Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Транспортът, храните и комуналните услуги дърпат инфлацията нагоре

Снимка: архив БНР

Транспортът, храните и комуналните услуги дърпат инфлацията нагоре, констатира Националният статистически институт. Годишната инфлация през май вече е над 15 на сто, показват данните на статистиката. 

През месеца най-сериозно поскъпване има при някои видове хранителни продукти - например хлябът, който от април до май е поскъпнал с 9,4 на сто.

По-скъпи са повечето видове месни и млечни продукти, рибата, някои видове плодове и зеленчуци.

От нехранителните продукти горивата продължават да поскъпват - това се отразява и на по-високи цени в транспорта.

Поскъпват и различни видове услуги, например фризьорските, лекарствата. Посещението при стоматолог или друг вид специалист са по-скъпи през май спрямо април.

В ресторантите и хотелите също има ръст на цените, както и при развлекателните и културните дейности.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

87 стълкновения е имало в района на Краматорск в Украйна в четвъртък

Украинската армия съобщи, че ситуацията остава напрегната в района на Краматорск, където през вчерашния ден е имало 87 стълкновения. Напрежение има и на Кураховското направление.  В Харковска област продължават боевете край Волчанск.  Най-тежко остава положението край Покровск, в Донецка област, където руснаците над 30 пъти са се опитали..

публикувано на 14.06.24 в 07:48

Протест в понеделник срещу движението на камиони през прохода "Петрохан"

Протест срещу свободното движение на тежкотоварния трафик през прохода "Петрохан" от юни, понеделник, готвят от партия "Възраждане".  Представители на партийните структури от Берковица и Монтана ще протестират днес от 18:30 на разклона за град Вършец в местността Чапраза.  Кметът на Берковица: Преминаването на тирове през Петрохан не е добро..

публикувано на 14.06.24 в 07:31
Служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров

Протест в София с искане за оставката на министъра на околната среда

Протест с искане на незабавната оставка на служебния министър на околната среда и водите Петър Димитров ще се проведе пред сградата на Министерството на околната среда и водите. Протестът се организира от сдружение "Балканка" и е под надслов: "Кажете сбогом на Драговищица и на Струма!".  От сдружението припомнят замърсяванията на река Драговищица..

публикувано на 14.06.24 в 07:27

Обилни валежи се очакват в 17 области

В 12 области от страната за днес е обявен оранжев код за обилни валежи, а за други 7 кодът е жълт, става ясно от справка на страницата на Националния институт по метеорология и хидрология.  Градушки удариха редица райони на страната през последните часове на изминалия ден и причиниха множество материали щети. Градушка като яйце и..

публикувано на 14.06.24 в 07:22

"Европейско в парка" в Пазарджик

Община Пазарджик организира "Европейско в парка". От днес до 14 юли, в парк "Стадиона" ще се излъчват на живо футболните мачове от Европейското първенство по футбол . За посетителите ще бъде подсигурен голям екран, с достатъчно места, включително пуфове, а за децата е организирано пространство за игри и забавления. Събитието е част от концепцията на..

публикувано на 14.06.24 в 07:01

Евро 2024 за плевенчанките

Остават броени часове до началото на Европейското първенство по футбол в Германия. След официалната церемония тази вечер, от 22.00  часа на стадион "Арена Мюнхен" започва мачът на откриването. В него ще играят домакинът Германия и Шотландия. На Евро 2024 ще има мачове от 16.00, 19.00 и 22.00 часа. Отборите са разпределени в шест групи по четири...

публикувано на 14.06.24 в 07:00

ЦИК обяви крайни резултати: ГЕРБ - 68 мандата, ДПС - 47, ПП-ДБ - 39

ГЕРБ-СДС ще има най-много депутати в новото 50-ото Народно събрание - 68. Втората по численост парламентарна група ще е на ДПС - 47, а трета – тази на "Продължаваме промяната-Демократична България" – 39.  Централната избирателна комисия обяви окончателните резултати от гласуването за Народно събрание на 9-и юни и какво е разпределението на..

публикувано на 13.06.24 в 23:07