Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Комисия по труда и социалната политика Искрен Арабаджиев от ПП:

Ако актуализацията на бюджета не се приеме, от 1 юли пенсиите ще се вдигнат с 6,1%

| обновено на 10.06.22 в 18:43
Искрен Арабаджиев в НС
Снимка: БГНЕС

В присъствието на депутати от всички парламентарни групи парламентарната Комисия по труда и социалната политика одобри на първо четене проектите за промени в бюджета на Държавното обществено осигуряване и в държавния бюджет.

Предвижда се от 1 юли пенсиите да бъдат увеличени с 10 процента, като към тях ще се добавят и Covid добавките от 60 лева.

Промените в държавния бюджет бяха одобрени с 12 гласа "за", 0 "въздържали се" и 8 гласа "против", като против гласуваха депутатите от ДПС, ГЕРБ и "Възраждане".

Измененията в бюджета на Държавното обществено осигуряване минаха с 14 гласа "за", а 9 депутати от ГЕРБ и ДПС гласуваха с "въздържал се".

Одобрените текстове предвиждат от първи юли минималната пенсия да се увеличи от 370 на 467 лева, а максималната да стане 2000 лева, вместо досегашните 1500.

60 лв. ще се включат в размера и на пенсиите, които ще бъдат отпуснати след първи юли. От първи октомври максималната пенсия ще се повиши на 3400 лева, а пенсиите, отпуснати до края на миналата година, ще се преизчислят по така нареченото модифицирано Швейцарско правило.

Вчера Бюджетната комисия в парламента също одобри промените в бюджета на Държавното обществено осигуряване. Комисията обаче отхвърли актуализацията на държавния бюджет. С 11 гласа "за", осем "против" и три "въздържал се" - на партия "Има такъв народ", актуализацията на държавния бюджет не бе одобрена от ресорната комисия.

Ако промените в бюджета не бъдат приети, от първи юли пенсиите ще бъдат увеличени само с първоначално заложените 6,1 процента - това предупреди по-рано днес председателят на парламентарната Комисия по труда и социалната политика Искрен Арабаджиев, депутат от "Продължаваме промяната":

"За момента имаме заявки от политическите групи, че ще успеем да приемем бюджета до края на месеца, така че антикризисните мерки и социалните плащания да могат да влязат в сила от 1 юли. Ако попаднем в хипотезата, че нямаме изобщо приет бюджет, по отношение на ДОО имаме заложени 6,1 % увеличение на пенсиите с бюджета от февруари месец, който приехме, но тук трябва да кажа, че това означава реален спад на доходите на пенсионерите, тъй като и Covid добавките ще отпаднат, и увеличението няма да е достатъчно, за да компенсира това намаляне“

За да може пенсионерите да получат още с пенсиите си през юли предвиденото с актуализацията повишение, промените в бюджета трябва да бъдат гласувани до 27 юни. В противен случай или ще има втора дата на плащане през юли, или повишението ще бъде получено с плащането на пенсиите за август, каза още Арабаджиев.

Заместник-председателят на социалната комисия в НС д-р Хасан Адемов от ДПС също коментира хипотезата какво ще се случи, ако парламентът одобри само промените в бюджета на общественото осигуряване, но не и тези в държавния бюджет:

„В Закона за публичните финанси има един член 109-и, който казва, че Министерският съвет по предложение на ресорните министри, на първостепенните разпоредители на бюджетни кредити, ако няма нарушение на бюджетното салдо, може да направи компенсирани промени в бюджета на Държавното обществено осигуряване. Но при всички положения това ще създаде едно голямо напрежение в бюджета на държавата“, отбеляза Хасан Адемов.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Келин, посланик на Русия във Великобритания.

Руският посланик във Великобритания: Санкциите срещу Русия не постигнаха целите си

Санкциите, наложени на Русия заради нахлуването й в Украйна, не успяха да постигнат нито една от целите си, каза руският посланик във Великобритания пред "Скай нюз". Андрей Келин направи своето изявление, след като разследване на журналиста Ед Конуей от "Скай нюз" разкри "явни вратички в режима на ограничения", който позволява на британските компании по..

публикувано на 03.07.24 в 02:22

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението по пътя Русе – Бяла е затруднено в участъка между разклона за село Обретеник и село Волово заради..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна линия.  Утре ще бъде поставен нов стълб, каза експертът при управление при кризи към Общината Ивайло..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда обясняват, че след профилактика през почивните дни "затрудненията са свързани с натрупването на висок..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на цялата страна. Силите и средствата на пътната полиция са насочени да контролират във всички точки на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Р...

публикувано на 02.07.24 в 20:11