Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър отпуска финансова помощ на предприятия за енергийна ефективност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Кипър отпуска 40 млн. евро безвъзмездна финансова помощ на малки и средни предприятия за инвестиции в енергийната им ефективност. Новата програма се отваря за подаване на заявления за участие от 13.07, съобщиха от енергийното министерство на страната.

Схемата за субсидии насърчава енергоспестяващи инвестиции в сгради и съоръжения, притежавани или използвани от малки и средни предприятия, както и от организации с нестопанска цел. Тя е предназначена за енергийно обновяване на съществуващи помещения, инфраструктури и производства с високо потребление на енергия. Целта е то да се намали средно с 30%, а също така да се постигнат сгради с почти нулево потребление на енергия, посочиха от енергийното министерство.

Субсидията покрива 40% от допустимите разходи за малки и средни фирми, както и 60% за организации с нестопанска цел. Максималната сума, която те ще получат, е от 100 000 евро до 300 000 евро.

Програмата се изпълнява в рамките на националния План за възстановяване и устойчивост с европейско финансиране.

Това е втората голяма схема за субсидиране на мерки, целящи намаляване на разходите за енергия в домакинствата и бизнеса, което правителството обяви за свой "неотложен приоритет".

През юни то насочи 30 млн. евро безвъзмездна помощ за монтаж на фотоволтаични системи и топлоизолация на домовете.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кипър се включва в мрежата от европейски центрове за цифрови иновации

Кипър се включва в мрежата от европейски центрове за цифрови иновации, за да се ускори дигиталният преход в страната. Тя може да се превърне в регионален център за университетско образование, научни изследвания и върхови постижения в Източното..

публикувано на 12.07.22 в 07:35
Кипърският финанасов министър Константинос Петридис и еврокомисарят Елиза Ферейра

Кипър ще вложи 1,8 милиарда евро в нова инвестиционна програма

Инвестиции в размер на 1,8 млрд. евро ще насочи Кипър до 2027 г. в устойчиво развитие на икономиката, реформиране и модернизиране на държавата. Това предвиждат одобрените от Европейската комисия Споразумение за партньорство в политиката на сближаване,..

публикувано на 09.07.22 в 02:34
Съоръжения за скално катерене също ще могат да бъдат модернизирани или изградени с предоставяната субсидия

Кипър финансира с 2 млн. евро проекти за алтернативен туризъм

С над 2 млн. евро правителството в Кипър ще финансира проекти за развитие на алтернативни форми на туризъм. Новата програма за предоставяне на безвъзмездна помощ е част от националния план за възстановяване и устойчивост. Субсидиите по новия план..

публикувано на 02.07.22 в 21:27
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пенка Георгиева

Пациентски организации "Заедно с теб" не подкрепят протеста на фармацевтите

" В никакъв случай не можем да подкрепим натиска и напрежението, което създават фармацевтите с отказа си да осигурят достъп до лечение на пациентите с хронични заболявания, както и на пациентите с остри заболявания, които биха се нуждали от лечение,..

публикувано на 03.07.24 в 08:33
Борис Джонсън на предизборно събитие на торите в Лондон, 2 юли 2024 г.

Борис Джонсън удари рамо на Риши Сунак в предизборната кампания на Острова

Бившият британски премиер Борис Джонсън се появи за първи път в хода на предизборната кампания на фона на очаквано тежко поражение на управляващите консерватори на общите избори в четвъртък. Торите напрягат до крайност всичките си "политически..

публикувано на 03.07.24 в 08:13
Андрей Райчев

Андрей Райчев: 50 на 50 е възможността да бъде гласуван кабинет днес

50 на 50 е възможността да бъде гласуван кабинет днес . Такава прогноза направи пред БНР социологът Андрей Райчев.  "Политиците преговарят помежду си и това е положително. Трябва да им  разрешим да се договорят, но на принципна основа"...

публикувано на 03.07.24 в 08:02
Константин Мравов

Редакторът в новините на "Хоризонт" Константин Мравов и съпругата му станаха родители на момче

Колегата ни в новините на "Хоризонт" Константин Мравов и съпругата му Наталия станаха родители за първи път. В столичната болница "Света София" се роди бебето Георги. Той е със завидните мерки от 52 сантиметра и 3 килограма и 680 грама. Малкият..

публикувано на 03.07.24 в 07:56

Съдът в Ловеч гледа делото за побоя над шофьор на автобус край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч ще разглежда днес протеста на прокуратурата срещу решението на Районния съд в Луковит да освободи от ареста двамата мъже, нанесли побой на шофьор на автобус с туристи край село Карлуково. Съдът в Луковит не уважи искането на..

публикувано на 03.07.24 в 07:56
В Астана руският президент Владимир Путин ще разговаря с китайския си колега Си Цзинпин.

Украинска атака срещу Новоросийск преди срещата на върха на ШОС в Астана

През нощта срещу руското черноморско пристанище Новоросийск е извършено нападение с надводни дронове, съобщиха местните власти. Движението на автомобили по Кримския мост, който свързва анексирания от Русия украински полуостров с Краснодарския край, бе..

публикувано на 03.07.24 в 07:50

МО на САЩ е договорило производството на средства за радоелектронна борба за Ф-16 с "Локхийд Мартин"

Министерството на отбраната на Съединените щати е договорило с компанията "Локхийд Мартин" производството на средства за радиоелектронна борба за изтребители Ф-16, съобщи Пентагонът на сайта си, предаде БТА. Производството на комплектите "Вайпър..

публикувано на 03.07.24 в 07:39