Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радостин Василев не успя да ни разкрие своя потенциал

Снимка: БГНЕС

Почти половин година продължи мандатът на досегашния министър на младежта и спорта Радостин Василев и приключи. След изтеглянето на партия Има такъв народ от изпълнителната власт, той подаде оставка. Василев беше приемник на Андрей Кузманов и встъпи в длъжност с готова програма, изработена по време на консултациите преди съставянето на новото правителство. В интерес на истината, Василев се придържаше към конкретни точки от тази програма - като разработване на нов устройствен правилник на министерството и като разработване на стратегия за развитието на спорта до 2024 година.

Също така се работеше по друга точка: инвестиции в съществуващата материална база. Изобщо спортната база му беше присърце - от съдействието за проекта за стадиона на ЦСКА София до желанието да реши проблема с комплекс Червено знаме. И това си го призна още в началото: "Смятам, че един от основните елементи в моето управление ще бъде абсолбютната промяна на спортната инфраструктура."

Друго, което свърши с размах и което можеше да се очаква, бяха кадровите промени - в дружествата, стопанисващи държавните бази и в тотото: "Имало е практики в структурите на министерството, които по мое мнение са били на ръба на законността. Изключително много проблеми в спортните дружества, на които съм принципал. Освобождавам всички членове на съвета на директорите и изпълнителния директор. По първи мои анализи - изключително тежки проблеми в тотализатора." Но ако трябва да го цитираме за аргументите за уволненията в тотото: "Аз нямам нужда от мотиви (за да го направя, б.а.), законът за публличните дружества ми дава право да ги освободя предсрочно."

Паралелно, Радостин Василев си отвори фронт със своя предшественик Красен Кралев, като фрагмент от неговата „борба с мафията в нашия спорт“. И дори обяви, че бившият министър трябва да влезе в затвора "за редица действия, от безстопанственост до неизгодни сделки": "Аз съм станал министър, за да въведа ред в тази система. В системата на спорта са се вършили безобразия.Има проблеми в много федерации по начина на отчитане на средства. Повече пари по телефона с договорки с президенти на федерации няма да се раздават."

Някак по съвместителство, заедно  с Кралев, министърът нападна и президента на федерацията по художествена гимнастика Илияна Раева, която беше припозната като облагодетелствана от тази „мафия“. Това е станало на среща с представители на федерациите, на която Раева очевидно е подразнила министъра и е имало вербални престрелки. Техният еднодневен конфликт зае специално място във визитката на Василев като министър, който предупреди: "Не мога да отговарям за психическото състояние на г-жа Раева. Съжалявам, че тя изпада в състояния на несигурност, може би трябва да потърси квалифицирана помощ. Ако тя е свикнала да разговаря с Красен Кралев и с бившия премиер г-н Борисов, аз с федерациите комуникирам само по официален ред."

На следващия ден Радостин Василев и Илияна Раева се сдобриха, но тези януарски престрелки бяха и първият сериозен признак за проблемите, които той може да си създаде с отношението към хората, с които работи. Министърът беше нападателен и към ръководството на Българския футболен съюз, като същевременно подсказа, че подкрепя опозиционера Димитър Бербатов.

Проблемът с взаимоотношенията се изостри при определянето на финансирането на федерациите за тази година. Президентът на федерацията по плувни спортове Георги Аврамчев открито заяви след приемането на държавния бюджет, че с месеци се бавят регламентирани разплащания, без да е ясно защо. Подобно изявление имаше и от  старши треньора на щангите Иван Иванов по подобен повод. Президентът на джудото Румен Столов се жалва за неполучени очаквани средства за домакинство на състезание. Други също се оплакваха, но не публично. И се оказа, че по това време е изключително трудно президент на федерация да се срещне с него лично и "по официален ред", както той увери.

А Екатерина Дафовска напусна шефския си пост в биатлона с думите: „Повече не издържам“ и след неуспешни опити да се добере до Василев. Такава аудиенция тя не дочака, за разлика от хора от нейната опозиция, за които олимпийската ни шампионка заяви, че са я "изпреварили". И отново възникнаха въпроси за подхода на министъра и неговия стил на управление.

Неотдавна се стигна и до първата оставка в министерството. Тя беше подадена от професор Даниела Дашева, съветник на министъра, която на прощаване заяви пред БНР: "Някой трябва да започне да чува гласовете на треньори, спортни специалисти и състезатели, както и да си зададе въпроса защо България е може би единствената страна в Европа, която извърши и продължава да извършва непрофесионални, и в последствие пагубни реформи в спорта. Сега не искам да давам оценка за работата на г-н министър, нека да мине известно време и тогава, защото все още предстои да се случат разни неща. Смятам, че има доста грешки, и много неща, които трябваше да се направят. По повод на нападките на Василев към Кралев, тя допълни: "Нямам доказателства, че такава корупция е съществувала."

