Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва не вижда желание от страна на Киев да изпълни условията за предварително мирно споразумение

Владимир Путин на срещата в Техеран, 19 юли 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че Москва не е видяла желание от страна на Украйна да изпълни условията за предварително мирно споразумение, което по неговите думи е било договорено през март, предаде Ройтерс.

Той каза още, че Западът трябва да премахне ограниченията върху износа на руско зърно, ако иска да подобри ситуацията на международните пазари на храни.

Коментарът беше направен пред журналисти в Техеран, където Путин е на работно посещение и участва в среща с президентите на Турция и Иран. Руският лидер каза още, че газовият гигант "Газпром" ще изпълни всичките си задължения "изцяло".

"Газпром" винаги е изпълнявал, изпълнява и е готов да изпълнява своите ангажименти", заяви Владимир Путин.

В Техеран Путин заяви още, че Русия, Иран и Турция са се ангажирали да продължат усилията си за "нормализация"  в Сирия. Страните ще продължат консултациите като смятат, че сирийският конфликт не може да бъде разрешен с военни средства, предаде агенция ТАСС.

В съвместно изявление на тримата лидери се казва, че решение може да има само в рамките на политически процес, под ръководството и със съдействието на ООН.  И трите държави са поискали  силите на САЩ  да напуснат територията на Сирия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хасан Адемов

Хасан Адемов: Скърца механизмът за вземане на решения в ДПС

Случващото се в ДПС е криза в механизма за вземане на решенията , заяви в интервю за БНР Хасан Адемов - член на Централното оперативно бюро на Движенето. По думите му основен проблем е,че решенията не се вземат от колективните органи на партията : "Политиката е колективно занимание и индивидуалните решения винаги срещат някаква съпротива...

публикувано на 08.07.24 в 13:39

До 19 юли партиите подават отчети за приходи, разходи и поети задължения за изборите

До 19 юли политическите партии, коалициите от партии и инициативните комитети, участващи в двата вида избори на 9 юни - за народни представители за Народно събрание и за членове на Европейския парламент от Република България, трябва да представят пред Сметната палата отчетите за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с..

публикувано на 08.07.24 в 13:33

Ръст на обявите за IT сектора

За пръв път от началото на годината има ръст на обявите за работа за IT сектора, като повишението в броя им е с 50 или с два процента - Това показват данните от ежемесечния анализ на най-големия кариерен сайт у нас за месец юни. Лек ръст на предложенията през месеца се наблюдава и в сектор "Логистика и транспорт" - те са със 100 повече...

публикувано на 08.07.24 в 13:20

Заместник-директорът на Областната полиция в Ловеч е уволнен дисциплинарно

Заместник-директорът на Областната полиция в Ловеч Георги Иванов е уволнен дисциплинарно със заповед на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Заповедта за уволнението на Георги Иванов е от миналата седмица, потвърдиха от пресцентъра на МВР. През май той беше временно отстранен от длъжност заради образувано срещу него..

публикувано на 08.07.24 в 13:09
Снимката е илюстративна, архив

Полицията изведе от дома му мъж, буйствал и заплашвал със самоубийство

Полицията в Каварна е извела от дома му мъж, буйствал и заплашвал със самоубийство. Намесата на органите на реда е била провокирана от поредица сигнали, подадени до телефон 112. Мъжът е настанен за лечение в Центъра за психично здраве в Добрич. Първият сигнал, подаден на 5 юли, се отнася за мъж в неадекватно състояние в апартамент в Каварна...

публикувано на 08.07.24 в 13:07

Украинските военновъздушни сили отблъскват руско нападение по Киев

Украинските военновъздушни сили отблъскват руско ракетно нападение по столицата Киев в светлата част на денонощието, което е рядкост, отбелязват информационните агенции. Кметът Витали Кличко съобщи за експлозии в града и призова хората да потърсят прикрития. Линейки има в квартал в централната част на украинската столица, но няма данни за..

публикувано на 08.07.24 в 11:45
Виктор Орбан и Си Цзинпин.

Си Цзинпин призова световните сили да помогнат на Киев и Москва да възобновят преговорите

Президентът на Китай Си Цзинпин е заявил на срещата си в Пекин с унгарския премиер Виктор Орбан, че световните сили трябва да помогнат на Русия и Украйна да рестартират преките преговори за мир, съобщи държавната телевизия. Си е добавил, че "само когато всички големи сили упражнят положителна енергия, вместо отрицателна, зората на прекратяване на..

публикувано на 08.07.24 в 11:42