Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бобошево забраниха поливането на градини и пълненето на частни басейни с питейна вода

Снимка: БНР

Кметът на Бобошево Крум Маринов забрани ползването на питейната вода за  напояване на градини, парцели и на дворни места, както и за пълнене на частни басейни. Това се прави заради намалелия дебит на каптажите за населените места при засушаването.

Забранява се и поливането на зелени площи, използване на водата за промишлени нужди, миенето на улици, миене на моторни превозни средства, но и пълненето на частни басейни.

Нарушителите ще бъдат санкционирани съгласно общинските разпоредби.

Заповедта е сведена за изпълнение до кметските наместници и главен специалист "Опазване на обществения ред" при Общинска администрация Бобошево, които ще осъществяват контрола.

В общината се увеличават частните басейни, оборудвани по вили, къщи за гости или по частни хотели, които използват питейна вода, за да ги пълнят, това вече няма да може да се прави.

Засега режим на водата в Бобошево няма - макарче кметът Крум Маринов има издадена заповед, според която водоподаването ще се спира нощем - от 22 ч. вечер до 7 часа сутрин, за да могат да се пълнят резервоарите и да се осигурява достатъчно налягане по ВиК мрежата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Г-7: Русия трябва да плати 486 млрд. долара обезщетение на Украйна

Белият дом публикува в петък най-новия проект на комюникето на Групата на седемте (Г-7) , в което се подчертава, че приблизителните щети за Украйна по време на "специалната операция" на Русия в страната възлизат на 486 милиарда долара. "Русия трябва да прекрати незаконната си агресивна война и да плати за щетите, които е причинила на..

публикувано на 14.06.24 в 21:43

Украински деца от окупирана от Русия територия са върнати в части на страната, контролирани от Киев

12 украински деца, които са се намирали на окупирана от Русия територия, са били върнати в частите   на страната, контролирани от Киев. Украинският губернатор на южната Херсонска област Олександър Прокуди съобщи в "Телеграм", че става въпрос за 3 момчета и 9 момичета на възраст между 2 и 17 години. Киев обвинява Москва, че е отвлякла..

публикувано на 14.06.24 в 20:42

От 5 до 35 евро струва на туристите в Гърция ползването на чадър и шезлонг на плажа

Голяма разлика има в цените на сянката на гръцките плажове. От 5 до 35 евро струва на туристите в Гърция ползването на чадър и шезлонги на плажа. Туристите избират според възможностите си. На много места в северната част - Халкиди, Кавала и дори на остров Тасос, може срещу едно кафе от 5 евро да ползвате през целия ден чадър и шезлонг. Много..

публикувано на 14.06.24 в 20:29

Градушка унищожи насажденията в село Давидково, община Баните

Градушка унищожи насажденията в село Давидково, община Баните. Обилните валежи продължили близо 15 минути и всичко побеляло. Първоначално градушката била ситна, но после ледените късове станали с големината на орех. Унищожени са посевите от фасул, картофи, домати. Няма информация за нанесени щети по инфраструктурата и по покривите..

публикувано на 14.06.24 в 20:22

ЦИК обяви с решение депутатите, избрани за следващото НС

Централната избирателна комисия обяви с решение от тази вечер депутатите, избрани за следващото Народно събрание. Преди това прие заявленията на кандидатите, избрани в два район. Бойко Борисов ще е депутат от Пловдив, председателите на ДПС - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров избраха съответно Кърджали и Силистра. Кирил Петков и Асен..

публикувано на 14.06.24 в 20:16
Папа Франциск говори за изкуствения интелект на среща на Г-7

Папа Франциск пред Г-7 : Изкуственият интелект е очарователен и страховит

Папа Франциск се изказа пред разширеното заседание на срещата на върха на Г-7, която се провежда под председателството на Италия в Борго Егнация в област Пулия. Той е първият Глава на Римокатолическата църква, който участва на такова събитие. Темата му за изкуствения интелект започна с думите: "Изкуственият интелект е очарователен и..

публикувано на 14.06.24 в 19:58
Риши Сунак, британски премиер

Риши Сунак: Единствената анкета, която има значение, са самите британски избори на 4 юли

Британският премиер Риши Сунак реагира на шокиращата новина, че "Реформирай Обединеното кралство" вече изпреварва неговата Консервативна партия с думите, че единствената анкета, която има значение са самите общи избори на 4 юли. Последното проучване на общественото мнение във Великобритания на YouGov за вестник "Таймс" отреди 19% одобрение..

публикувано на 14.06.24 в 19:52