Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шолц: Германското правителство ще придобие 30% от енергийния гигант "Унипер"

Олаф Шолц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц изненадващо прекъсна отпуската си и свика извънредна пресконференция в Берлин днес, за да обяви плана на държавата за справяне с енергийната криза. Берлин ще подпомогне енергийния концерн "Унипер" (Uniper), който е най-зависим от доставките на "Газпром“, като влезе с участие на федерацията във фирмата за известен период от време. По този модел държавата вече спаси в предишни финансови кризи банката "Комерцбанк" и авиокомпанията "Луфтханза".

Шолц обяви, че федералното правителство ще поеме 30-процентен дял от най-големия вносител на газ в страната Uniper като част от спасителната сделка за подкрепа на компанията на фона на енергийната криза. Това е резултат от преговорите с Финландия как да бъде спасена фирмата. Той обяви плана, цитирайки популярна футболна песен - "Никога няма да те оставим сам".

"Никого няма да оставим да се справя сам с предизвикателствата на тази енергийна криза", обеща канцлерът.

Той каза, че правителството ще придобие 30-прицентен дял от Uniper на стойност 267 млн. евро по фиксирана цена от 1,70 евро за акция, като същевременно ще създаде задължителни конвертируеми облигации в размер до 7,7 милиарда евро като хибриден капитал. Освен това съществуващата кредитна линия от държавната банка за развитие KfW ще бъде увеличена от 2 млрд. на 9 млрд. евро. По този начин общата държавна помощ за Uniper ще надхвърли 15 млрд. евро.

"Споразумението също така предвижда, че в случай, че загубите, които не могат да бъдат компенсирани от оперативните печалби от другите бизнеси на Uniper, надхвърлят 7 милиарда евро, германското правителство е готово за допълнителна подкрепа“, се казва в изявление на компанията.


"Унипер" ще проведе извънредно събрание, за да получи одобрението на акционерите за мерките. Компанията е мажоритарна собственост на финландската Fortum, която е контролирана от финландската държава. Тя е и най-големият доставчик на газ за комуналните електро- и топлостанции в Германия - 80% от тях са нейна собственост. Фирмата е и най-големият чуждестранен клиент на "Газпром". Заради намаленото количество газ, което Русия подава от юни насам към Германия, концернът задлъжня рекордно и бе изправен пред фалит. Фирмата първоначално се опита да отговори на условията на Москва и да отвори сметка в рубли в "Газпромбанк", но въпреки всички преговори "Газпром" намали обема на доставките си с 60%.

Германските потребители на газ няма да бъдат оставени сами да поемат по-високите енергийни разходи, каза още канцлерът Олаф Шолц, който обеща да бъдат въведени мерки на облекчение за защита на семействата с ниски доходи в тандем с държавната сделка за спасяване на комуналната компания Uniper.

Реформите в социалните плащания и жилищните помощи, включително включването на компонент за разходите за отопление, ще дойдат през следващата година, каза Шолц на пресконференция в Берлин. Той обяви нов пакет с мерки за подпомагане на домакинствата, с който гражданите ще плащат 200 до 300 евро повече годишно за отоплението си, а не, както се очакваше - около 300% повече.

Реформите имат за цел да помогнат за смекчаване на по-високите сметки за енергия, след като Uniper получи разрешение да прехвърли правените от компании допълнителни разходи върху потребителите от септември или октомври, каза Шолц и предупреди, че в крайна сметка всички ще усетят ефекта от увеличенията.

Подробностите ще бъдат обсъдени с асоциациите на работодателите и представителите на синдикатите в средата на септември, каза още немският канцлер.

Акциите на Uniper е сринаха с близо 20% по време на петъчната търговия на борсата във Франкфурт.

Графика на Uniper (в евро за акция)

По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Блинкън в Киев на 14 май 2024 г.

САЩ ще използват руските активи под своя юрисдикция за възстановяване на Украйна

Съединените щати ще използват руските активи под американска юрисдикция за възстановяването на Украйна, стана ясно от изказване на американския държавен секретар Антъни Блинкън при днешното му посещение в Киев, съобщиха АФП и Ройтерс. Блинкън: Помощта идва в този сложен момент за Киев Улични боеве в град Вовчанск, североизточно от Харков..

публикувано на 14.05.24 в 22:48
Георги Гвоздейков

Гвоздейков: Предстои подписване на колективен договор в БДЖ

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков изрази надежда да не се стига до ескалация на напрежението в БДЖ.  Синдикатът на железничарите към КНСБ поиска по-рано оставката на ръководството на Националната компания "Железопътна инфраструктура" като го обвини в некомпетентност при преговорите за нов колективен трудов договор: "Общо взето..

публикувано на 14.05.24 в 22:10

Съдът отмени решението, което бяха повишени цените на таксиметровите услуги в Благоевград

Административен съд-Благоевград отмени решение на Общинския съвет в областния център от миналата година, с което бяха повишени цените на таксиметровите услуги. Според съда местните законодатели са допуснали две съществени нарушения, а собственикът на една от фирмите за таксиметрови превози твърди, че с решението си Общинският съвет е осигурил..

публикувано на 14.05.24 в 21:50

Над 203 млн. евро е бюджетът за земеделците по т. нар. "еко схеми"

817 млн. евро е бюджетът за директни плащания за тазгодишната кампания. Над 200 млн. от тях са за т. нар "еко схеми", свързани с опазването на околната среда , климата и хуманното отношение към животните. Това стана ясно в рамките на информационната кампания, която агроведомството започна сред фермерите, за да им разясни промените в директните..

публикувано на 14.05.24 в 21:23

Гвоздейков: Готови са критериите по процедурата за изграждане на зарядни станции за леки и товарни автомобили

Готови са критериите по процедурата за изграждането на зарядни станции за леки и товарни автомобили по ТЕН-Т мрежата (Трансевропейска транспортна мрежа). Това заяви в Бургас служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, по време на заседание на Комитета за наблюдение на Програма "Транспортна свързаност"., съобщиха от пресцентъра на..

публикувано на 14.05.24 в 21:07
Пред сградата на Държавната дума (долната камара на руския парламент), Москва, 14 май 2024 г.

Държавната дума в Русия утвърди състава на новото правителство на премиера Мишустин

След осемчасово заседание Държавната дума в Русия утвърди състава на новото правителство на премиера Михаил Мишустин. Вицепремиерите в кабинета бяха утвърдени вчера. Премиерът на Русия Михаил Мишустин запазва поста си Според приетите през 2020 г. поправки в конституцията, министрите на външните работи, на вътрешните работи, на отбраната, на..

публикувано на 14.05.24 в 20:01
Президентите на Китай и на Русия Си Дзинпин (вляво) и на Русия Владимир Путин

Преди посещението на Путин в Китай

Войната в Украйна и сътрудничеството в областта на енергетиката и икономиката ще са в дневния ред на срещата между президентите на Русия и Китай тази седмица, съобщават руските информационни агенции. Пекин съобщи за предстоящо посещение на Путин Владимир Путин заминава за Китай за втори път в рамките на последните шест месеца. Срещата му със Си..

публикувано на 14.05.24 в 19:02