Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Минчев ще присъства на тържественото събрание на БАН по случай 24 май

Българска академия на науките
Снимка: Ани Петрова

Председателят на Народното събрание Никола Минчев ще присъства днес на тържественото събрание на Българската академия на науките. То е по случай 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

По време на тържеството ще бъдат връчени наградите за млади учени "Проф. Марин Дринов", както и призовете за най-млади учени "Иван Евстратиев Гешов" за 2021 година, уточняват от пресцентъра на парламента.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кандидатът за лидер на Консервативната партия Кеми Бейденок.

Кеми Бейденок и Робърт Дженрик ще се борят за лидерския пост в Консервативната партия на Великобритания

Във Великобритания депутатите от Консервативната партия определиха двамата финалисти, които ще се борят за овакантения от Риши Сунак лидерски пост. Това са Кеми Бейденок и Робърт Дженрик. Отразяващите събитието журналисти определиха резултата от това последно гласуване на депутатите като "шокиращ", защото фаворитът при предишното гласуване Джеймс..

публикувано на 09.10.24 в 19:18

Катастрофа на Подбалканския път затруднява движението

Четирима души с пострадали при верижна катастрофа на Подбалканския път София - Бургас в района на село Копринка. Ударили са се четири автомобила. Единият се е самозапалил. На място са изпратени екипи на пожарната, полицията и пътната агенция, съобщиха от МВР. По първоначална информация причината за инцидента е спукана гума на единия от автомобилите...

публикувано на 09.10.24 в 19:05
Министърът на електронтото управление Валентин Мундров (вляво),  се ръкува с президента Румен Радев преди срещата за подготовката на предстоящите избори в президентството -  9 октомври 2024 г.

Валентин Мундров: Служебният кабинет работи за връщане на доверието към машините за гласуване

Служебният кабинет работи за връщане на доверието към машините за гласуване. Това заяви министърът на електронното управление Валентин Мундров по време на срещата при президента Румен Радев с институциите, ангажирани с подготовката на изборите на 27 октомври. Президентът призова за убедителни действия срещу купуването на гласове и неговите..

публикувано на 09.10.24 в 18:49

Орбан: България и Румъния в Шенгенската зона и по суша до края на годината

България и Румъния да бъдат приети до края на годината и със сухопътните си граници в Шенгенската зона ще настоява Унгария, която в момента председателства Съвета на ЕС.  Това обяви премиерът на Унгария Виктор Орбан в реч пред Европейския парламент. Орбан представи приоритетите на шестмесечното унгарското председателство на Съвета на ЕС...

публикувано на 09.10.24 в 18:45
Министерство на земеделието

МЗХ: Утре изплащаме 200 млн. лв. по "украинската помощ"

Утре  земеделските производители ще получат 200 млн. лв. по  т. нар украинска помощ – съобщават от Министерството на земеделието .  Това е първата част от дължимата сума по тази помощ , вече има решение на Държавен фонд "Земеделие" за изплащане на парите, а до Европейската комисия е изпратена нотификация за цялата сума в размер на 325 млн. лв...

публикувано на 09.10.24 в 18:26
проф. Анна Кръстева

С редовно правителство, следващо антикорупционна програма, имаме по-големи шансове за сухопътен Шенген

Намаляват аргументите и тежестта на позицията на Австрия за пълноправно членство на България и Румъния в Шенген. Това обясни пред БНР проф. Анна Кръстева, преподавател в НБУ. " Крайната десница е на власт в много страни, но виждаме каква подкрепа получаваме от Орбан. Позициите са по-нюансирани. Аз лично бих увеличила шансовете на България..

публикувано на 09.10.24 в 18:20
Заседание на служебното правителство.

МС одобри позицията на България за съвета "Транспорт, телекомуникации, енергетика" на ЕС

Министерският съвет одобри позицията на България за участие в редовното заседание на Съвета на ЕС "Транспорт, телекомуникации, енергетика", което ще се проведе  в  Люксембург на 15 октомври. По искане на Гърция, подкрепено от България, Румъния и Хърватия, в дневния ред е добавена дискусионна точка относно различията в цените на електроенергията на..

публикувано на 09.10.24 в 18:16