Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издирват румънски туристи, навлезли в едно от Седемте рилски езера

Снимка: bg.wikipedia.org

Охранителите на Национален парк "Рила" и полицията издирват румънски туристи, навлезли да се къпят в Долното езеро при Седемте рилски езера. За инцидента е сигнализирано още миналата седмица, има и качен клип в социалните мрежи. Нарушителите все още не са открити.

Двама румънски туристи били засечени в Долното езеро от охранителите на НП „Рила“, които им наредили незабавно да излязат. След това им потърсили документи за самоличност, за да им съставят констативен протокол за административно нарушение, но румънците отказали и си тръгнали заедно с групата техни сънародници, които били при езерата.

На място пристигнали и полицаи от участъка в Сапарева баня, които впоследствие предприели действия за установяване самоличността на румънците. Нарушението е документирано с видеоклип, направен от охранител в НП „Рила“, който се появи в социалната мрежа. На него обаче се вижда, че румънците, нагазили в езерото, са седем, а не двама. Влизането и изобщо нагазването, миенето, прането по Седемте езера е забранено, санкцията започва от 500 и стига до 5 000 лева.

От НП "Рила" обявиха в началото на сезона, че контролът ще бъде засилен. М.г. сърби се къпаха в едно от езерата, не бяха установени и не последва санкция. Цял фолклорен ансамбъл от Дупница преди години влезе с костюмите в друго езеро, така и не се разбра, дали и в този случай беше наложена санкция. Досега охраната на парка се оказва безпомощна да предотвратява такива инциденти, коментират планирани




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Нова Загора обяви бедствено положение

Община Нова Загора обяви бедствено положение, след снощната буря, придружена с градушка и силен вятър. Днес е и неучебен ден за училищата и детските градини в общината, обяви кметът Галя Захариева.  Тежка ситуация в Нова Загора Ледените късове са начупили прозорци, има щети по покриви и сгради. Пострадали са и землищата на няколко села..

публикувано на 14.06.24 в 08:31
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Хората не вярват в "експертен кабинет"

Изборните резултати не са изненада . Мнението е на политолога Марая Цветкова. "Беше ясно, че някоя от тези формации ще бъде "пробутана" в Народното събрание . Някои говореха за партията на Радостин Василев МЕЧ, други – "Синя България" или "Солидарна България". Трети допускаха, че това може да бъде "Величие" - тези хора олицетворяват..

публикувано на 14.06.24 в 08:28
Бурята в София

Среднощна буря в София, екипи отстраняват счупени клони и паднали дървета по улиците

Екипи на дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столичната община премахват счупени клони и дървета от пътните платна след бурята и силния вятър през нощта, съобщи директорът Красимир Димитров. Получените сигнали от тел. 112 са 43, като през нощта са отработени 19 от тях. Най-много сигнали за щети са подадени от районите Кремиковци, селата..

публикувано на 14.06.24 в 08:03

"За половин час всичко се помля." Погром от градушката в град Шипка

Пороен дъжд с градушка с големина на яйце връхлетя град Шипка снощи около 18.30 часа. "Всяка къща почти има щети. Масово автомобилите са без стъкла. Керемиди счупени, прозорци счупени. Реколта никаква не остава. Пълен апокалипсис . Взехме решение да обявим частично бедствено положение . Безсънна нощ беше за цялото население", разказа пред БНР..

публикувано на 14.06.24 в 08:00

Няма щети след силната буря в Русе в четвъртък

Силната гръмотевична буря, която премина снощи над Русе, не е нанесла щети.  Падналият дъжд е 10,5 литра на квадратен метър при среднодневна норма за месец юни от 7 литра на кв.м. Дъждът беше придружен от гръмотевици и шквал, който е достигал скорост от 86 километра в час.  За 29 минути по време на бурята температурите са спаднали с..

публикувано на 14.06.24 в 08:00

Избраните от два района заявяват в ЦИК от кой да бъдат обявени за депутати

Днес е срокът, в който кандидате за народни представители, избрани в два многомандатни района, трябва да заявят пред Централната избирателна комисия в коя листа желаят да останат избрани.  ЦИК оповести, че това са общо 25 кандидати, сред които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателите на ДПС Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. ЦИК..

публикувано на 14.06.24 в 07:57

САЩ, Франция и Израел ускоряват усилията за намаляване на напрежението между Тел Авив и "Хизбула"

Лидерите на страните от Г-7 ще продължат годишната си среща на върха. Въпросът за прекомерния индустриален капацитет на Китай и подкрепата на Пекин за Русия, както и растящата нелегални миграция, ще бъдат центъра на разговорите днес. В първия ден от срещата на върха водеща тема беше Украйна. Съединените щати, Франция и Израел са се договорили..

публикувано на 14.06.24 в 07:54