Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпълнителното бюро на БСП решава съдбата на третия мандат

Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова свиква Изпълнителното бюро на партията, за да вземат решение как да партията-мандатоносител да процедира с третия мандат.

Заседанието е насрочено за 10.00 часа тази сутрин, научи БНР от свои източници в левицата.

На проведения снощи Коалиционен съвет е било решено именно Корнелия Нинова, като председател на партията-мандатоносител, да обяви дали ще върне мандата или все пак ще направи опит да внесе предложение за кабинет в пленарната зала.

На срещата в лидерски формат в Министерския съвет е била обсъждана управленската програма, разказаха участници в нея. 

В предаването "Неделя 150" Нинова заяви, че ще съобщи окончателното си решение в сряда, след като във вторник се проведе и пленум на Националния съвет на партията.

Преди коалиционната сбирка вчера съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов посочи, че се върви към предсрочни избори, но допусна възможност част от депутатите от "Има такъв народ" да се разграничат от лидера си Слави Трифонов и все пак да подкрепят евентуален кабинет в рамките на 47-мото Народно събрание.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Извънредно заседание на европейските лидери по въпроса за номинациите на висшите постове в ЕС

Европейските лидери се събират на извънредно заседание, за да решат въпроса с номинациите за висшите постове в ЕС на фона на резултатите от проведените преди седмица избори за Европейски парламент. Имената за следващ председател на Европейската комисия и Европейския съвет се завъртяха в публичното пространство още преди изборите за..

публикувано на 17.06.24 в 07:18
Отляво надясно: Теменужка Петкова, Томислав Дончев, Бойко Борисов, Рая Назарян, Деница Сачева

Тази седмица започват преговорите за съставяне на правителство

Тази седмица започват разговорите на преговорния екип на ГЕРБ-СДС с парламентарно представените сили за излъчване на експертно правителство. Днес ще бъдат изпратени поканите и най-вероятно същинските срещи ще стартират в утрешния ден. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да участва в първоначалните разговори за съставяне на..

публикувано на 17.06.24 в 07:00
Румен Радев

Президентът насрочва първото заседание на 50-ото Народно събрание

Днес се очаква президентът Румен Радев да обяви решението си кога ще свика новото 50-то Народно събрание. Първото заседание на парламента вероятно ще бъде свикано тази седмица - може би в сряда. На първото тържествено заседание новоизбраните депутати трябва да положат клетва. "В една парламентарна република от политическите партии,..

публикувано на 17.06.24 в 06:54
Василен Васевски

Василен Васевски: Би било хубаво повече българи да излизат от страната и да я оценят

„Би било хубаво повече българи да излизат от страната и да я оценят, както и да разберат какво е истинското родолюбие“ - това каза пред БНР писателят и художник Василен Васевски, който представи в Брюксел своите книги „Корени“ и „Онова, което остава“ и свои картини. Националистическите партии у нас той определя като „грешки на растежа“...

публикувано на 16.06.24 в 23:39

Въвежда се нов образец на българска лична карта

От понеделник Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда нов образец на българска лична карта. С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка. Какви..

публикувано на 16.06.24 в 21:06
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Правителство ще има, да видим дали ще е устойчиво

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров прогнозира пред Нова тв, че правителство ще има, но по думите му предстои да видим дали ще бъде устойчиво Преговорите за правителство трябва да започнат утре "Според мен е все по-видимо, че ГЕРБ и ДПС и - предполагам - ИТН ще направят формат, някакво правителство - дали ще бъде експертно, дали ще бъде коалиционно,..

публикувано на 16.06.24 в 20:14
Александър Вучич

FT: "Рио Тинто" може да получи зелена светлина за експлоатацията на литиевото находище в Сърбия

Президентът на Сърбия Александър Вучич се подготвя да даде зелена светлина на концерна "Рио Тинто" за експлоатацията на най-голямото находище на литий в Европа, съобщава "Файненшъл Таймс" (FT). Отново протест срещу проекта за добив на литий в Сърбия Блокират пътища в Сърбия заради сондажи за литий Две години след масовите протести в..

публикувано на 16.06.24 в 19:07