Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС между зависимостта от руските енергийни доставки и китайските суровини и технологии

Значително количество от материалите и технологиите за осъществяването на целите, заложени в европейската Зелена сделка, идват от Китай

Фотоколаж: Силвия Петрова

Двe от големите вятърни централи, открити в Европейския съюз в рамките на последните няколко месеца - една в Италия и една в Хърватия, са захранвани от турбини, произведени в Китай. Те са показателни за предизвикателствата, които стоят пред Европейския съюз в осигуряването на екосъобразна енергийна сигурност. Проектът в Италия беше завършен с помощта на китайска компания, тъй като европейският производител не успя да достави поръчаните турбини навреме. А вятърната централа в Хърватия е изградена с капитал и техника от държавен китайски промишлен гигант, осигуряващ освен това оръжия и оборудване за китайската народна освободителна армия. Въпреки че на дневен ред е зависимостта на Европа от руски газ и петрол, разчитането на Китай за енергийните технологии на бъдещето носи със себе си подобен проблем. Нис Грюнберг - водещ анализатор от базирания в Берлин институт за китайски изследвания "Мерикс" коментира:








"Съществува силна зависимост от конкретни суровини, нужни за зеления преход, например фотоволтаиците, много модели от които са китайски. Вероятно е възможно през следващите години да бъдат заменени от такива, които не са от Китай, но тук излиза на преден план въпросът с цената. Цената за не-китайски технологии обаче ще е твърде висока. Ще трябва да се увеличи производството в близост до Европа, вероятно на територията на континента и това ще струва много по-скъпо. А и ще е трудно за компаниите и световната верига за доставки да се реорганизират. Нещо такова не може да стане за месеци или години. Това е всъщност истинската зависимост - от глобалната система, а не че Китай е проблемът в бързата технологична револиция в енергийния сектор. Нагласата за сигурност в това отношение мисля, че няма да сработи в краткосрочен план. Като цяло, сме силно зависими от Китай, защото индустриите и икономиките ни са глобално интегрирани. Китай има много голям отпечатък не само в крайния продукт - например сглобения фотоволтаик, соларен панел или акумулатор, но и при производството на суровините, необходими за производството, и частите, които използваме впоследствие.

Какви мерки трябва да предприеме Брюксел предвид надмощието, което има Пекин над суровини, тяхната обработка и еко-технологиите?

"Първата стъпка трябва да е по-добро планиране на наистина важните материали и технологии. Какво трябва да имаме подсигурено в случай, че не можем да търгуваме с Китай? Трябва да имаме по-добро разбиране за това колко са важни суровините във веригата на стойността. Трябва ли да налагаме забрани на вноса на фотоволтаици от Китай? Не съм сигурен. Мисля, че вероятно е добре да имаме глобално интегрирани пазари и производства, защото в подобен мащаб някои неща могат да бъдат изработени на по-ниска цена на друго място без риск от двойна употреба или употреба на технологии във военната сфера. Така че през идните месеци трябва да свършим по-добра работа в очертаването на критично важните материали и технологии, които можем и които не можем да търгуваме с Китай."

Нис Грюнберг изтъква и въпроса с веригите за доставки, които са податливи на смущения:

"Не мисля, че има начин да се разформирова настоящата световна индустрия през следващите години. Тя е била изграждана с десетилетия и ако бъде разрушена, ефектът ще бъде огромен и всички ще бъдат засегнати негативно заради интегрираните инфраструктура и индустрии. Нова верига ще трябва да се изгражда с години и вероятно никога не би могла да се постигне в настоящия мащаб."

Анализаторът подкрепя тезата, че Китай се превърна в световен играч в широка гама от зелени технологии, необходими за зеления преход, към който се стреми Европейският съюз:

"Това е факт не само защото в Китай е по-евтино що се отнася до разходи за труд, отколкото би било тук, но и заради хората. Германия например няма необходимата работна ръка за следващите 20 години, за да произведе толкова неща, колкото биха могли да се произведат в Китай. Има няколко важни фактора, които правят много трудно дублирането на китайския промишлен капацитет. На теория някои страни имат такава възможност, например Индия, определено в работна сила. Но Китай е уникален в начина, по който установи индустрията и капацитета си във веригата за създаване на стойност и това е изключително трудно и дори невъзможно да се възпроизведе другаде."

Повече от 60 процента от запасите на литий и рафиниран кобалт, над 60 на сто от световното производство на аноди, катоди, разделители и електролити - всички от които част от акумулаторите, над 80 но сто от световния капацитет за производство на акумулатори, голямата част от производствената верига за фотоволтаици, повечето от произвеждания полисилиций и електронни компоненти - всичко това и още много е съсредоточено в Китай. 

