Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станислав Тодоров: Чрез българо-гръцката газова връзка отваряме нашия пазар за газ от целия свят

Станислав Тодоров, председател на КЕВР
Снимка: БГНЕС

България ще започне да получава пълните количества азерски газ през българо-гръцката връзка най-късно в началото на отоплителния сезон.

В момента синьото гориво се доставя по друг маршрут, който  оскъпява доставките. Компанията "Ай Джи Би Си", която изгражда проекта, днес получи сертификат за работа като независим преносен оператор.

Очаква се около 2024-та година капацитетът на интерконектора да бъде увеличен от 3 на 5 милиарда кубически метра газ, което ще създаде допълнителни възможности за доставки от различни източници.

"България ще може да доставя газ чрез новата газов връзка както до близките страни като Сърбия и Румъния, така и до по-далечни страни като Молдова, Унгария и Украйна", посочи Станислав Тодоров, който е председател на КЕВР.

"Сертификацията, която КЕВР направи, означава, че този проект може да бъде използван от всяка една компания, която иска да търгува в България. Не случайно, само през последния месец, някои от най-големите световните фирми като "Шел" и "Витол" подадоха своите заявления за лицензи за търговия с газ в България", отбеляза шефът на КЕВР.

Според него, чрез тази газова връзка "ние отваряме пазар на България за газ от целия свят".

"Най-болният въпрос, който всички си задават през последните месеци както в България, така и в Европа, е дали ще има достатъчно газ и дали ще има газ въобще. Мога да кажа, че газ ще има, защото повече никога няма да зависим от един доставчик и от една тръба", каза председателят на енергийния регулатор.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възстановка на производството на тютюн в Ардино

Традиционен за Родопите поминък оживява в музейна експозиция.  В Ардино се подготвят да възстановят производството на тютюн, но вече като атракция за туристите.  До преди години тази земеделска култура е давала работа на хиляди местни жители, а днес от нея няма нито едно листо.  Сега идеята е чрез възстановката да се оформи цялостен туристически..

публикувано на 12.10.24 в 07:20

СЗО: Ваксините ще са ключови в борбата с антимикробната резистентност

Използването на вече съществуващи ваксини, както и разработването на нови имунизационни препарати могат да намалят смъртните случаи заради антимикробна резистентност. Те също така ще понижат количеството използвани антибиотици, както и ще спестят финанси, използвани да лечението на опасни устойчиви патогени. Това установява доклад на СЗО ,..

обновено на 12.10.24 в 04:45

Посолството на САЩ в Букурещ отправи предупреждение за предстоящите почивни дни

Румънската разузнавателна служба съобщи, че няма данни, за да бъде повишено нивото на терористична заплаха в страната, съобщи телевизия "Ди Джи 24". Изявлението беше направено след като от посолството  на Съединените щати в Букурещ отправиха безпрецедентно предупреждение от сайта си към американските граждани да внимават, когато се намират..

публикувано на 12.10.24 в 02:12

Пожар възникна на депото за отпадъци в Цалапица

Пожар е възникнал на депото за отпадъци в Цалапица. На място има екипи на пожарната. Миризмата на пожара вече се усеща в селото, в крайните квартали на Пловдив, както и в Стамболийски. От Община Пловдив съобщиха, че към момента двете измервателни станции на Регионалната инспекция по околната среда и водите не отчитат превишение на нормите.  Заради..

обновено на 12.10.24 в 01:14

САЩ наложиха нови санкции на Иран, очаква се ЕС да ги последва в понеделник

В петък Съединените щати разшириха санкциите срещу петролния и нефтохимическия сектор на Иран в отговор на иранска ракетна атака срещу Израел, съобщи Министерството на финансите. Очаква се Европейският съюз пък да наложи в понеделник санкции на физически лица и организации, свързани с иранските трансфери на балистични ракети към Русия,..

публикувано на 11.10.24 в 22:38
Отиде си Кирил Маричков

Румен Радев: В лицето на Кирил Маричков българската сцена изгуби легенда

"В лицето на Кирил Маричков българската сцена изгуби легенда - рокаджия в сърцето си и аристократ по душа", написа в профила си във Фейсбук президентът Румен Радев по повод неочакваната кончина на големия българки музикант. Големият български музикант Кирил Маричков издъхна при инцидент на сцената "До последния си дъх живя с песента и с..

публикувано на 11.10.24 в 22:25
Джорджа Мелони, Педро Санчес и Еманюел Макрон

Франция, Италия и Испания разкритикуваха израелската атака срещу мироопазващите сили УНИФИЛ в Ливан

Италианският премиер Джорджа Мелони, френският президент Еманюел Макрон и испанският премиер Педро Санчес разкритикуваха израелската атака срещу Временните сили на ООН в щаба на Ливан (УНИФИЛ, UNIFIL) в Накура. "Ние, лидерите на Франция, Италия и Испания, осъждаме неотдавнашната атака срещу УНИФИЛ от израелските отбранителни сили. Изразяваме..

публикувано на 11.10.24 в 22:21