Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ICGB става вторият газов оператор у нас

| обновено на 15.07.22 в 11:51
Снимка: icgb.eu

България ще започне да получава пълните количества азерски газ през българо-гръцката връзка най-късно в началото на отоплителния сезон. Това каза Теодора Георгиева, изпълнителен директор от българска страна на компанията ICGB, която строи интерконектора. В момента количествата по договора с Азербайджан влизат в страната ни по друга газова връзка. Днес националните енергийни регулатори на България и Гърция връчиха сертификата на ICGB, като независим преносен оператор. Очаква се около 2024-та година капацитетът на интерконектора да бъде увеличен от 3 на 5 милиарда кубически метра газ, което ще създаде допълнителни възможности за доставки от различни източници.
Проектната компания на газовата връзка с Гърция - ICGB, съвместно с националните енергийни регулатори на  България и Гърция, ще връчат на официална церемония окончателно съвместно решение за сертифициране на дружеството като независим преносен оператор. На практика, това ще е вторият газов оператор на страната, съобщиха от КЕВР. 
Смесената компания "Ай Си Джи Би" ще управлява газовата връзка с Гърция. 

 С Окончателното Съвместно Решение на КЕВР и RAE се изпълняват всички регулаторни изисквания за въвеждане в търговска експлоатация на газовата връзка „Гърция-България“ (IGB) след 1 юли 2022 г. Решението на националните енергийни регулатори на България и Гърция е прието след успешно изпълнена процедура по съгласуване с Европейската комисия. Целият процес премина при съкратени срокове, предвид изключително важната роля на интерконектора. 

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се реализира от смесеното инвестиционно дружество „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката компания DEPA International Projects (50%) и италианската енергийна група Edison S.p.A (50%).

В съответствие с устава си, „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД следва да бъде собственик на газопровода IGB, като извършва финансиране на реализацията му, разпределяне на преносния му капацитет и получаване приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB е проектиран за свързване с гръцката национална газопреносна система (DESFA S.A.) и с Трансадриатическия газопровод (TAP AG) в района на гр. Комотини (Гърция), и с българската газопреносна система (Булгартрансгаз ЕАД) в района на гр. Стара Загора. Oбщата дължина на интерконектора е 182 км, с диаметър на тръбата - 32’’ и проектен капацитет до 3 млрд.м3/год. в посока Гърция-България. В зависимост от пазарния интерес към използване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът на газопровода е проектиран да се увеличи до 5 млрд.м3/год. с допълнително изграждане на компресорна станция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър регистрира повече пристигнали туристи в сравнение с миналата година

Туристическите пристигания в Кипър са се увеличили през първите шест месеца на годината, което показва, че поставената за този сезон цел за развитие на сектора се изпълнява, казаха от правителството. Допълнителни 10 млн. евро ще бъдат предоставени с бюджета за догодина за популяризиране на страната в чужбина.  Над 1,65 млн. са посещенията на туристи в..

публикувано на 19.07.24 в 05:20
Володимир Зеленски

Зеленски е готов да работи с Тръмп, ако бъде избран за американски президент

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в интервю за Би Би Си, че е готов да работи с всеки, който бъде избран за президент на Съединените щати, включително Доналд Тръмп. "Ние трябва да работим със Съединените щати. Ако дойде нов екип, ще трябва да работим с тях усилено. Не се страхуваме от усърдна работа", подчерта Зеленски. Той каза също, че..

публикувано на 19.07.24 в 05:12

Кипър отпуска спешно средства за преодоляване на водната криза

Над 6 млн. евро отпуска правителството на Кипър за допълнителни спешни мерки за справяне с водната криза и подкрепа на земеделците заради неблагоприятните климатични условия. В резултат на продължаващата суша язовирите в страната са пълни едва до 37% от обема им.  От юли до декември тази година ще се засили експлоатацията на сондажи, за да се укрепи..

публикувано на 19.07.24 в 03:53

Премиерът свиква Съвета по сигурността заради пожарите

До дни в село Воден ще бъдат монтирани клетки на всички мобилни оператори. Това обяви в селото в четвъртък вечер служебният министър-председател Димитър Главчев. Причината за това настояване е трудната комуникация между службите при възникване на кризисни ситуации и забавеното уведомяването на хората при извънредни ситуации. Премиерът..

публикувано на 19.07.24 в 03:22
Урсула фон дер Лайен

Евродепутати са доволни от преизбирането на Урсула фор дер Лайен, но ще следят дейността ѝ

Евродепутати изразиха задоволство от избора на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Европейската комисия, но същевременно заявиха, че ще следят внимателно нейните следващи действия. Андрея Векслер от ЕНП, която е германски евродепутат за първи път, изрази задоволство от високия резултат, с който бе даден вторият мандат на фон дер..

публикувано на 19.07.24 в 02:54

С възпоменателна церемония беше отбелязана 12-ата годишнина от атентата на бургаското летище

С възпоменателна церемония беше отбелязана 12-тата годишнина от атентата на бургаското летище. При терористичния акт загинаха 5-а израелски туристи и българския шофьор Мустафа Кьосов. С религиозен ритуал, венци и цветя и запалени свещи близки на загиналите, представители на държавата и общината, както и лекари, помогнали на ранените туристи отдадоха..

публикувано на 18.07.24 в 20:40
Николай Стайков

Николай Стайков и Андрей Янкулов бяха изслушани в комисията за Нотариуса

Николай Стайков и Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд бяха изслушани днес във временната парламентарна комисия, която проверява дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса и бившия следовател Петьо Петров-Еврото. Николай Стайков и Андрей Янкулов представиха справка на ГДБОП, свързана с хора около Мартин Божанов, която Антикорупционният фонд..

публикувано на 18.07.24 в 20:34