Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК препоръчва на Украйна и Молдова да се даде статут на кандидат-членки на ЕС

| обновено на 17.06.22 в 14:10
Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия препоръчва на Съвета на ЕС да даде статут на кандидат-член за ЕС на Украйна и Молдова, съобщи нейният председател Урсула фон дер Лайен.

"Имаме едно ясно послание и то е: "Да, Украйна заслужава европейска перспектива, да, тя трябва да бъде приветствана като кандидат-член на ЕС. С това се подразбира, че е свършена добра работа, но остава и още доста. Целият процес се базира на заслугите", заяви Фон дер Лайен и допълни, че предстои още работа по върховенството на закона, борбата срещу корупцията и олигарсите. Тя отрече твърденията, че това е жест към Украйна заради войната там. 

Според оценката на Еврокомисията Украйна е напреднала в осигуряването на стабилността на институциите, гарантиращи демокрацията, върховенството на закона, човешките права, защита на малцинствата и има забележителна макроикономическа и финансова стабилност.

За Грузия Комисията препоръчва даването на европейска перспектива, след което да бъдат оценени реформите, които да изпълни, преди да ѝ бъде даден такъв статут.

Фон дер Лайен посочи, че ЕК смята, че Украйна трябва да получи статут на кандидат-член при условие, че тя продължава да прави реформи, насочени към привеждането й в съответствие с разпоредбите на ЕС. Тези реформи включват върховенството на закона, борбата с корупцията и съдебната система.

"Украйна ясно демонстрира стремежите и решимостта на страната да живее в съответствие с европейските ценности и стандарти и пое, преди войната, по пътя си към ЕС“, каза Фон дер Лайен пред репортери, отбелязвайки, че ЕК "много внимателно" е оценила "достойнствата" на молбата на Киев за кандидат-член на ЕС.

"Украинците са готови да умрат за европейската перспектива. Искаме те да изживеят с нас европейската мечта", добави председателят на ЕК.

Киев подаде молба за членство след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари.

Макар и значителна стъпка, становището на комисията трябва да бъде одобрено от всяка от 27-те държави членки на ЕС на срещата на върха на лидерите, която ще се проведе следващия четвъртък и петък (на 23 и 24 юни).

Някои държави обаче, включително Дания, Нидерландия и Португалия, изразиха опасения относно този ход и не се очаква дискусиите да бъдат леки.

Кандидатурата на Украйна получи значителен тласък в четвъртък със съвместното посещение на френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Олаф Шолц и италианския премиер Марио Драги в Киев, където тримата най-влиятелни лидери на ЕС подкрепиха желанието на страната да се присъедини към единния блок.

Въпреки това, дори ако през следващата седмица Украйна получи статут на кандидат-член от 27-те държави, тя е изправена пред дълъг и труден процес, преди действително да стане пълноправен член на ЕС.

Фон дер Лайен каза също, че комисията препоръчва статут на кандидат-член на ЕС и за Молдова при подобни условия като Украйна.

В същото време тя каза, че на Грузия трябва да бъде предоставен статут на кандидат-член, само след като страната предприеме допълнителни стъпки, насочени към изпълнение на изискванията на ЕС.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кметът на Кюстендил Огнян Атанасов (вляво)

Кметът на Кюстендил: Диспропорцията между големите и малките общини обрича по-малките райони на обезлюдяване

Диспропорцията между големите и малките общини в България обрича по-малките райони на обезлюдяване и икономически срив, заяви кметът на Кюстендил Огнян Атанасов след среща между кметовете на югозападните общини, която се проведе в Благоевград. Четирите области - Софийска, Пернишка, Кюстендилска и Благоевградска, не трябва да са в район за планиране в..

публикувано на 09.10.24 в 22:03

България и още три балкански страни настояват за подобряване на енергийните връзки

България и още три балкански страни ще настояват за подобряване на енергийните връзки, които да регулират различията в цените на електричеството на едро и да внедрят по-ефективно възобновяемите и нискоемисионни източници. Правителството одобри такава позиция на страната ни за заседанието на Съвета "Транспорт, телекомуникации и енергетика" на Европейския..

публикувано на 09.10.24 в 21:48

Пет нови камбани монтираха в православния храм "Света Петка“ в Сливен

Пет нови камбани монтираха в православния храм "Света Петка“ в Сливен. Камбаните са дарение от новоизбрания Сливенски митрополит Арсений. Те са с общо тегло 432 килограма. Дарените от дядо Арсений камбани са изработени в Гърция и са с най-високо качество, каза Веселин Иванов, ръководител на монтажа. Старите камбани бяха по 7 килограма,..

публикувано на 09.10.24 в 21:31

Акция на полицията срещу купения вот в Монтана

Акция на полицията срещу купения вот днес се проведе на територията на всички общини в област Монтана. Обект на проверка от страна на униформените са лица, свързани с нарушаване изборните права на гражданите. В три хранителни магазина във Вършец и Лом са намерени и иззети тетрадки с имена на хора и парични суми срещу тях, съобщават от..

публикувано на 09.10.24 в 20:23
Министър-председателят на България (крайният вдясно) по време на срещата на върха

Главчев в Дубровник: Ще подкрепяме Украйна колкото е необходимо, според възможностите

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че страната ни подкрепя Украйна в справедливата ѝ кауза за запазване на нейната независимост, териториална цялост и суверенитет, в синхрон с Устава на ООН и международното право. Изказването бе направено в Дубровник, където Главчев участва в срещата на върха "Украйна-Югоизточна Европа“. Форумът има за цел..

публикувано на 09.10.24 в 19:50

Зеленски: Ситуацията на бойното поле "създава възможност" за прекратяване на войната не по-късно от 2025 г.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ситуацията на бойното поле "създава възможност" да се предприемат стъпки за прекратяване на войната в Украйна не по-късно от 2025 г. Той каза това в хърватския град Дубровник на срещата на върха "Украйна-Югоизточна Европа". На нея участват премиери и външни министри от 12 държави от региона, сред които и..

публикувано на 09.10.24 в 19:44
Кандидатът за лидер на Консервативната партия Кеми Бейденок.

Кеми Бейденок и Робърт Дженрик ще се борят за лидерския пост в Консервативната партия на Великобритания

Във Великобритания депутатите от Консервативната партия определиха двамата финалисти, които ще се борят за овакантения от Риши Сунак лидерски пост. Това са Кеми Бейденок и Робърт Дженрик. Отразяващите събитието журналисти определиха резултата от това последно гласуване на депутатите като "шокиращ", защото фаворитът при предишното гласуване Джеймс..

публикувано на 09.10.24 в 19:18