Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметна бележка и обвинения в лъжа към премиера по казуса "РСМ"

| обновено на 09.06.22 в 23:08
Снимка: Мария Филева

Депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов обвини премиера Кирил Петков в лъжа. Балабанов показа бележка, в която според него Петков е написал като първа точка вдигане на ветото за преговорите на Северна Македония с Евросъюза, а чак след това е изброил ангажиментите на Скопие.

По време на участие в ефира на Би Ти Ви Балабанов показа бележката, в която, по думите му, премиерът е описал времевата рамка, в която да се развиват отношенията ни със Северна Македония:

Първа точка в нея е вдигане на ветото, което България наложи на преговорите на Скопие за присъединяване към ЕС, а чак след това са изброени ангажиментите на северномакедонската страна - липса на териториални претенции, отваряне на македонските архиви, вписване на българско малцинство в конституцията, решаване на историческите спорове и поставяне на табелки на паметници.

"Първо вдигаме ветото и тогава изпълняваме останалите условия. Така изглежда България, която щеше да бъде продадена, ако ние не бяхме взели тези решения вчера", заяви Балабанов.

По думите му бележката е написана по време на визитата на българската делегация в Украйна на бланка с лого на Министерския съвет. Идеите си Петков е представял при срещи с дипломати и европейски политици.

Депутатът от ИТН обяви, че е готов да се подложи на детектор на лъжата и да даде бележката на графологична експертиза, за да докаже истинността ѝ.

Пред БНР говорителят на правителството Лена Бориславова коментира:

"Личното ми мнение е, че не може да занимаваме обществото с такива сценарии с бележки, хвърчащи, каквито сме виждали и преди година отново от същата партия".

Вчера лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че напуска управлението и оттегля четиримата си министри от правителството. Северна Македония беше посочена като една от причините за това решение.

Още преди месец Трифонов обяви, че има информация за водена от премиера политика за отстъпление от българската позиция по отношение на Скопие.

Външният министър Теодора Генчовска, от квотата на ИТН, също нееднократно е твърдяла, че Петков и неговите външнополитически съветници водят паралелни разговори.

Досега министър-председателят е отричал.

Кирил Петков отрече твърденията, че е поемал ангажименти за вдигане на ветото върху началото на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към Евросъюза:

"Когато някой прави едностранни фалшиви новини, или се опитва да направи политически дивиденти на гърба на тази тема, нека да застане с човека, който това му го е казал, както аз заставам сега с господин Вархеи, и да каже какво точно е имал предвид, защото пред всички българи аз заявявам кои са трите критерия и тези критерии винаги съм ги отстоявал", заяви Кирил Петков. След днешната си среща с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи Петков повтори, че София не отстъпва от рамковата позиция на Народното събрание, държи на вписването на българите в конституцията на Република Северна Македония и на изпълнението на Договора за приятелство.

Същевременно евродепутатът и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки е сигнализирал прокуратурата за извършване на престъпление, описано в Наказателния кодекс, от страна на министър-председателя Кирил Петков, като сигналът се основава на Глава първа от Наказателния кодекс - за умишлена вреда на републиката, съобщават от политическата формация.

Като мотив за подадения сигнал Джамбазки посочва казаното от Станислав Балабанов пред Би Ти Ви днес:

"Предвид факта, че има гласувана рамкова декларация на Народното събрание, която утвърждава наложената от Република България официална позиция, както и предвид потвърждаването на същата тази позиция от страна на Консултативния съвет за национална сигурност, смятам, че с действията си господин Кирил Петков е извършил състава на престъплението по чл. 103, пр. 1, раздел II, Глава първа от Наказателния кодекс, гласяща следното: "Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9", аргументира сигнала си до прокуратурата съпредседателят на ВМРО.

Ангел Джамбазки настоява още главният прокурор на България да използва настоящия сигнал като законен повод за образуване на досъдебно производство срещу Кирил Петков. В сигнала си той изтъква, че министър-председателят трябва да бъде привлечен, за да има правна възможност да даде обяснения дали е направил опит да извърши умишлени действия, с които да увреди интересите на Република България



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама са кандидатите за кмет на с. Громшин

Двама кандидати за кмет на Громшин. Частичният избор в бойчиновското село ще се проведе на 23 юни . Частичният избор се наложи, след като правомощията на избрания през октомври миналата година за кмет на Громшин Цветан Антонов бяха предсрочно прекратени. Това стана, тъй като Антонов не бе закрил в срок своя фирма, регистрирана през 2005..

публикувано на 02.06.24 в 13:25

С поднасяне на венци в Кюстендил отдадоха почит на подвига на Ботев

С поклонение пред Паметника на Булаирци, Монумента на 13-и Рилски пехотен полк, с поднасяне на венци в Кюстендил отдадоха почит на подвига на Христо Ботев и четата му и на падналите герои за България. Преди това стотици край пл. "Велбъжд" и по улиците на града застанаха при воя на сирените да почетат 2 юни. На поклонението бяха кметът на..

публикувано на 02.06.24 в 13:08

Мерки срещу домашното насилие в Гърция

Властите в Гърция взеха сериозни мерки срещу проявите на домашно насилие. Създадени бяха центрове в помощ на застрашени и пострадали от такива престъпления. От днес работят 65 центъра за борба срещу домашното насилие, заяви министърът по защита на гражданите Михалис Хрисохоидис. Те са разположени в полицейски участъци. В тях работят..

публикувано на 02.06.24 в 13:01

ЕК проверява популярна китайска платформа за онлайн търговия

Европейската комисия е започнала проверка на една от най-популярните китайски платформи за търговия в интернет. Това става след сигнал от Европейската потребителска организация  BEUK  заради съмнения за предлагане на фалшиви продукти и прилагане на нелоялни практики, обяви основателят на българската платформата за информация и съвети "Ние,..

публикувано на 02.06.24 в 12:59

Японци се включиха в черешовия туризъм в кюстендилското с. Пиперков чифлик

Японци от Осака, водени от техни приятели от София, посетиха в неделния ден кюстендилското с. Пиперков чифлик. На черешов туризъм - влязоха в една от градините да си наберат от вкусните плодове Черешов туризъм в Кюстендилско, за втора година овощари организират "Набери си сам" Групата влязла в градината на бившия директор на Института..

публикувано на 02.06.24 в 12:53

Проучване: Гърците са еврооптимисти

Гърците са еврооптимисти, показват последни проучвания в южната ни съседка. Гражданите виждат ползите от членството си в Евросъюза, коментират анализатори в Атина. Гърците имат повече доверие в европейските институции, отколкото в местните политици, показва проучването на общественото мнение. Мнозинството гърци имат положително отношение..

публикувано на 02.06.24 в 12:40
Снимката е илюстративна, архив.

Неизвестни срязаха спирачни маркучи и счупиха стъкло на локомотив на гарата в Лом

Неизвестни срязаха маркучи на спирачната система и счупиха стъкло на локомотив на жп гарата в Лом. Машината е била готова за път. Полицаите издирват извършителите Сигналът за инцидента е подаден от служител на БДЖ към 6:00 часа сутринта вчера. Изпратеният на място екип на полицията в Лом е установил срязани 5 маркуча на спирачките на локомотива и..

публикувано на 02.06.24 в 12:39