Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинските власти не могат да осигурят вода и храна за жителите на Северодонецк

Поразен блок в Северодонецк
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските власти не могат да осигурят вода и храна за жителите на Северодонецк, призна кметът Олександър Стрюк пред Ройтерс. В стратегически важния и от дни ударно обстрелват град в Луганска област са останали около 13 хиляди души.

Кметът на Северодонецк, който руските сили повече от седмица не могат да превземат, изрази надежда, че това няма да се случи. "60 процента от града са под руско командване", твърди Олександър Стрюк.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства шестия пакет от санкции, наложени от Европейския съюз спрямо Русия. Зеленски подчерта, че с такава агресивна политика и курс на изолация от цивилизования свят Русия просто няма да може да се адаптира.

"Практическият резултат е лишаване от десетки милиарди евро, които Русия няма да може да използва, за да финансира терора. Стратегически това поставя руската държава в периферията на съвременната икономика", коментира Зеленски.

А неговият съветник Михаил Подоляк обвини Европа и Съединените щати, че изпитват "ирационален страх" от Русия. "Финансовите приоритети на Запада имат предимство при вземането на решения", заяви той.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков смята, че хората в окупираните от Русия украински региони Херсон, Запорожие и Донбас трябва сами да решат бъдещето си и Кремъл не се съмнява, че те ще вземат "най-доброто решение".

По-рано Украйна предупреди, че анексирането на регионите от Русия ще сложи край на мирните преговори между двете страни.

По данни на ЕС близо три милиона украинци са потърсили убежище в страни от съюза. Общо 6 милиона и 800 хиляди са напуснали Украйна. От началото на войната са загинали 4149 цивилни, от тях 267 деца, обяви ООН. Близо 5000 са ранените.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Професор Меир Литвак

Защо Иран е против съществуването на държавата Израел?

Светът е в очакване на евентуален отговор на Израел спрямо Иран, заради нападението с балистични ракети, извършено преди дни. Какъв би могъл да бъде? До 1978 година, когато в Техеран идва на власт режимът на аятоласите, отношенията между Иран и Израел са били много близки и в икономически, и в политически план. Защо сега Иран е против самото..

публикувано на 08.10.24 в 17:09
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: С тези избори политическата криза няма да се реши, ще се отложи

Политическата криза у нас няма да бъде разрешена и след тези избори, но ще бъде отложена, ще се състави някакво правителство. Ще се отложи, защото не са узрели политическите процеси за това да се намери радикално, ново, устойчиво мнозинство и устойчив хоризонт за управление, прогнозира журналистът и политически наблюдател Веселин Стойнев в..

публикувано на 08.10.24 в 17:05

Работници в столичния градски транспорт ще протестират пред Общината

Утре (9 октомври) работници в столичния градски транспорт ще протестират пред сградата на Столична община. Причините са неизпълнение на споразумение за сътрудничество от страна на кмета и отказ от въвеждане на т.нар. километричен бонус за водачите, както и бонус на всички други работници от столичния авто- и електротранспорт.  Протестиращите негодуват..

публикувано на 08.10.24 в 16:56
Станимир Михайлов

Надзорният съвет на НЗОК подписа договора за управление със Станимир Михайлов

Станимир Михайлов, който бе възстановен като управител на Националната здравноосигурителна каса с решение на Конституционния съд, е подписал днес договора си за управление на Касата. Надзорният съвет на НЗОК се събира за договора на върнатия шеф Станимир Михайлов Михайлов подаде оставка в края на миналата година. Оттегли я през април, малко..

публикувано на 08.10.24 в 16:39
Детелина Стаменова

Честото нощно преяждане е сигнал за възможен проблем!

Ако повече от три месеца последователно ставате нощем, за да се нахраните е възможно да имате синдром на нощното преяждане и е добре да се обърнете към специалист, съобщи за „Нощен Хоризонт“ психотерапевтът Детелина Стаменова.  Тя работи често с пациенти с хранителни разстройства.  Стаменова каза, че има и хора, които се разхождат до хладилника..

публикувано на 08.10.24 в 16:36

Ромите от кюстендилския кв. "Изток" се затрудняват в коя секция ще гласуват

Ромите от кюстендилския кв. "Изток" с около 4 500 гласоподаватели се затрудняват в коя секция ще гласуват на вота на 27 октомври, казаха активисти.  Гласоподавателите от квартала са разпределени в шест смесени секции в други квартали на града. Така е от 2015 г., а искането в съда шестте секции да се открият отново в ромското 6-o ОУ..

публикувано на 08.10.24 в 16:29
 Милена Боева и Явор

15 души със специални нужди работят в градина "Вдъхновение"

Градина "Вдъхновение" – социално предприятие за работа на хора със специални потребности в град Божурище, организира фестивал на плодородието, за да представи продукцията си. Отворените врати ще се състоят на 12-и октомври. 15 души на възраст между 20 и 40 години работят там като градинари, разказа за "Нощен Хоризонт" - Милена Боева, която е..

публикувано на 08.10.24 в 16:15