Едно от обещанията, които Радостин Василев не изпълни, беше общуването с медиите: "Винаги съм отворен към медиите, можете да се свързвате с мен по всяко време." Само че след зачестилите брифинги в началото, през 2022 година те замряха и той се отдаде на интервюта в отделни медии, в които въпросите не изчерпваха злободневните теми. Окончателно беше прекратена практиката с общите пресконференции, които са отворени за всички медии и на които по традиция има и кръстосани, и уточняващи въпроси. В допълнение Радостин Василев не пожела да се появи на някои от най-важните международни състезания у нас - като например на Световната купа по художествена гимнастика. В същото време уважаваше с присъствие други, маргинални за България спортове.

Неговата усмивка така и не успя да изтрие впечатлението за недобра комуникация и с медии, и в служебни отношения. Което  припомня едно изявление на бившия депутат Татяна Дончева някъде от зимата, по повод на негова медийна изява с нападателен тон. В своя ироничен стил Дончева предупреди: "Чакайте, още нищо не сте видели. Тепърва ще видите още от него.“ Уви времето не стигна да видим повече, както и да видим завършени неговите инициативи. 

Изобщо, времето сякаш не стигна на Радостин Василев да ни разкрие своя управленски потенциал.

Обзора на мандата на Радостин Василев и неговите изявления можете да чуете и в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Макс Верстапен

Макс Верстапен спечели квалификацията за спринтовото състезание в Гран при на Австрия

Макс Верстапен с Ред Бул спечели квалификацията за спринтовото състезание на домашната писта за отбора си в Австрия, 11-и кръг от сезона във Формула 1. Ферстапен, който бе най-бърз и по-рано днес в единствената тренировка за уикенда, спечели първата позиция, давайки най-бързо време 1:04.686 минути. Той изпревари втория Ландо Норис (Великобритания) от..

публикувано на 28.06.24 в 20:08
Виктория Томова

Виктория Томова отпадна на полуфиналите в Бад Хомбург

Виктория Томова отпадна на полуфиналите на турнира по тенис на трева УТА 500 в Бад Хомбург (Германия) с награден фонд от 802 237 евро.  Първата ракета на България загуби с 0:6, 6:7 (6) срещу Дона Векич след час и 41 минути. Томова игра втори полуфинал през сезона след достигането си до най-добрите четири в Рабат през май.

публикувано на 28.06.24 в 19:57
Карлос Насар

Карлос Насар постави три световни рекорда, въпреки че те няма да бъдат признати

Карлос Насар,  който ще бъде един от представителите на България на Олимпиадата в Париж, подобри три световни рекорда и спечели три златни медала по време Държавното лично първенство по вдигане на тежести в Русе.  В надпреварата в категория до 89 килограма при младежите 20-годишният Насар изхвърли 183 килограма, като по този начин вдигна с килограм..

публикувано на 28.06.24 в 17:56
Уругвайският национал Дарвин Нунес се радва на попадението си.

На Копа Америка Уругвай вкара 5 гола, Панама изненада домакина

Отборът на Уругвай направи решителна крачка към директните елиминации в Копа Америка след успех с 5:0 срещу тима на Боливия. С успеха възпитаниците на Марсело Биелса оглавиха своята група "С". Старт на головото шоу даде Факундо Пелистри, който отрки резултата в 8-ата минута, след като се възползва от центриране на Араухо. Малко по-късно в 21-вата..

публикувано на 28.06.24 в 06:33

България получава още една квота в класическата борба за Париж

България получава още една квота в класическата борба за олимпийските игри в Париж 2024, съобщават от БФ Борба. Това стана възможно след преразпределение на 16-те вакантни места, които Международната централа (UWW) раздаде на следващите в подреждането от квалификациите. Преди седмица Международният олимпийски комитет одобри 16 от 26-е..

публикувано на 27.06.24 в 21:50
Даяна Стойчева достигна до репешажите за бронза

Българка е с шанс за бронз на европейско по борба

Даяна Стойчева достигна до репешажите за бронза на европейското първенство по борба за кадетки в Нови Сад (Сърбия).  Националката започна убедително, побеждавайки с технически туш 11:0 полякинята Мартина Клода в категория до 46 кг, но после загуби с туш от Халиджа Азимов (Германия), след като водеше с 2:0. Представителката на Германия..

публикувано на 27.06.24 в 21:20
Българите са без медал в първия ден на европейско по джудо

Българите са без медал в първия ден на европейско по джудо

Българските състезатели не успяха да спечелят отличие в първия ден на европейското първенство по джудо за кадети и за кадетки, което се провежда в "Асикс Арена" в София. С най-предно класиране е Калина Григорова, която се нареди седма в категория до 44 килограма. На старта тя загуби от сръбкинята Наталия Пролич с "вадзари". Съперничката й..

публикувано на 27.06.24 в 20:41