Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравното министерство одобри втори бустер – четвърта игла срещу Covid-19

Снимка: архив, БГНЕС

Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката за прилагането на четвърта доза (втори бустер) иРНК ваксина срещу Covid-19при всички на и над 18 г., които желаят.

Втората бустерна доза може да се приложи най-малко 4 месеца след първия бустер при тези, чийто завършен ваксинационен курс е с двудозова ваксина, съобщиха от пресцентъра на МЗ

От ведомството все пак коментират, че втората бустерна доза иРНК ваксина е силно препоръчителна за следните категории лица на и над 18 г.:

-  Имунокомпрометирани;

-  Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;

-  Пациенти на хронична диализа;

-  Пациенти с онкохематологични заболявания;

-  Потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора;

-  Медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с Covid-19;

-  Възрастни хора на и над 65 г.

Становището на Експертния съвет е във връзка с препоръката на Европейската агенция по лекарствата и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията за осигуряване на възможност рискови лица от населението да получат четвърта доза (втори бустер) иРНК ваксина срещу ковид инфекцията.

От МЗ допълват, че втора бустерна ваксина може да бъде поставена във ваксинационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ.

Считано от понеделник, 27 юни, Националният имунизационен регистър – част от Националната здравно-информационна система – ще позволява въвеждането на приложена втора бустерна иРНК ваксина, като гражданите ще получават и сертификат за ваксинацията. "Информационно обслужване" АД вече работи по адаптиране функционалностите на системата.

Сертификатът ще бъде идентичен с този за поставена първа бустерна доза, като изключение е единствено изписването на поредния номер на приложената ваксина – при втора бустерна ваксина в сертификата ще бъде посочено 4/4.

Този сертификат, също като сертификата за поставена първа бустерна ваксина, ще бъде безсрочен, доколкото действащият европейски регламент не предвижда друго.

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МОН няма да допусне "купени матури"

Около 50 000 зрелостници се явяват днес на матура по български език и литература. Те ще пишат по вариант 15. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа. Изтеглиха вариант 15 на матурата по български език и литература Министерството на образованието и науката (МОН) е направило всичко в рамките на своите компетенции и отговорности по..

публикувано на 17.05.24 в 08:49
Владимир Шопов

Владимир Шопов: Оформя се ясна стратегическа ос между Китай и Русия

Посещението на руския президент Владимир Путин в Китай допълнително консолидира стратегическото партньорство между двете държави. Това мнение изрази в интервю за БНР политологът Владимир Шопов. Свидетели сме на оформянето на много ясна стратегическа ос , която включва не само Китай и Русия, но и държави като Иран и Северна Корея,..

публикувано на 17.05.24 в 08:48
В кипърската столица Никозия

Среща на върха на министри от ЕС по въпросите на миграцията в Никозия

В кипърската столица Никозия днес се провежда среща на върха на министри от 8 държави-членки на ЕС по въпросите на миграцията, с акцент върху проблема със Сирия, озаглавена "Миграцията и динамиката в Сирия". Централна тема е инициативата на Никозия Европейският съюз да обяви зони в страната за безопасни, за да стане възможно връщането на сирийски..

публикувано на 17.05.24 в 08:44

Военен прокурор не изключва съпричиняване на катастрофата при Аксаково

В хода на разследването ще се установи как се е движел автомобилът на НСО, който участва в катастрофата край Аксаково. Възможно е да има съпричиняване на инцидента от двамата водачи , не изключва ръководителят на Военно-окръжната прокуратура в Сливен Христо Тинев.  Като се позова на дългогодишния си опит, в интервю за БНР той предположи, че..

публикувано на 17.05.24 в 08:37

Четирима са разпитани за катастрофата с колата на НСО

Разпитани са четиримата участници в катастрофата с кола на НСО, в която е бил и Кирил Петков. Сред тях са политикът и служителите на НСО.  Днес предстои да бъдат разпитани свидетелите на инцидента от други автомобили, както и да бъде направена аутопсия на загиналия шофьор. Ще бъде взета и кръвна проба за алкохол, съобщи заместник-военноокръжния..

публикувано на 17.05.24 в 08:35

20% от зрелостниците в Ямбол не са допуснати до матурата по БЕЛ

Близо 20% от зрелостниците в област Ямбол не са допуснати до матурата по български език и литература заради слаби оценки. На изпита днес ще се явят 702 зрелостници. Заявления са подали 861 ученици от 18 училища в областта, като от тях 159 не са допуснати, уточни Стойко Стойков от Регионалното управление на образованието в Ямбол (РУО)...

публикувано на 17.05.24 в 08:10
Адела Качаунова

Адела Качаунова: В Европа не виждат ясно лицата на политиците ни или не желаят да ги видят

"Отдавна живеем с усещането, че процесите в България в Европа имат малко по-различна светлина. Там сякаш не виждат достатъчно ясно истинските лица на политиците или не желаят да ги видят . Лица, които са санкционирани за корупция, не бива да бъдат легитимирани, след като са прекарали в политиката твърде много години. Дали са всякакви признаци за..

публикувано на 17.05.24 в 08:08