Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати отиват в бежанските центрове в Харманли и в Любимец

Центърът за настаняване на мигранти в Харманли
Снимка: Валя Апостола

Парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения ще проведе изнесено заседание в Харманли, Любимец и Свиленград. 

Народните представители ще посетят двата бежански центъра, които се намират на територията на Хасковска област - в Харманли, който е от отворен тип, и в Любимец, където чужденците се настаняват временно и е от затворен тип.

В програмата е включена инспекция на оградата на българо-турската граница.

През ноември миналата година служебното правителство отпусна 5 милиона лева за ремонт на съоръжението, който беше извършен от военнослужещи.

Тристранният контактен център в Свиленград също ще бъде посетен от членовете на комисията.

Центърът е между България, Гърция и Турция. Той беше открит през 2016 г. , за да се подпомагат усилията на службите за справяне с бежанския проблем.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общинарите в Кюстендил канят новоизбраните депутати от 10 МИР на среща

Общинските съветници в Кюстендил ще поканят с писмо новоизбраните депутати от 10 МИР на среща, за да поемат конкретни обещания за развитието на града и региона. Новите депутати от 10 МИР са бившият вътрешен министър Христо Терзийски, който влиза за четвърти път в парламента от ГЕРБ, Димчо Димчев от Възраждане, който не е кюстендилец. В..

публикувано на 15.06.24 в 11:02

Какво означават изборните резултати за ЕП в икономически план?

Еврото поевтиня, а френските облигации - доскоро смятани за сигурно инвеститорско убежище, се наредиха сред рисковите в Европа. Така пазарите реагираха на изборните резултати в първия ден след безсънната нощ на 9 срещу 10 юни, когато крайнодесните сили постигнаха очаквано добър резултат, а във Франция президентът Еманюел Макрон свика предсрочни..

публикувано на 15.06.24 в 10:55
Христомир Сърбинов

Флашмоб "Ела в София" на 16-ти юни на стадион “Юнак”

Богатство е да живееш на приказно място , за което легендите и до днес разказват истории за града наричан с много имена – Сердика, Сердикия, Триадица, Средец. В "Нощен хоризонт" ви каним на вълнуващо пътешествие с разказ за богатата историята на София и нейните наименования.  С Христомир Сърбинов разкриеваме магията на столицата ни,..

публикувано на 15.06.24 в 10:33

Започва двудневният празник на тетевенската саламура

В Тетевен започва двудневният празник на тетевенската саламура - традиционна местна рибена чорба, която майстори кулинари от региона са приготвили за гостите на празника. Кулинари от Тетевен и околните села по поречието на планински реки ще представят тетевенска саламура приготвена по местни рецепти. Посетителите ще видят как се..

публикувано на 15.06.24 в 10:33
Джорджа Мелони

Мелони и старите нови силни в Европа

В третата по големина икономика в Европейския съюз - Италия - изходът от евроизборите беше до голяма степен очакван.      Премиерът Джорджа Мелони беше оглавила листата на своята радикално дясна популистка партия "Италиански братя", и спечели с близо 29 процента от гласовете - с три пункта повече от изборите за италианския парламент през 2022..

публикувано на 15.06.24 в 10:31

Изтеглят 60 вида сандвичи и салати от магазините във Великобритания

Производители на храни във Великобритания изтеглят от магазините 60 вида предварително опаковани сандвичи и салати поради възможно заразяване с бактерии. В съобщенията на британските медии се казва, че в продуктите не са открити бактерии E. coli, но тяхната продажба е спряна като предпазна мярка. Предполага се, че това са продукти, съдържащи..

публикувано на 15.06.24 в 10:14
Владимир Шопов

Владимир Шопов: Ключовият играч в предишния ЕП бяха либералите, сега ще е ЕНП

Десните партии сумарно имат мнозинство в Европейския парламент . Центристките проевропейски партии отново получиха мнозинство, което по всяка вероятност ще е достатъчно за избиране на председател на Европейската комисия . Това каза пред БНР политологът Владимир Шопов. Той обърна внимание върху фрагментирането на десницата и посочи, че..

публикувано на 15.06.24 в 09:59