Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горският пожар в Калифорния още не е овладян

Снимка: БГНЕС

Огнеборците в американския щат Калифорния продължават да се борят с огромния горски пожар в близост до националния парк "Йосемити". Хиляди хора бяха принудени да напуснат домовете си заради опасността на фона на горещото време в региона.

Пламъците са обхванали близо 7 хектара според пожарната служба на Калифорния (Cal Fire). От там също посочват, че това е най-унищожителният пожар този сезон. Джон Хеги от службата добави, че случващото е индикация за огромните опасности, с които обикновените хора и огнеборците се сблъскват от две години насам вследствие на климатичните промени. 

От няколко години насам западната част на Съединените щати е изправена пред големи и бързо придвижващи се пожари, които Хеги нарече "мегапожари". 

"Не може да имаме суша в продължение на 10 години в Калифорния и да очакваме нещата да са същите. Сега плащаме цената за тази 10-годишна суша", каза Хеги за Си Ен Ен. 

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм обяви извънредно положение в областта Марипоса, където времето се очаква да остане горещо през следващите няколко дни.   

Пожарът, избухнал в петък, се разрасна през уикенда, като в понеделник сутрин едва 10 процента от него бяха овладени. Според официални лица, цитирани от местни медии, над шест хиляди души са били евакуирани.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Удвои се броят на евакуираните заради бедствието.

Големият пожар в Калифорния увеличи площта си

Огромният пожар в централната част на американския щат Калифорния се разрасна, засилен от високата температура и понижената влажност на въздуха. Окръг Марипоса е в извънредно положение. Броят на евакуираните местни жители се удвои за ден - до 6..

публикувано на 25.07.22 в 07:40

Пожарът в Дадя унищожава световно застрашени видове и птици

Неизвестни до този момент са yетите за животинския, птичия и растителния свят в най-големия природен парк на Гърция - Дадя, който е на границата с България. От пет дни там бушува пожар, в гасенето на който са включени над 300 пожарникари и доброволци...

публикувано на 26.07.22 в 09:15

Ограничени са мащабните пожари в Гърция

Петима души са арестувани в Гърция по подозрения за умишлени палежи. След няколко дни борба с огнената стихия са ограничени мащабните пожари в страната. Активно остава огнището на остров Лесбос, където се наложи евакуация на туристи от няколко хотела, но..

публикувано на 25.07.22 в 17:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

Joost Klein е дисквалифициран от "Евровизия" часове преди финала

Нидерландският изпълнител Joost Klein е дисквалифициран от песенния конкурс "Евровизия" след инцидент зад кулисите. Това съобщи Би Би Си. Клайн беше сред фаворитите в тазгодишния конкурс с песента си Europapa. Проевропейският техно химн е..

публикувано на 11.05.24 в 18:49

Ожесточени боеве за няколко украински села близо до границата с Русия

Продължават ожесточените боеве за контрол над няколко украински села близо до руската граница, докато руските военни се опитват да засилят атаките си в североизточната част на Харковска област. Руското министерство на отбраната твърди, че неговите сили..

публикувано на 11.05.24 в 18:30

В Кипър започват проявите за Международния ден на музеите

С над 130 събития в 28 музея от днес до края на месеца Кипър отбелязва Международния ден на музеите, който се чества на 18 май, и Европейската нощ на музеите. "Музеи за образование и научни изследвания" е темата на тазгодишния международен ден. Тя..

публикувано на 11.05.24 в 17:34

Богата програма в Плевен за Европейската нощ на музеите и галериите

С богата програма Плевен се присъединява днес към инициативата Европейска нощ на музеите и галериите.  Събитията са посветени и на Празника на града, който се отбелязва на 15 май Вълнуващи и незабравими часове очакват плевенчани и гости на града...

публикувано на 11.05.24 в 17:24

Откриха ремонтирания Клисурски манастир на храмовия му празник

С голям тържество Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза храмовия си празник. В днешния ден беше открит официално храмът след реставрация на иконите в него, продължила г одина и половина. За целта бяха предвидени половин милион лева..

публикувано на 11.05.24 в 17:21

Надпреварата за правопис "Бъди грамотен" започна от Габрово

Църковният празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий беше избран за начало на тазгодишното издание на инициативата "Бъди грамотен". Надпреварата за правопис започна от Габрово. Габрово е първият град, в който екипът на Академика БГ..

публикувано на 11.05.24 в 17:07

Екоорганизации искат с подписка да бъде публикуван докладът за измервателната система за въздуха

Екологични организации от страната започнаха от Велико Търново национална подписка, с която искат Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по околната среда да публикуват доклада за състоянието на националната ни измервателна..

публикувано на 11.05.24 в 16:49