Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митинг-поклонение в Калофер за Деня на Ботев

| обновено на 02.06.22 в 17:59
Снимка: Кремена Данева, БНР

146-ата годишнина от героичната гибел на Христо Ботев бeше отбелязана в родния му град Калофер с митинг-поклонение. 

Стотици жители и гости на града изкачиха стълбите на мемориалния комплекс, за да се преклонят с минутата мълчание пред подвига на поета-революционер и отдадат почит на всички, загинали за свободата на България. 

Много ученици и техните преподаватели, студенти и млади семейства с деца са в града, за да се поклонят пред великото дело на Ботев и да почетат паметта на всички български герои. От Националния музей "Христо Ботев" с войнски почести беше изнесено знамето на Ботевата чета, а площадът на Калофер беше огласен от стиховете на поета, въплъщаващи жаждата на българския народ за свобода. 

"Ботев е чист, родолюбив дух и саможертва", подчерта в словото си кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев изтъкна актуалното звучене на идеалите му и призова българите да бъдат обединени в името на националния интерес. 

След официалната церемония бяха поднесени венци пред паметника на Ботев, извисяващ се над Калофер. И в момента много хора се отправят към монумента с цветя. 

Снимка: Здравка Маслянкова

С военен ритуал, вой на сирени и заупокойна молитва пред паметника на Христо Ботев във Велико Търново беше почетена паметта загиналите за свободата и независимостта на България. Градът е първият, който след Освобождението чества официално 2 юни като Ден на Ботев.

Много деца и възрастни се включиха в общоградското поклонение пред паметника на Ботев в центъра на Велико Търново: 

"Да почетем героизма на Ботев". 

"Христо Ботев е революционер и той се е борил за свободата". 

"Тези хора са дали живота си точно заради бъдещето на тази държава. Няма как човек да е жертвал всичко, което има за някой друг и този друг да не го помни и тачи". 

"Един народ, който не си уважава видните хора, той не е народ, така че героите трябва да си ги уважаваме и то не само днешния ден".

Цветя бяха поднесени на всички паметници във Велико Търново и на гробовете на Венета и Иванка Ботеви. 

Скулпторът проф. Стефан Лютаков, автор на паметник на Христо Ботев в Пазарджик, сподели пред БНР:

"Исках да направя паметник на Ботев, какъвто го виждах аз. По-скоро го виждах като поет, като интелектуалец, като човек на духа. ... Когато един човек е истински човек на дух, той не може да не обича родината си и не може да бъде отдаден на нея и на справедливостта. Мисля, че се получи този образ".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Заседание на служебното правителство, ръководено от Димитър Главчев.

Служебното правителство назначи седем нови областни управители

Седем нови областни управители са назначени от служебния кабинет, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Те ще ръководят областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега заемащите длъжността. Област Враца За областен управител на област Враца е назначен Николай..

публикувано на 03.07.24 в 19:19

"Хизбула" е изстреляла над 100 снаряда срещу Израел

Ливанската групировка "Хизбула" е изстреляла над 100 реактивни снаряда по цели в Северен Израел в късния следобед, съобщава "Ройтерс". Няма данни за жертви. Атаката дойде след гибелта на командир от "Хизбула" при израелски удар край южния ливански град Тир.

публикувано на 03.07.24 в 19:07
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин в Астана

В рамките на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин. Путин заяви, че "руско-китайските отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие преживяват най-добрия период в своята история и изтъкна, че те са изградени на принципите на равенство, взаимна..

публикувано на 03.07.24 в 18:43

ПГ на ДПС се раздели, Джевдет Чакъров е сред гласувалите срещу Желязков

Тлеещото напрежение в ДПС днес доведе до разцепление в парламентарната група. 15 депутати избраха да последват поръката на почетния председател Ахмед Доган и да не подкрепят правителството, сред тях е един от настоящите председатели на Движението - Джевдет Чакъров. Останалите 30 се съобразиха с волята на другия председател – Делян Пеевски,..

публикувано на 03.07.24 в 18:33

Продължава масовото изселване от Хан Юнис

Продължава масовото бягство от палестинския град Хан Юнис. Много семейства са принудени да спят на пътя, тъй като не могат да намерят подслон, съобщава "Ройтерс". Разположеният в централната част на Ивицата Газа град Деир ал Балах вече е пренаселен със стотици хиляди бежанци вследствие от поредното засилване на бойните действия между..

публикувано на 03.07.24 в 18:28

Душана Здравкова: Нови избори, но с нов поглед на партиите към хората

Нови избори, но с нов поглед на партиите към хората .  Това очакване изказа пред БНР Д ушана Здравкова, съдия и бивш евродепутат от ГЕРБ, и добави, че трябва да има промяна в партийния модел изцяло . " Да видя предложение за правителство, което е "още от същото", за мен беше огромно разочарование . Това не е правителството, което съм очаквала...

публикувано на 03.07.24 в 18:18
Орхан Исмаилов

Орхан Исмаилов: Пеевски ще бъде запомнен, че е проклятието на ДПС

В тази криза Делян Пеевски трябва да се освободи и аз съм готов да му помогна , заяви Орхан Исмаилов, бивш зам.-министър на отбраната и председател на партията "Свобода и достойнство", в интервю пред БНР. В предаването "12+4" той коментира процесите в ДПС и 14 депутати, които гласуваха против кабинет на ГЕРБ-СДС. "Това, което..

публикувано на 03.07.24 в 18:05