Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властелини на скоростните изчисления

Учителят по математика Георги Георгиев и 11-годишният му ученик Калоян коренуват наум шестцифрени числа и изчисляват за под две секунди дни от седмицата на дати 400 години назад

Снимка: unsplash.com


Абсолютен ужас или изящна красота. Оценки за нея има и в двете крайности на емоционалния спектър. 

Математика.

Поводът да си говорим за нея в Автономията са грандиозните български успехи на Световно първенство по изчисляване на ум - Mental Calculation World Cup 2022. Шампионатът се проведе между 15 и 17 юли в Падерборн, Германия. На него се събират математически умове от целия свят. 

Двама българи спечелиха отличия в доста престижни дисциплини. Това са златният медалист - учителят по математика Георги Георгиев и неговият ученик - 11-годишният Калоян Гешев, който взе сребро и бронз в две от категориите на шампионата.

Георги Георгиев дава подробности за математичската битка: "Състезанието събира 40-те най-добри скоростни калкулатора в света. Имаше участници от 16 държави, които се състезават в 5 дисциплини. Една от тях е събиране на 10 дестцифрени числа. Победителят реши 32 задачи в рамките на 7 минути. Други дисциплини са умножение на две осемцифрени числа, коренуване на шестцифлено число, като трябва да се изчислят трите цифри преди запетаята и петте цифри след нея. Всичко това се изчислява на ум. Нямате право да пишете никакви изчисления и цифри, нищо освен отговора."

Георги печели златен медал в дисциплината Хекток. Целта е да се комбинират произволни шест цифри от 1 до 9, които чрез математически действия (събиране, изваждане, умножение, деление и коренуване) да дадат като резлутат числото 100. 

Например: 123456 = -1*2+ 3*(4+5*6), което е равно на 100. Регламентът предвижда решаване на 40 задачи за 20 минути.

В състезанието има и дисциплина за изчисляване на ум на дни от седмицата в миналото по зададени дати. Георги и Калоян са повече от факири в това отношение - двамата могат да изчислят наум какъв ден от седмицата е била която и да е дата 400 години назад. Проверихме тези техни умения - може да чуете повече в записа.

Освен изброените дисциплини, има и пет задачи изненада - никой не знае какви са те, никога не са се падали. Това са аритметични проблеми, които се падат на момента и тези задачи дават максимум от 100 точки, сумират се и се прибавят към другите 5 дисциплини.

Калоян и Георги пред залата, в която се проведе състезанието Mental Calculation World Cup 2022

България като математическа сила

Калоян успява да победи хора, които са отдали живота си на това и прави чудеса в дисциплината "square roots" или коренуване на шестцифрени числа наум - трябва да се познаят трите цифри преди и петте след запетаята. 


Калоян решава 80 задачи за 10 минути и подобрява световния рекорд по коренуване на шестцифрени числа -  решава 10 задачи за 50 секунди, а рекордът е 61 секунди. В рамките на състезанието обаче се появява момче, което се справя с тези задачи за 45 секунди. 

Калоян завърши трети и във втората по престижност дисциплина, наречена "Най- вариативен калкулатор". Това са пет аритметични проблема, които се сумират за един краен резултат. Един от тях е деление, където Калоян завършва първи, разделяйки около 80 задачи без остатък на осемцифрено или четирицифрено число.

Георги: "Ние сме изключителен фактор. Жалкото обаче е, че в България няма други хора, които да се занимават с такъв вид изчисления. Това е частичен дял от математиката, на който се не обръща толкова внимание, което е жалко." 

Калоян Гешев по време на състезанието Mental Calculation World Cup 2022

Пътят на математическия ум

Георги: "То е заложено в нас. 2011 г. бях на световно първенство по судоку. Там се класирах сред първите петима. Тогава, когато реших да си проверя резултатите, разбрах, че има дисциплина, свързана с изчисление и че състезанието ще бъде в Турция. Тогава си казах - ти изчисляваш доста добре, защо не. Така от 2012 г. започна всичко." 

