Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кюстендилското с. Радловци на протест заради нерегламентирани отпадъци

| обновено на 10.06.22 в 10:18
5
Снимка: Кирил Фалин

Петдесетина жители на кюстендилското село Радловци, от съседното Блатец и от Кюстендил излязоха на протест срещу незаконното сметище, на което от месеци се карат отпадъци от Общинското предприятие "Чистота".

Импровизираният митинг,  продължил близо час, беше до оживеното кръстовище при околовръстния път от Кюстендил за ГКПП-Гюешево. До спиране на движението не се стигна, а няколко патрулни коли на полицията организираха преминаването на тирове и МПС.

Местните хора са твърдо решени това нерегламентирано каране на отпадъците на Кюстендил край селото им да спре. Те обвиняват за нетърпимата ситуация кмета на града Петър Паунов и не приемат неговите обяснения, че боклукът всъщност се разполага на площадка на сепарираща инсталация, която се изгражда и трябва да бъде пусната до края на годината. Недоволството изрази Борислав Станков, режисьор на свободна практика:

"Специално се обръщам към Иван Гешев - да си проверите прокурорите, защото един каза, че вече нямало престъпления, пет години има една планина от боклуци, пет години трупана там. Ако прокурорът не е видял престъпление, Гешев да погледне, той може да види престъпление. Вие виждате какво се случва с боклука".

Участниците се заканиха отново да излязат да протестират, ако институциите не се намесят.

"Това, което се случва там, се случва сигурно повече от 50 години. Време е да спре".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Лодката над тълпата на фестивала в Гластънбъри, 29 юни  2024 г.

Банкси стои зад лодката с мигранти на фестивала в Гластънбъри

Известният британски уличен творец Банкси е автор на проекта за лодка с мигранти, което се появи над тълпите по време на фестивала в Гластънбъри. Надуваемата лодка беше пълна с манекени, изглеждащи като мигранти, опитващи се да прекосят Ламанша. Тя беше издигната над тълпата и се предаваше от посетителите на фестивала по време на изпълнението..

публикувано на 01.07.24 в 11:33

По-високи цени на кафето и безалкохолните напитки в Гърция

Повишиха цените на кафето и безалкохолните напитки в Гърция от днес.  Клиентите го пият накрак, за да платят по-евтино. "Горчиво кафе пият от днес клиентите на гръцките заведения", казаха собствениците им. Премахнат бе намаленият данък от 13% върху кафе и безалкохолни напитки. При 24% ДДС сме принудени да увеличим цената, коментират..

публикувано на 01.07.24 в 11:20
Боряна Ботева, председател на Сдружението за развитие на българското здравеопазване

Отказ на аптеки да работят с НЗОК ще се отрази върху достъпа до лекарства в селата

Ако аптеки откажат да изпълняват рецепти по Здравна каса (НЗОК), част от пациентите ще изберат да си заплащат изцяло лекарствата за сърце и кръвно, които не са скъпи. Това ще обезсмисли решението на Касата за 100-процентова реимбурсация на над 50 такива медикамента, заяви пред БНР Боряна Ботева, председател на Сдружението за развитие на..

публикувано на 01.07.24 в 11:16

Съдът отхвърли жалба срещу заповед на МОСВ за забрана на развъждане на норки

Състав на Административния съд в София-град отхвърли със свое решение от 27 юни жалбата на фермата за норки, собственост на Иван Ангелов с прякор Пилето, срещу издадената от екоминистреството Заповед за забрана на вноса и развъждането на вида “Американска норка” в България. Отворено писмо до премиера Николай Денков за забрана на фермите..

публикувано на 01.07.24 в 11:07

Гръцки медии: Ружа Игнатова се издирва в Атина

Медиите в Гърция публикуват обширни материали по повод обявената от САЩ награда от 5 милиона долара за откриването на българката Ружа Игнатова, издирвана за участие в една от най-мащабните схеми за измами в света. "Ружа Игнатова се издирва в Атина" – под това заглавие няколко централни гръцки издания публикуват днес пълна информация за..

публикувано на 01.07.24 в 10:50

ГДБОП откриха база за производство за фалшиви пари в провадийско село

Служители на ГДБОП откриха база за производство за неистински парични знаци в провадийско село. В хода на предприетите действия по неотложност са открити заготовки, материали, техника, като двама са задържани по случая, съобщават от пресцентъра на МВР. Специализираната операция е проведена от служители на ГДБОП на 30 юни на територията на с...

публикувано на 01.07.24 в 10:49

Искат 1 млн. куб. м вода за общините Рила, Кочериново и Бобошево

1 млн. куб. метра вода искат кметовете на трите съседни общини Рила, Кочериново и Бобошево, където от 10 ч. днес е обявено частично бедствено положение със заповед на областния управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски. 180 литра в секунда са необходими за нормалното водоподаване за трите общини. На първо време е необходим спешен ремонт на..

публикувано на 01.07.24 в 10:33