Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР обещава по-високи заплати на полицаите. Но откога, а и с колко процента?

| обновено на 23.05.22 в 17:39
Снимка: БГНЕС

Заплатите на служителите в МВР имат нужда от повишение. Обявили сме категорична позиция, че политическото ръководство на Министерството заставаме зад справедливите искания на синдикалните организации за повишаване на доходите.

Така заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев коментира пред медиите съобщението на синдикати на МВР и на надзирателите, че организират национален митинг протест на 12 юни.

Причината за недоволството на синдикатите е "липсата на яснота в политиката по доходите в сектора и започналите фрагментарни структурни промени без отчитане на бележките и предложенията ни". 

От синдикатите настояват за реална реформа и по-високо възнаграждение, като посочват, че, въпреки провелите се срещи, "не са получили задоволителен отговор от управляващата коалиция".

"Има неща, които в рамките на нашето министерство не можем да решим. До голяма степен сме си свършили работата и с това ще запознаем ръководството на държавата в лицето на премиера и вицепремиера", добави Темелакиев.

Според него увеличените заплати могат да станат факт още през юли, но не пожела да се ангажира с колко процента ще скочат възнагражденията на униформените.

"Уважаваме правото на протест. Същевременно, пак неведнъж, сме казали ясно, че заплатите имат нужда от повишение и сме обявили категорична позиция на политическото ръководство, че заставаме зад справедливите искания на синдикалните организации в министерството за повишаване на доходите. Всички виждаме каква е обстановката и с досегашните заплати просто става трудно", каза още Темелакиев.

Преди дни вицепремиерът Асен Василев заяви, че министерства, включително МВР, могат да получат повече средства за заплати и други дейности, но когато представят подробен план за реална реформа и започнат осъществяването ѝ.

Темелакиев обяви още, че, по отношение на планираните реформи в МВР, процесът върви ритмично и една голяма част от ангажиментите са изпълнени: "Има още работа да се свърши и ще я свършим".

По думите му структурната реформа в МВР е в ход, като има конкретни решения.

"Никой няма да бъде уволняван. Ще направим всичко възможно да запазим в голяма част състава", посочи пък през март министър Бойко Рашков, във връзка с реформата във ведомството.

От синдикалната федерация обясниха, че освен за проблема с парите, полицаите имат проблем и със започналата вече на определени места в МВР структурна реформа.

"Това е добра позиция на ръководството на МВР, но трябва да се отбележи, че те подкрепят наше искане, което на практика не зависи от ръководството на МВР, доколкото в бюджета на МВР няма средства за увеличение на заплатите", посочи председателят на синдиката Валентин Попов.

От началото на месец юни синдикатите в МВР започват първо символични протести. Те ще бъдат последвани от мълчалив протест, а след това се предвижда национален протест в средата на месеца в София.


По публикацията работи: Златко Желев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Първан Дангов

Кметът на Дупница обяви заплатата си - 7306 лв.

Кметът на Дупница Първан Дангов обяви заплатата си и тази на тримата си заместници, както и  на администрацията, след отправено питане в Общинския съвет и коментари, че градоначалникът взимал над 9000 лева месечно. Оказа се, че основното му възнаграждение е 7306 лева. Кметската заплата на градоначалника на Дупница е предмет на коментари още..

публикувано на 29.09.24 в 12:19
Мартин Владимиров

Мартин Владимиров: Няма политическа воля да се приемат необходимите реформи, които са заложени в ПВУ

Имаме поне 1.4 млрд. лева по Механизма за справедлив преход, които следва да бъдат използвани за осигуряване на нови работни места . Това каза пред БНР Мартин Владимиров, енергиен експерт от ЦИД.  " Накрая ще стане така, че ще трябва да затворим централите от днес за утре. Става въпрос за следващите две години. Тогава всички тези работници,..

публикувано на 29.09.24 в 12:15

Кабинетът приема решение за наем на помещения за машините за гласуване

Служебният кабинет ще приеме решение, въз основа на което ще бъде обезпечено наемането на помещения за съхранението на техническите устройства за машинното гласуване, съобщиха от правителствената пресслужба. По този начин ще се гарантира спокойното протичане на машинното гласуване на предстоящите на 27 октомври избори. Решението ще..

публикувано на 29.09.24 в 12:14
МВР на 6 септември

МВР потвърди информацията за ареста на Никола Николов - Паскал в Сърбия

Службите у нас все още не дават подробности за ареста на сочения за контрабандист Никола Николов - Паскал Според първоначалната информация той е бил задържан на 27 септември в Сърбия. От МВР потвърдиха за ареста, но отказаха повече информация. Според потвърдена информация арестът на Николов е извършен от сръбските служби тази седмица. Все..

публикувано на 29.09.24 в 11:54

Андрей Ковачев: Преговорната рамка на ЕС за РСМ няма да се пропука, колкото и Орбан да си предлага услугите

Единната европейска преговорна рамка за Република Северна Македония няма да се пропука, колкото и Виктор Орбан да си предлага услугите .  Това каза пред БНР евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев във връзка с разделянето на РСМ от Албания по пътя на интеграцията в ЕС. Той припомни, че бившият македонски премиер Никола Груевски избяга в Унгария, а..

публикувано на 29.09.24 в 11:41
Поразена от израелски удар сграда в южните предградия на ливанската столица Бейрут, 23 септември 2024 г.

Премиерът свика среща за извеждането на българите от Ливан

Премиерът Димитър Главчев свика среща за извеждането на българите в Ливан, съобщиха от Министерския съвет. Още вчера стана ясно, че има българи, които са потърсили помощ заради ескалацията на напрежението след убийството на лидера на радикалната шиитска групировка "Хизбула" Хасан Насрала. Нетаняху: Смъртта на Насрала е повратна точка..

публикувано на 29.09.24 в 11:29
Стоил Стоилов

Стоил Стоилов: Не виждам проблем с организацията на изборите. Проблем е избирателната система!

"Не виждам някакъв проблем с организацията на изборите. Проблем е избирателната система" . Това заяви пред БНР изборният експерт Стоил Стоилов. " Тази, която прилагаме,  беше единствената, която се промуши през партиите през 2014 г. Тя не беше желана от експертите . Имаше препоръки за задължителна преференция, за механично - смесена избирателна..

публикувано на 29.09.24 в 11:00