак толкова висок, защото това означава да отпаднат на практика половината политически коментарни предавания".

До момента е дискусионна и темата за това какво се разбира под "български произведения".

Инициатор на обсъжданията за повече българска музика в ефира на обществените медии е депутатът от "Възраждане" Цвета Галунова, която е член на комисията по културата и медиите. На последната работна среща по темата беше решено следващото обсъждане да е именно на заседание на комисията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-висока ставка за топъл обяд, предоставян от 232 общини и райони

От първи юли започва изплащането на по-високата ставка за топъл обяд, предоставян от 232 общини и райони, които изпълняват проекти по Програма "Храни и основно материално подпомагане".  Стойността на една порция се увеличава на 3,64 лв. при 3,20 лв. до момента.  "Топъл обяд" достига до 70 хиляди души в затруднена ситуация, броят на потребителите по..

публикувано на 13.06.24 в 15:45
Проф. Галин Цоков

Повечето нарушения и пропуски в администрирането на учебната дейност в ЮЗУ са отстранени

Повечето нарушения и пропуски в администрирането на учебната дейност в Югозападния университет са отстранени, заяви в Благоевград министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Това е констатирала втората проверка на комисията от министерството, която беше разпоредена от прокуратурата в Благоевград.  Преди седмица е приключила втората..

публикувано на 13.06.24 в 15:44

ЕС одобри 9 млн. евро за модернизиране на противовъздушната отбрана на Молдова

Страните членки на ЕС одобриха помощ от 9 милиона евро за модернизиране на противовъздушната отбрана на Молдова. Мярката е в рамките на Европейския механизъм в подкрепа на мира и е в контекста на руската агресия срещу Украйна и хибридните действия на Москва срещу бившата съветска република. С парите ще бъдат финансирани прехващачи с малък обсег..

публикувано на 13.06.24 в 15:35
Д-р Валентин Димитров

Д-р Валентин Димитров печели конкурса за директор на "Пирогов"

Директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров печели конкурса за ръководния пост в спешната болница и ще я управлява за срок от още 3 години.  Това става ясно от информация за приключилата процедура, публикувана на сайта на здравното министерство.  Димитров беше единственият кандидат, допуснат до третия, финален етап на конкурса - интервю. Д-р..

публикувано на 13.06.24 в 15:31
Софийска опера

Софийската опера и балет открива Вагнеровия фестивал

Софийската опера и балет открива тазгодишния Вагнеров фестивал довечера с премиерния спектакъл "Лоенгрин". Режисьор е директорът на трупата – маестро акад. Пламен Карталов. В постановката ще участва и мъжкият хор на Българското национално радио. Това е осмото заглавие на Вагнер, което се поставя на сцената на Софийската опера и балет през..

публикувано на 13.06.24 в 15:23

Какви са местата на памет в съвременния голям град? А на забравата?

"Днес повече от всякога кризите се превръщат в новото нормално, което нарушава градската среда, преобръщайки наличното и третирайки го не като среда на развитие, а като средство за печалба. Зад споровете за различните видове наследство често се крият по-дълбоки политически несъгласия за настоящето, а и за бъдещото развитие на съвместния ни..

публикувано на 13.06.24 в 15:16

Над 200 противоградни ракети са изстреляни по облака, унищожил реколта в Сливенско

Само за час полигонът за борба с градушките край Старо село, Сливенско е изстрелял 220 противоградни ракети по облачната система, която премина над няколко сливенски села и унищожи реколтата от плодове и зеленчуци. Според експертите обаче, на облак с 20 километра фронт не е достатъчно. Буря с градушка нанесе щети в Сливенско Част от реколтата..

публикувано на 13.06.24 в 15:15