"Разбира се, че можем да бъдем по-добри в това да не сме толкова зависими от определени страни, вносни технологии или ресурси, които се обработват другаде. По този въпрос Европейският съюз може да направи още много. С поглед напред трябва да се мисли кои са важните образователни и научни сфери, развойни дейности и технологии, които задължително трябва да бъдат овладяни за постигането на Зелената сделка, за справянето с промените в климата и овладяването на бъдещите пазари за зелени технологии. Нужни са повече инвестиции в образованието и в разработката на интелигентни подходи за преквалификацирането на работната ръка, за да могат например работниците в автоиндустрията да се реализират и в други индустрии. От съществено значение е инвестирането в образование, умения, които ще са нужни в бъдеще и технологични изследвания, важни, за да се осъществи зеления преход. Ако Брюксел реши да действа в тази посока, индикации за което виждаме, това ще отнеме време и ще струва скъпо. Ще е необходима и промяна в съществуващата корпоративна структура, при която големи корпорации произвеждат евтини стоки и разчитат на внос. Те ще трябва да изградят повече местни капацитети. А това ще доведе до по-ниски печалби. Има редица въпроси, които трябва да бъдат обсъдени преди да се случи каквато и да е чувствителна промяна."

Как би могъл Китай да се противостави на действия, които са в противовес на икономическия му интерес? След нахлуването на Русия в Украйна беше съобщено, че заради прекъснато електроснабдяване в мрежа от сателити е бил загубен дистанционен достъп и изключена поддръжката на 5800 вятърни турбини в Германия, с общ капацитет 11 гигавата. Освен това, недоволството на Пекин след като Литва изказа подкрепа за Тайван, е доказателство, че Китай не изключва възможността да използва икономическата си мощ за постигането на политически цели, и не е изключено това да се повтори и в бъдеще.

"Китай едва ли е заинтересуван от това, но не съм сигурен дали властите там биха могли да направят нещо, за да попречат на Европейския съюз да ограничи зависимостта си от Пекин. В известен смисъл желанието на Брюксел да обмисля това идва от самите управници в Китай. Политиката за нулев ковид например нанесе големи дългосрочни вреди на стабилността на чуждестранните корпорации в Китай. Как да се справим с една икономика, която ту се включва, ту се изключва с локдауни? Подобно поведение нанася големи щети. Нарастващата националистическа и протекционистка политика в определени сектори, нежеланието да се сложи край на субсидиите и преференциите спрямо местните компании - всички тези неща доведоха до преосмислянето в развитието на Европа и зависимостта й от Китай."

Снимки: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Радев: Приемането на еврото догодина е реалистичен сценарий

Според управителя на БНБ Димитър Радев приемането на еврото догодина остава реалистичен сценарий. Мнението му е изказано в интервю за БТА, в което Радев потвърждава, че е възможно инфлационният критерий да бъде изпълнен до края на настоящата година. На директен въпрос дали догодина е реалистично да въведем единната европейска валута,..

публикувано на 26.06.24 в 21:09
Държавен фонд

Срокът за подаване на заявленията за подпомагане с директни плащания се удължава до 8 юли

Срокът за подаване на заявленията за подпомагане с директни плащания по тазгодишната кампания се удължава до 8 юли, съобщават от Министерството на земеделието.  Промяната е на база извършен анализ, който обхваща подадените заявления и очертаните пощи в електронната система на фонд "Земеделие". Под внимание са взети и постъпилите в..

публикувано на 26.06.24 в 20:57

657 нови случая на морбили през последната седмица в Румъния

В Румъния са регистрирани 657 нови случая на морбили през последната седмица, съобщи Националният институт за обществено здраве, цитиран от Аджерпрес. 18 са смъртните случаи в резултат на заболяването в северната ни съседка от 1 януари 2023 г. За този период са потвърдени близо 20 хиляди случая на морбили във всички региони на страната. Най-много..

публикувано на 26.06.24 в 20:11
Президентът на Кения Уилям Руто

Президентът на Кения оттегля закона за повишаване на данъците

Президентът на Кения Уилям Руто обяви, че ще оттегли новоприетия закон за повишаване на данъците, който предизвика масови протести в цялата страна. По последни данни, при безредиците до момента са загинали най-малко 23 души. В обръщение към нацията президентът Уилям Руто заяви, че няма да подпише законопроекта - ден, след като беше одобрен от кенийския..

публикувано на 26.06.24 в 20:02

Втори случай на лаймска болест в Монтанска област

Жена от ломското село Ковачица се лекува от лаймска болест. Случаят е втори за годината в област Монтана.  През изминалата седмица има и двама болни от хепатит . Жената, разболяла се от лаймска болест, е на 90 години, уточниха от хигиенната инспекция в Монтана. Заболяването се получава след ухапване от кърлеж.  Това е вторият случай на..

публикувано на 26.06.24 в 19:22
Милена Милотинова

Милена Милотинова: Евроинтеграцията на Северна Македония зависи от самата нея

Евроинтеграцията на Република Северна Македония зависи от самата нея .  Коментара направи пред БНР журналистката Милена Милотинова, автор и водещ на предаването "Брюксел 1" по телевизия "България Он еър". " Има Преговорна рамка, с която РСМ трябва да се съобрази и трябва да изпълнява . Има договори с България и Гърция, както и протоколи към тях,..

публикувано на 26.06.24 в 19:03

Женското благотворително дружество в Габрово връчи еднократни стипендии на зрелостници

Женското благотворително дружество в Габрово връчи еднократни стипендии на зрелостници в неравностойно социално положение, завършили с отличен успех. Подкрепа получиха шестима абитуриенти. Пет еднократни стипендии по 500 лева и две по 400 лева връчиха дамите от женското благотворително дружество в Габрово на шестима зрелостници в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00