Калоян ще бъде шести клас. Учи в математическа паралелка в столичното 125 средно училище "Проф. Боян Пенев". За любовта си към къматематиката казва същото като Георги - че е заложена в него и разказва: "Когато бях 3-4-годишен писах големи цифри, в първи клас вече умножавах двуцирени числа. После през 2018 г. отхрихме учителя ми Георги Георгиев и така започнахме."

Георги Георгиев по време на състезанието Mental Calculation World Cup 2022

Георги: "Деца като Калоян са изключителна рядкост. Цифрите просто са заложени в тях и са изключително търсени в държави като Индия и Япония, които определят стандартите в математиката."

От решаваща важност е математическите умения да се развиват в ранна детска възраст, казва Георги: "Когато дадено дете, което има потенциал бъде обучено на 7-8 години, когато стане на 11, то на практика става почти непобедимо."

Целия разговор с Георги Георгиев и Калоян Гешев може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги и Ива в село Ханово

Как се развива земеделие без мотика?

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика , лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци в ямболското село Ханово? На гости на сме на Ива и Георги , тя е на 30, а той на 33, завърнали са се от Дания в началото на миналата година и са..

публикувано на 19.05.24 в 09:00
Цветанка Костадинова

Легендарна българска спринтьорка избра павликенското село Дъскот, за да отглежда билки

Легендарна българска спринтьорка, участничка на три олимпиади , която австралийските власти определят като една от най-успешните емигранти в страната им,  която е осигурявала треньорите по спортна подготовка за полицията и армията на Обединените арабски емирства, избра павликенското село Дъскот, за да отглежда билки и да прави оцет . Днес Цветанка..

публикувано на 19.05.24 в 08:30

Как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна рецепта в селата до Павликени?

Съвременните домакини бързо приготвяме обяд и вечеря от ресторанта или от топлата витрина на близкия супермаркет.   Жените от павликенския край обаче пазят и предават да снахите, дъщерите и внучките си старите рецепти за характерни ястия от този край.  Какво е догалач, светлия, топалак чорба и как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна..

публикувано на 18.05.24 в 09:30

Ренесансова приказка за алпинизма

" Петрарка си отива, ден преди да навърши 70. Намират го на работната маса с глава, отпусната върху жизнеописанието на Цезар. Началото на неговия сонет 32. не е писан за този случай, но звучи твърде подходящо за него: Така е близо сетният ми час — ще сложи край на мойта скръб горчива. Отлита..

публикувано на 17.05.24 в 15:31
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Проф. Петър Делев за делата на Александър Велики, за апогея и разпадането на империята

През последните дни темата Северна Македония отново влезе в новините с претенциите на тази държава. Претенции към съседите си. И ако сега на дневен ред е краденото на нашата средновековна и нова история, допреди десетилетие, когато отново управляваше ВМРО-ДПМНЕ, на мода беше търсене на преки връзки с античното царство Македония на Филип Втори и..

публикувано на 17.05.24 в 13:46
Възстановеният военен мемориал ще се завърне в района, в който бе премахнат неговият предшественик - паметникът, посветен на 1300 години България

Бавното завръщане на Военния мемориал пред НДК

Много от хората, които дадоха страшно много енергия и сърце за възстановяването на този паметник, вече не са между живите , отбеляза в интервю за БНР Борис Станимиров, председател на Съюза на възпитаниците на военните на негово величество училища. Проектът е доста близък до това, което е представлявал паметникът. Изключително важно е София..

публикувано на 17.05.24 в 11:10

В родопско село правят кастинг за актьори. Наесен ще играят "Женско царство"

Родопското село Пчеларово обяви кастинг за актьори  любители . Те ще участват в театрална пиеса, чиято  премиера е планирана за есента. Идеята е на семейства, завърнали се неотдавна от Канада .  Шепата ентусиасти и доброволци искат да върнат славата на Пчеларово от времената, когато в него са живели 4000 души. Красимира Стоянова е..

публикувано на 16.05.24 в 10:04