Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данните за нарушения в Сливенската болница "Д-р Иван Селимински" са атака срещу болницата

МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен.
Снимка: Стоян Радев

Изнесените от здравните власти констатации  на „Медицински надзор“ за установено нечовешко отношение и измъчване на новородени деца, чрез връзване за леглото в детското отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен, директорът на здравното заведение д-р Васислав Петров определи като атака срещу него като председател на Сдружението на областните болници.

Според него, след опитите му да алармира в Народното събрание и Министерство на здравеопазването, че водената към момента политика е пагубна за областните болници, атаката не закъсняла. Той не отрече, че в правилника за работа в Детско отделение има разпореждане за фиксиране на децата, но това се  е правило само по време на венозни манипулации.

Д-р Петров коментира, че след направените проверки и установени няколко нарушения от този тип началникът на отделението, дежурния медицински и обслужващ персонал е наказан, а болницата е изготвила нов правилник за фиксиране на дете. 

"Трябва да внимаваме и психическото състояние на детето и за това ние сме предприели всички тези мерки, за да не се случва повече. Поне да ги минимизираме до минимум грешките в това детско отделение и там да се изчисти този проблем веднъж завинаги".

По повод нарушенията, касаещи обществените поръчки, управителят на болницата обяви, че има констатирано само едно  - през 2016 година. 

"Нямаме актове за последните четири години от АДФИ". 

Дежурната медицинска сестра  в Детско отделение  Димка Шопова отрече обвиненията към колегите и.

"Никой не е връзвал децата така жестоко, както ни обвиниха".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

12 са вече жертвите от експлозии на пейджъри в Ливан

12 души достигна броят на жертвите от координираните експлозии на пейджъри в Ливан вчера, съобщи Ройтерс като цитира ливанският здравен министър Фирас Абиад.  Вчера стотици пейджъри на членове на проиранската ливанска групировка "Хизбула" избухнаха едновременно и взеха жертви и раниха близо 3000 души.  Сред ранените е и иранският посланик в Бейрут...

публикувано на 18.09.24 в 14:57

Летците Петко Димитров и Венцислав Дункин са повишени посмъртно във военно звание

Двамата пилоти - Петко Димитров и Венцислав Дункин,  загинали в петък при катастрофата на учебно-боен самолет L-39ZA , са повишени посмъртно във военно звание. Това съобщи Министерството на отбраната. На 13 септември при подготовка за демонстративен полет на авиобаза "Граф Игнатиево" катастрофира учебно-боен самолет L-39 ZA. Загинаха двамата пилоти..

публикувано на 18.09.24 в 14:56

Данъчните са проверили близо 4 100 търговски обекта по Черноморието от юли до септември

Националната агенция за приходите е проверила близо 4 100 търговски обекта по Черноморието от края на юли до средата на септември. При част от проверките са изземани пари от каса с цел погасяване на задължения към хазната, съобщават от институцията.  В повечето от контролните действия на приходната администрация са се включили и публични изпълнители,..

публикувано на 18.09.24 в 14:31

ЕК отпуска на Кипър 152 млн. евро по Плана за възстановяване и устойчивост

Европейската комисия даде "зелена светлина" за отпускането на Кипър на 152 млн. евро по Плана за възстановяване и устойчивост. Островната държава е получила досега над 21% от предвидените по него средства. Кипър е изпълнил 37 от 38-те основни етапа и цели, свързани с искането за изплащане на втория и третия транш по Плана за възстановяване и..

публикувано на 18.09.24 в 14:11

НС прие окончателно промени в Търговския закон

Депутатите приеха окончателно промени в Търговския закон. С тях се дава правна възможност за постигане на ускорена ликвидация на юридически лица, които през последните 12 месеца нямат дейност, наети служители или регистрация по Закона за данък добавена стойност.  За да се възползват, те не трябва да имат задължения към държавата и общините, както и..

публикувано на 18.09.24 в 14:07

България е в топ 5 по ръст на туристическите нощувки в периода април - юни в ЕС

България се нарежда сред петте водещи държави в Европейския съюз по ръст на туристическите нощувки за периода април - юни тази година, спрямо същия период миналата. Това показват последните данни на Евростат. Близо 2 милиона и 127 хиляди туристически регистрации в категоризирани места за настаняване са отчетени през второто тримесечие на..

публикувано на 18.09.24 в 13:50

Подготвят промени в наредбата за информация за имитиращите млечни продукти

Министерството на земеделието подготвя промени в наредбата за предоставяне на информация на потребителите за храните, като целта е да се въведат допълнителни изисквания при използването на имитиращи млечни продукти. Промените ще направят задължително обявяването на точния състав на ястията в заведенията за обществено хранене. Промяната на..

публикувано на 18.09.24 в 13:44